การพัฒนาบรรจุภัณฑ์สำหรับผลิตภัณฑ์อาหารเพื่อสุขภาพจากเห็ด = development of packaging for healthy food products from mushrooms / Siriwan tungsangprateep...[et al.]

ผู้แต่งร่วม: Damchan, Jiraporn | Photjanataree, Penchom | Rattanatawornkiti, Wichit | Sansupa, Sakkhee | Tungsangprateep, Siriwan | สักขี แสนสุภา | จิราภรณ์ ดำจันทร์ | ศิริวรรณ ตั้งแสงประทีป | พจนธารี, เพ็ญโฉม | วิจิตร รัตนถาวรกิติ | Thailand Institute of Scientific and Technological Research
Language: Thai ชื่อชุด: Res. Proj. no. 52-07, Sub Proj. no. 6 ; Final reportข้อมูลการพิมพ์: Bangkok : Thailand Institute of Scientific and Technological Research, 2013 รายละเอียดตัวเล่ม: ง, 62 p. : tables, ill. ; 30 cm.ชื่อเรื่องอื่นๆ: การพัฒนาบรรจุภัณฑ์สำหรับผลิตภัณฑ์อาหารเพื่อสุขภาพจากเห็ดหัวเรื่อง: Food products | Mushrooms | Packagingสารสนเทศออนไลน์: Click here to access cover สาระสังเขป: This report presents the development of packaging and in packed shelf-life estimation for 3 food products from mushrooms. The products include mushroom seasoning powder, mushroom instant soup and mushroom drink. The retail packages were developed for both structure and graphic. According to this, the developed packages would serve as a proper package, environmental friendly, convenience and the attainment of the completely functional packages including maintaining the freshness along the required shelf life. The outcome of the development of mushroom seasoning powder was diecut folding carton offering a new style of secondary packaging. The selected flat pouch format was ideal for space efficient storage, transportation and inventory that could be formed for further use until products no left. The primary packaging was metalize laminate pouch (PET12/MPET12/LLDPE30) which could provide 2 year shelf life at standard condition (38 oC and 90%RH). The graphic design was developed based on the communication of the product itself. The package also contained 4 color offset printing. The shade of green was selected for base color to promote natural and healthy product. The outcome of the development of mushroom instant soup was die-cut folding carton offering a new style of secondary packaging. The selected flat pouch format was ideal for space efficient that could be formed to a containment allowing the consumer convenient to eat The primary packaging was metalize laminate pouch (PET12/MPET12/LLDPE30) which could provide 2 year shelf life at standard condition (38 oC and 90%RH). The graphic design was developed based on the communication of the product itself. It also featured the corporation identity with mushroom seasoning powder. The package also contained 4 color offset printing. The shade of brown was selected for base color to represent the mushroom. The outcome of the development of mushroom drink was PET bottle offering a new style of primary packaging. The bottle style provided completely horizontal and vertical stacking resulted from special design of curved bottom and wall. This was ideal for space efficient storage, transportation and inventory. The graphic design was developed based on simplicity using single color. The shade of brown on silver background was selected to represent the mushroom and premium product.