ศึกษาสถานภาพทางการตลาดผลิตภัณฑ์ใยอาหารที่ละลายน้ำและการทดสอบผลิตภัณฑ์อาหารเพื่อสุขภาพต้นแบบที่มีการใช้ใยอาหารที่ละลายน้ำเป็นส่วนประกอบ = pre-feasibility study and product testing on soluble dietary fibre / Seksak Chouichom

โดย: Chouichom, Saksak
ผู้แต่งร่วม: Thailand Institute of Scientific and Technological Research
Language: Thai ชื่อชุด: Res. Proj. no. 55-03, Sub. Proj. no. 1 ; Rep. no. 1 (Final report)ข้อมูลการพิมพ์: Pathumthani : Thailand Institute of Scientific and Technological Research, 2016 รายละเอียดตัวเล่ม: ค, 54 p., tables, ill.ชื่อเรื่องอื่นๆ: ศึกษาสถานภาพทางการตลาดผลิตภัณฑ์ใยอาหารที่ละลายน้ำและการทดสอบผลิตภัณฑ์อาหารเพื่อสุขภาพต้นแบบที่มีการใช้ใยอาหารที่ละลายน้ำเป็นส่วนประกอบหัวเรื่อง: ใยอาหาร | การตลาด | อาหารเพื่อสุขภาพสารสนเทศออนไลน์: Click here to access cover | Click here to access full-text สาระสังเขป: The objectives of this study were to: 1) investigate the consumers' preference towards dietary fibre consumption and purchasing in Bangkok, Phathum Thani and Nakhon Pathom provinces; 2) conduct a survey of consumers' decision making trend towards dietary fibre consumption and buying; 3) examine the consumers' point of view towards dietary fibre consumption and buying; 4) scrutinize consumers' satisfaction towards consumption of dietary fibre products; 5) explore consumers' decision making towards consumption and buying of dietary fibre products and; 6) collect consumers' recommendation towards consumption and buying of dietary fibre products. The sample of this study was 442 consumers who lived in Bangkok in 2012 and also 200 consumers who lived in Phathum Thani province and 100 consumers in Nakhon Pathom province in 2014. The research tool was an interview which consisted of open-ended and closed questions. The descriptive data used to percentage, arithmetic mean, minimum and maximum. The responses were scored on a five point Likerts's scale ranging from "strongly agree (5) to strongly disagree (1)" in order to investigate the level of opinion and satisfaction of the consumers. The results of this study illustrated that most of consumers had heard and consumed dietary fibre products in the form of drinking products. They preferred to consume in capsule type and expected that the product would help in toxic reduction in their bodies. Most of them tended to have decision making in color of product. They would also buy and consume about 1-2 times/week and the price should be about 30-40 ThB/product. Most of consumers paid attention to buy and consume the beverage products developed by TISTR researchers. Most of consumers expressed their opinions towards dietary fibre products (ice cream and grain drinking) that most of them had favorable opinion towards both color of ice cream and grain drinking which consisted of dietary fibre in "strongly agree" before a sensory evaluation test. The total satisfaction of consumers was "strongly agree" and they tended to buy both of products in the future. They suggested that both of products should have more fruit pulps of dietary fibre and grain drinking in order to motivate more consumers.