อนุสิทธิบัตรเรื่อง:การวิจัยและพัฒนาผลิตภัณฑ์อาหารพร้อมบริโภคที่มีภาวะโรคสมองและระบบประสาทสำหรับผู้สูงอายุ = Research and development of the convenient food products for preventing the brain and nervous disorder (Alzheimer disease) in old people / Pornpattra patitas...[et al.]

ผู้แต่งร่วม: Bunyaphak, Poonnapha | Khamtai, Tananchanok | Lehduwi, Narisa | Patitas, Pornpattra | นริศา เหละดุวิ | ธนัญชนก คำไท้ | ปุณณภา บุญยะภักดิ์ | พรภัทรา ปฏิทัศน์ | Thailand Institute of Scientific and Technological Research
Language: Thai ชื่อชุด: Res. Proj. no. 54-01, Sub. Proj. no. 5ข้อมูลการพิมพ์: Bangkok : Thailand Institute of Scientific and Technological Research, 2015 รายละเอียดตัวเล่ม: 95 p.ชื่อเรื่องอื่นๆ: โครงการวิจัยเรื่อง:การวิจัยและพัฒนาผลิตภัณฑ์อาหารพร้อมบริโภคที่มีภาวะโรคสมองและระบบประสาทสำหรับผู้สูงอายุ ผลิตภัณฑ์และเทคโนโลยี:1.เทคโนโลยีการผลิตสารสกัดแสดงฤทธิ์จากผักแปม และ กระชาย ที่มีการควบคุมปริมาณสารออกฤทธิ์โดยเทคนิค HPLC 2.สารสกัดและผลิตภัณฑ์ต้นแบบ เพื่อสุขภาพด้านการเสริมความจำ สองชนิดได้แก่ เม็ดเคลือบผักแปม และ แคปซูลกระชาย การนำไปต่อยอด:ถ่ายทอดกระบวนการผลิตสารสกัดจากผักแปม และ กระชาย และวิธีควบคุมปริมาณสารออกฤทธิ์โดย HPLC (1.ผู้ประกอบการด้านการผลิตสารสกัดจากสมุนไพร 2.ผู้ประกอบการด้านผลิตภัณฑ์เสริมอาหาร ) 2557หัวเรื่อง: Alzheimer | Neurodegenerative disorder | Old age -- Nutritionสารสนเทศออนไลน์: Click here to access cover สาระสังเขป: Food Technology Department under TISTR conducts the project on ready-to-eat food products for the elder who has suffered on the neurodegerative disease. There groups of food product development consist of the main dish, snack and drink with their packaging. For the main dish are the brown rice short mackerel. These main dishes are frozen food product. The ratio of the steamed fish in herbs is 70:30 of flesh fish and herbs. The nutrition fact is 27.72 grams total carbohydrate, 6.11 grams protein and 19.3 mg calcium in one serving size of 230 grams with 300 kilocalories of the total energy. For the consumer acception by the accidential selected testing, the brown rice with steamed fish in herbs was slightly more accepted with the average score of 3.79. For the fried rice with more ingredient tofu and short mackerel by using the soybean as the tofu get the highest acception score. Its nutrition is 20.86 grams total carbohydrate, 7.18 gram protein and 3.08 grams total fat in one serving size of 200 grams. For both dishes with 139.88 kilocalories of the total energy. In addition, the consumer acception of there fried rice with more ingredients tofu and short macherel was moderatcly accepted with the average score of 3.03 For the snack dishes are the Thai cereal dumplings in fresh milk and the steamed Pan-Klib or flour stuffed with tuna, these dishes are frozen food. The nutrition fact of Thai cereal dumplings in fresh milk is 24.12 gram total carbohydrate, 3.33 gram protein and 69.9 mg calcium. For the Pan-Klib stuffed with tuna, The nutrition fact for one serving size is carbohydrate, according to