สาระสังเขป: รายงานนี้เสนอผลการพัฒนาบรรจุภัณฑ์สำหรับผลิตภัณฑ์อาหารเพื่อสุขภาพจากเห็ดสามผลิตภัณฑ์ ได้แก่ ผงปรุงกลิ่นรสอาหารจากเห็ด, ซุปเห็ดห้าอย่างกึ่งสำเร็จรูป และเครื่องดื่มเห็ด พร้อมการประเมินอายุการเก็บรักษาผงปรุงกลิ่นรสอาหารจากเห็ด และซุปเห็ดห้าอย่างกึ่งสำเร็จรูป ในบรรจุภัณฑ์ปฐมภูมิที่พัฒนาขึ้น ประกอบด้วยการพัฒนาโครงสร้างและกราฟิกของบรรจุภัณฑ์เพื่อการวางจำหน่าย เพื่อให้ได้บรรจุภัณฑ์ที่เหมาะสม, เป็นมิตรกับสิ่งแวดล้อม, ให้ความสะดวกในการใช้งาน และ สามารถทำหน้าที่หลักของบรรจุภัณฑ์ได้อย่างครบถ้วนสมบูรณ์, รวมทั้งคงคุณภาพของผลิตภัณฑ์ไว้ได้ตลอดอายุการเก็บรักษาที่ต้องการ. การพัฒนาบรรจุภัณฑ์ผงปรุงกลิ่นรสอาหารจากเห็ด ได้กล่องกระดาษแข็งไดคัตพับได้รูปแบบใหม่เป็นบรรจุภัณฑ์ทุติยภูมิ มีจุดเด่นที่มีรูปแบบซองแบน เพื่อลดพื้นที่ในการจัดเก็บ, ขนส่ง และเก็บรักษา สามารถขึ้นรูปเป็นภาชนะบรรจุสำหรับใช้งานในครั้งต่อไปจนผลิตภัณฑ์หมด, ส่วนบรรจุภัณฑ์ปฐมภูมิเป็นซองเมทัลไลต์ลามิเนต (PET12/MPET12/LLDPE30) โดยมีอายุการเก็บรักษา 2 ปี ที่ สภาวะมาตรฐาน (อุณหภูมิ 38 องศาเซลเซียส และความชื้นสัมพัทธ์ ร้อยละ 90) กราฟิกเน้นการสื่อถึงผลิตภัณฑ์ภายใน, พิมพ์สอดสี 4 สี ด้วยระบบออฟเซ็ต, ใช้สีเขียวเป็นหลักเพื่อสื่อถึงวัตถุดิบธรรมชาติและการมีสุขภาพดี. การพัฒนาบรรจุภัณฑ์ซุปเห็ดห้าอย่างกึ่งสำเร็จรูป ได้กล่องกระดาษแข็งไดคัตพับได้รูปแบบใหม่เป็นบรรจุภัณฑ์ทุติยภูมิ มีจุดเด่นที่มีรูปแบบซองแบน เพื่อลดพื้นที่ในการจัดเก็บ, ขนส่ง และเก็บรักษา สามารถขึ้นรูปเป็นภาชนะบรรจุสำหรับเสริฟให้ความสะดวกในการบริโภค, ส่วนบรรจุภัณฑ์ปฐมภูมิเป็นซองอะลูมิเนียมฟอยล์ลามิเนต (PET12/PE20/ ALU20/LLDPE65) โดยมีอายุการเก็บรักษา 2 ปี ที่สภาวะมาตรฐาน กราฟิกเน้นการสื่อถึงผลิตภัณฑ์ภายในและความมีเอกลักษณ์เดียวกับ บรรจุภัณฑ์เห็ดผงปรุงกลิ่นรสอาหารจากเห็ด, พิมพ์สอดสี 4 สี ด้วยระบบออฟเซ็ต, ใช้สีน้ำตาลเป็นหลักเพื่อสื่อถึงเห็ดที่เป็นวัตถุดิบหลัก. การพัฒนาบรรจุภัณฑ์เครื่องดื่มเห็ด ได้ขวด PET รูปแบบใหม่ ที่เรียงซ้อนแนบสนิทกับขวดในแนวตั้งและแนวนอนด้วยการออกแบบก้นขวดและผนังโดยรอบรูปแบบเฉพาะ ช่วยลดพื้นที่ในการจัดเก็บ, ขนส่ง และเก็บรักษา กราฟิกเรียบง่ายด้วยการใช้สีน้ำตาลเพียงสีเดียวบนฉลากสีเงิน สื่อถึงผลิตภัณฑ์จากเห็ดและคุณภาพระดับพรีเมียม.
    Average rating: 0.0 (0 votes)
ชนิดของทรัพยากร Location Call number สถานะ Last seen Copy No. บาร์โค้ด
General Book
วว. เทคโนธานี
Available 2018-08-31 1 RP2013/1519
General Book
วว. เทคโนธานี
Available 2018-08-31 2 RP2013/1519-2
Browsing วว. เทคโนธานี shelves, Shelving location: วว. เทคโนธานี Close shelf browser
ไม่มีภาพปก ไม่มีภาพปก ไม่มีภาพปก ไม่มีภาพปก ไม่มีภาพปก ไม่มีภาพปก ไม่มีภาพปก
การปลูกผลิตเครืองูเห่าและผักเชียงดาแบบเกษตรอินทรีย์เพื่อคงคุณภาพและปริมาณสารออกฤทธิ์ = การเปลี่ยนแปลงคุณสมบัติและอายุการเก็บรักษาของสาหร่าย = properties changes and shelf-life of crispy seaweed in flexible films / การเปลี่ยนแปลงคุณสมบัติและอายุการเก็บรักษาของสาหร่าย = properties changes and shelf-life of crispy seaweed in flexible films / การพัฒนาบรรจุภัณฑ์สำหรับผลิตภัณฑ์อาหารเพื่อสุขภาพจากเห็ด = การพัฒนาบรรจุภัณฑ์สำหรับผลิตภัณฑ์อาหารเพื่อสุขภาพจากเห็ด = มาตรฐานผลิตภัณฑ์อุตสาหกรรม 1/2556 = มาตรฐานผลิตภัณฑ์อุตสาหกรรม 1/2556 =

There are no comments on this title.

to post a comment.
    Thailand Institute of Scientific and Technological Research
    35 Mu 3 Technopolis, Tambon Khlong Ha, Amphoe Khlong Luang, Pathum Thani 12120
    ☎ 0 2577 9000, 0 2577 9300