สาระสังเขป: การวิจัยครั้งนี้ มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษา 1) ความต้องการการบริโภคผลิตภัณฑ์อาหารเพื่อสุขภาพที่มีการใช้ใยอาหารที่ละลายน้ำเป็นส่วนประกอบ 2) แนวโน้มการตัดสินใจเลือกซื้อผลิตภัณฑ์อาหารเพื่อสุขภาพที่มีการใช้ใยอาหารที่ละลายน้ำเป็นส่วนประกอบ 3) ความคิดเห็นของผู้บริโภคที่มีต่อผลิตภัณฑ์ใยอาหารละลายน้ำ 4 ) ความพึงพอใจของผู้บริโภคที่มีต่อผลิตภัณฑ์ใยอาหารละลายน้ำ 5 ) การตัดสินใจซื้อผลิตภัณฑ์ใยอาหารละลายน้ำ 6 ) ข้อเสนอแนะจากผู้บริโภคในเลือกบริโภค กลุ่มตัวอย่าง คือ ผู้บริโภคในเขตพื้นที่ จ.กรุงเทพฯ ปี พ.ศ. 2555 จำนวน 442 คน และ จ.ปทุมธานี ปี พ.ศ. 2557 จำนวน 200 คน และ จ.นครปฐม จำนวน 100 คน ปี พ.ศ. 2557 เครื่องมือที่ใช้ในการวิจัย คือ แบบสัมภาษณ์ ซึ่งประกอบด้วยคำถามปลายเปิดและปลายปิด โดยใช้ค่าร้อยละ และค่าเฉลี่ยในการบรรยาย นอกจากนี้ยังใช้ ค่า Likert's Scale เพื่อบอกระดับค่าความคิดเห็น. ผลการวิจัยพบว่า ผู้บริโภคส่วนใหญ่เคยได้ยินและทราบข้อมูลเกี่ยวกับผลิตภัณฑ์อาหารเพื่อสุขภาพที่มีการใช้ใยอาหารที่ละลายน้ำเป็นส่วนประกอบ, ประเภทผลิตภัณฑ์ที่เคยรับประทานส่วนใหญ่เป็นประเภทเครื่องดื่ม, ส่วนใหญ่ต้องการผลิตภัณฑ์เพื่อรับประทานในรูปแบบแคปซูล, ส่วนใหญ่คาดหวังในสรรพคุณของผลิตภัณฑ์ในแง่การลดสารพิษตกค้างในร่างกาย, ส่วนใหญ่มีแนวโน้ม การตัดสินใจเลือกซื้อผลิตภัณฑ์จากสีสันของผลิตภัณฑ์, มีแนวโน้มซื้อและรับประทาน 1-2 ครั้ง/สัปดาห์, ราคาที่คาดหวังในการรับประทานอยู่ระหว่าง 30-40 บาท/ชิ้น, ผู้บริโภคสนใจที่จะซื้อและบริโภคผลิตภัณฑ์ที่วิจัยและคิดค้นโดยนักวิจัยของวว.
    Average rating: 0.0 (0 votes)
ชนิดของทรัพยากร Location Call number สถานะ Last seen Copy No. บาร์โค้ด
General Book
วว. เทคโนธานี
Available 2018-08-31 1 2016/1610
General Book
วว. เทคโนธานี
Available 2018-08-31 2 2016/1610-2
Browsing วว. เทคโนธานี shelves, Shelving location: วว. เทคโนธานี Close shelf browser
ไม่มีภาพปก ไม่มีภาพปก ไม่มีภาพปก ไม่มีภาพปก ไม่มีภาพปก ไม่มีภาพปก ไม่มีภาพปก
การวิจัยและพัฒนาตลาดผลิตภัณฑ์อาหารและเครื่องดื่มจากผลมะเม่า ตะคร้อ และคอแลน = study on research and development of healthy food and beverage market from schleichera oleosa (Lour.) Oken, Antidesma thwaitesianum Mul. Arg. and Nephelium melliferum Gagnep. / การวิจัยและพัฒนาตลาดผลิตภัณฑ์อาหารและเครื่องดื่มจากผลมะเม่า ตะคร้อ และคอแลน = study on research and development of healthy food and beverage market from schleichera oleosa (Lour.) Oken, Antidesma thwaitesianum Mul. Arg. and Nephelium melliferum Gagnep. / ศึกษาสถานภาพทางการตลาดผลิตภัณฑ์ใยอาหารที่ละลายน้ำและการทดสอบผลิตภัณฑ์อาหารเพื่อสุขภาพต้นแบบที่มีการใช้ใยอาหารที่ละลายน้ำเป็นส่วนประกอบ = pre-feasibility study and product testing on soluble dietary fibre / ศึกษาสถานภาพทางการตลาดผลิตภัณฑ์ใยอาหารที่ละลายน้ำและการทดสอบผลิตภัณฑ์อาหารเพื่อสุขภาพต้นแบบที่มีการใช้ใยอาหารที่ละลายน้ำเป็นส่วนประกอบ = pre-feasibility study and product testing on soluble dietary fibre / อนุสิทธิบัตรเรื่อง:การพัฒนานาโนซีเมนต์คอมโพสิทสำหรับยึดฟัน = อนุสิทธิบัตรเลขที่:1601002324 อนุสิทธิบัตรเรื่อง:การพัฒนานาโนซีเมนต์คอมโพสิทสำหรับยึดฟัน = อนุสิทธิบัตรเลขที่:1601002324 การพัฒนาปฏิกรณ์สมรรถนะสูงสำหรับผลิตไบโอดีเซลแบบไม่ใช้สารเร่งปฏิกิริยา = development of high performance reactor for producing non-catalytic biodiesel /

There are no comments on this title.

to post a comment.
    Thailand Institute of Scientific and Technological Research
    35 Mu 3 Technopolis, Tambon Khlong Ha, Amphoe Khlong Luang, Pathum Thani 12120
    ☎ 0 2577 9000, 0 2577 9300