the percentage of 60 years old DRI., male and female. The serving size of the dumplings in fresh milk and Pan-Klib stuffed with tuna are 120, 48 grams with the total energy of 150 and 102.72 kilocalories, accordingly. For the consumer acception of there snack dishes are in the mest accepted level with the average scores of 4.55, 4.53. For drink, the instart soya milk with cereal powder processed by the drum driyer, is mixed by the hot water. With one serving size, the nutrition fact is calcucated according to 60 year old DRI. percentage, male and female. It consists of 4.02, 4.41 grams protein, 3.0 mg calcium, 8.3 mg phosphorus, 112.81 mg vitamin B12 and 2.67 μg vitamin C according to female and male. The consumer acception was the most accepted with the average score of 5.24+7.5.สาระสังเขป: ปลานึ่งสมุนไพรในปริมาณของเนื้อปลาต่อปริมาณสมุนไพร 70 : 30 คุณค่าทางโภชนาการที่ได้มีคาร์โบไฮเดรตทั้งหมด 27.72 กรัม, โปรตีน 6.11 กรัม และแคลเซียม 19.30 มิลลิกรัม ใน 1 หน่วยบริโภคของอาหารในปริมาณ 230 กรัม และมีพลังงานทั้งหมด 300 กิโลแคลอรี, คะแนนการยอมรับของผู้บริโภค เฉลี่ย 3.79 คะแนน หมายถึง ผู้บริโภคมีความพอใจมาก. ส่วนข้าวผัดเต้าหู้ ปลาทูทรงเครื่องพบว่า สูตรที่ใช้เต้าหู้ถั่วเหลืองมีคะแนนความชอบดีที่สุด มีคาร์โบไฮเดรตทั้งหมด 20.86 กรัม, โปรตีน 7.18 กรัม และไขมันทั้งหมด 3.08 กรัม ใน 1 หน่วยบริโภค มีปริมาณ 200 กรัม มีพลังงานทั้งหมด 139.88 กิโลแคลอรี, คะแนนการยอมรับของผู้บริโภค เฉลี่ย 3.03 คะแนน หมายถึง ผู้บริโภคมีความพอใจปานกลาง. สำหรับอาหารพร้อมบริโภค มื้อว่างใช้เมนูบัวลอยธัญพืชนมสด, ปั้นสิบนึ่งไส้ทูน่า คุณค่าทางโภชนาการมีคาร์โบไฮเดรตทั้งหมด 24.12 กรัม, โปรตีน 3.33 กรัม และแคลเซียม 69.90 มิลลิกรัม. ส่วนคุณค่าทางโภชนาการของปั้นสิบนึ่งไส้ทูน่าคิดแยกประเภทตาม % DRI อายุ 60 ปี แยกตามเพศหญิงและเพศชาย จำนวน 1 หน่วยบริโภค มีโปรตีน 7.79, 7.11 กรัม ฟอสฟอรัส 3.94, 6.71 มิลลิกรัม ตามลำดับ. เพศหญิงและเพศชาย ในจำนวน 1 หน่วยบริโภคของบัวลอยธัญพืชนมสด, ปั้นสิบนึ่งไส้ทูน่า มีปริมาณ 120, 48 กรัม, มีพลังงานทั้งหมด 150.0, 102.72, กิโลแคลอรี, คะแนนการยอมรับของผู้บริโภคเฉลี่ย 4.55, 4.53 คะแนน หมายถึง มีความพอใจมากที่สุด. สำหรับเครื่องดื่มนมถั่วเหลืองผงผสมธัญญาหารผงพร้อมชงดื่มจำนวน 1 หน่วยบริโภค มีคุณค่าทางโภชนาการโดยแยกประเภทตาม % DRI อายุ 60 ปี แยกตามเพศหญิงและเพศชาย พบว่า มีโปรตีน 4.02, 4.41 กรัม, แคลเซียม 3.0 มิลลิกรัม, ฟอสฟอรัส 8.3, 8.3 มิลลิกรัม, วิตามินบี 12 พบ 12.81, 12.81 มิลลิกรัม และวิตามินอี 2.67, 2.67 ไมโครกรัม ตามลำดับ, คะแนนการยอมรับของผู้บริโภคเฉลี่ย 5.24+75 คะแนน หมายถึง มีความพอใจมาก.
    Average rating: 0.0 (0 votes)
ชนิดของทรัพยากร Location Call number สถานะ Last seen Copy No. บาร์โค้ด
Intellectual Property
Available 2022-06-14 IP00026
Technical Book
วว. เทคโนธานี
Checked out 2018-11-09 1 RP2015/1570
Technical Book
วว. เทคโนธานี
Available 2018-08-31 2 RP2015/1570-2

There are no comments on this title.

to post a comment.

Click on an image to view it in the image viewer

    Thailand Institute of Scientific and Technological Research
    35 Mu 3 Technopolis, Tambon Khlong Ha, Amphoe Khlong Luang, Pathum Thani 12120
    ☎ 0 2577 9000, 0 2577 9300