วิจัยและพัฒนาการเพาะเห็ดสมุนไพรเพื่อเป็นวัตถุดิบที่มีมาตรฐานสำหรับผลิตภัณฑ์เสริมอาหารจากเห็ด = the study on medicinal mushroom cultivation of the raw material standardize for dietary supplement from mushroom / Chana Phromtong ...[etal.]

ผู้แต่งร่วม: Ahmadi pirshahid, Pattra | Chatanon, Lawan | Jankaew, Papimpan | Neamprem, Sodsri | Phoonsiri, Chantara | Phromtong, Chana | Piriyaphattarakit, Arpaporn | สดศรี เนียมเปรม | จันทร์แก้ว, ประพิมพรรณ | ลาวัลย์ ชตานนท์ | ชนะ พรหมทอง | พิริยะภัทรกิจ, อาภาภรณ์ | ฉันทรา พูนศิริ | อะหมะดี พีรซะหีด, ภัทรา | Thailand Institute of Scientific and Technological Research
Language: Thai ชื่อชุด: Res. Proj. no. 53-05, Sub proj. no. 3 ; Rep. no.1 (Final Report)ข้อมูลการพิมพ์: Pathumthani : Thailand Institute of Scientific and Technological Research, 2017 รายละเอียดตัวเล่ม: 33 p.ชื่อเรื่องอื่นๆ: วิจัยและพัฒนาการเพาะเห็ดสมุนไพรเพื่อเป็นวัตถุดิบที่มีมาตรฐานสำหรับผลิตภัณฑ์เสริมอาหารจากเห็ดหัวเรื่อง: Medicinal mushroom | Mushroom | เห็ด | อาหารจากเห็ดสารสนเทศออนไลน์: Click here to access cover | Click here to access full-text สาระสังเขป: The study and production for standardize of fresh mushroom namely Golden oyster (Pleurotus citrinopileatus), Blue oyster (Pleurotus columbinus), Pink oyster (Pleurotus djamor. Var roseus), Monkey's head (Hericium erinaceus), and Shiitake (Lentinus edodes) for raw material in industries require the well controlled from the start such as pure culture, mother spawn, cultivation bag as a source of mycelium which result in high yield, and management in fruiting was carried out at Doi Pui Mushroom Research Center, Chiang mai. The main important and necessary factors are temperature, air (oxygen and carbon dioxide gas), humidity, and light. Cultivation of all mushroom types with the environment control at mycelium stage at 25-30 Celsius, no light, 60-65% humidity and high carbon dioxide whereas during fruiting stage require high humidity to 90%, well ventilation and light above 600 lux, and lower temperature can gave the quality fresh produce free from toxic chemical contamination. The golden oyster yields 150 gram, blue oyster and pink oyster yields 300-500 grams, monkey's head had 250-300 grams per 800 grams substrate bag, and shiitake had 150-200 grams per 1,000 grams substrate bag during each production cycle.สาระสังเขป: การศึกษาการผลิตเห็ดที่มีมาตรฐานของเห็ดนางรมทอง (Pleurotus citrinopileatus), เห็ดนางรมดอย (Pleurotus columbines), เห็ดนางนวล (Pleurotus djamor. Var roseus), เห็ดปุยฝ้าย (Hericium erinaceus) และเห็ดหอม (Lentinus edodes) โดยการควบคุมการผลิตตั้งแต่การใช้หัวเชื้อที่ตรงตามสายพันธุ์, เชื้อขยายที่ปลอดเชื้อปนเปื้อน ดำเนินการที่ศูนย์วิจัยเห็ดเขตหนาว ดอยปุย จังหวัดเชียงใหม่ การเพาะเลี้ยงในสภาพปลอดเชื้อโดยควบคุมปัจจัยหลัก ได้แก่ อุณหภูมิ, อากาศ (ออกซิเจน), ความชื้น (ทั้งความชื้นสัมพัทธ์และความชื้นในวัสดุเพาะเลี้ยง) และแสงสว่างในระบบปิด โดยสามารถควบคุมอุณหภูมิระยะบ่มเลี้ยงเส้นใยที่อุณหภูมิประมาณ 25-30 องศาเซลเซียส ในที่มืด มีความชื้นประมาณ ร้อยละ 60-65 การระบายอากาศ และระยะเปิดดอก ปรับลดอุณหภูมิลงตามความต้องการของเห็ดแต่ละชนิด เพิ่มความชื้นสัมพัทธ์ที่ร้อยละ 90 และให้แสงสว่างไม่น้อยกว่า 600 ลักซ์ สามารถให้ผลผลิตเห็ดสดที่มีคุณภาพปราศจากการปนเปื้อนของสารเคมีอันตรายและให้ผลผลิตในเห็ดตระกูลนางรมประมาณ 150 กรัม ในเห็ดนางรมทอง และ 300-500 กรัม ในเห็ดนางรมดอยและนางนวล, ในเห็ดปุยฝ้าย ประมาณ 250-350 กรัมต่อน้ำหนักก้อน 800 กรัม และในเห็ดหอม 150-200 กรัมต่อน้ำหนักก้อน 1,000 กรัม ตลอดรอบการผลิต.
    Average rating: 0.0 (0 votes)
ชนิดของทรัพยากร Location Call number สถานะ Last seen Copy No. บาร์โค้ด
General Book
วว. เทคโนธานี
Available 2019-06-21 1 RP2017/1716
General Book
วว. เทคโนธานี
Available 2019-07-02 2 RP2017/1716-1
Browsing วว. เทคโนธานี shelves, Shelving location: วว. เทคโนธานี Close shelf browser
ไม่มีภาพปก ไม่มีภาพปก ไม่มีภาพปก ไม่มีภาพปก ไม่มีภาพปก
Science Illustrated ศึกษาการขยายพันธุ์พืชสมุนไพรที่หายากและใกล้สูญพันธุ์โดยการเพาะเลี้ยงเนื้อเยื่อ = propagation of the rare and endangered medicinal plants by tissue culture / ศึกษาการขยายพันธุ์พืชสมุนไพรที่หายากและใกล้สูญพันธุ์โดยการเพาะเลี้ยงเนื้อเยื่อ = propagation of the rare and endangered medicinal plants by tissue culture / วิจัยและพัฒนาการเพาะเห็ดสมุนไพรเพื่อเป็นวัตถุดิบที่มีมาตรฐานสำหรับผลิตภัณฑ์เสริมอาหารจากเห็ด = the study on medicinal mushroom cultivation of the raw material standardize for dietary supplement from mushroom / วิจัยและพัฒนาการเพาะเห็ดสมุนไพรเพื่อเป็นวัตถุดิบที่มีมาตรฐานสำหรับผลิตภัณฑ์เสริมอาหารจากเห็ด = the study on medicinal mushroom cultivation of the raw material standardize for dietary supplement from mushroom / Mechatronics in engineering design and product development / 001.18:5/6 สนก Foresight research โดยการสังเคราะห์เชิงเศรษฐศาสตร์จากผลงานวิจัย สาขาเทคโนโลยีอุบัติใหม่ /

There are no comments on this title.

to post a comment.
    Thailand Institute of Scientific and Technological Research
    35 Mu 3 Technopolis, Tambon Khlong Ha, Amphoe Khlong Luang, Pathum Thani 12120
    ☎ 0 2577 9000, 0 2577 9300