การศึกษาคุณสมบัติและการใช้งานบรรจุภัณฑ์อ่อนตัวหลายชั้น (multi-layer flexible packaging) สำหรับผลิตภัณฑ์อาหารที่ไวต่อความชื้น = study on properties and performance of multi-layer flexible packaging for moisture sensitive food products / Pattra maneesin...[et al.]

ผู้แต่งร่วม: Anannukul, Phaisak | Areerachakul, Thanyakorn | Chohoithong, Pollawat | Maneesin, Pattra | Rattanathawornkiti, Wichit | Seeguppha, Chawee | Wangchanachai, Gansuda | ชูหอยทอง, พลวัฒน์ | พัชทรา มณีสินธุ์ | วิจิตร รัตนถาวรกิติ | กัลย์สุดา วังชนะชัย | ฉวี สีบุบผา | ไพศักดิ์ อนันต์นุกูล | อารีรัชชกุล, ธันยกร | Thailand Institute of Scientific and Technological Research
Language: Thai ชื่อชุด: Res. Proj. no. 52-09, Sub. Proj. no. 1 Rep. no. 1 (Final report)ข้อมูลการพิมพ์: Bangkok : Thailand Institute of Scientific and Technological Research, 2013 รายละเอียดตัวเล่ม: ซ, 136 p. : tables, ill. ; 30 cm.ชื่อเรื่องอื่นๆ: การศึกษาคุณสมบัติและการใช้งานบรรจุภัณฑ์อ่อนตัวหลายชั้น (multi-layer flexible packaging) สำหรับผลิตภัณฑ์อาหารที่ไวต่อความชื้นหัวเรื่อง: Flexible packaging | Food -- Packaging | Packagingสารสนเทศออนไลน์: Click here to access cover | Click here to access full-text สาระสังเขป: In this study, the database on water vapor and oxygen permeability of flexible packaging used for moisture sensitive foods in Thailand was established. More than 100 samples of mono and multi-layer flexible films were collected and tested for their barrier properties. The database would provide useful information to either food or packaging manufacturers and played important role on shelf life prediction by mathematical model. In addition, shelf-life of five moisture sensitive food products i.e. corn chips, rice crackers, butter cookies, instant noodles (oriental style) and croutons was determined using actual storage test, accelerated shelf-life test (ASLT) as well as mathematical model. Each food product was packed under N2 flushing using three different packaging materials i.e. OPP/CPP, OPP/PE/MPET/CPP and PET/Al/LLDPE prior to storage at 27, 37 47°C and room temperature. In addition, the food samples packed in PP pouches under atmospheric condition were used as control samples. The samples were periodically taken in order to determine their physical and chemical attributes, such as moisture content, water activity (aw), crispness, TBA value as well as sensory characteristics. Finally, the shelf-life data and barrier properties of the films were used to develop a software programme in order to estimate shelf-life of moisture sensitive food products. The results showed that the targeted food samples had different shelf-life depending on product characteristics, packaging films and storage conditions. For example, off-odor from rancidity might occur to the products containing high fat content in addition to deterioration occurred only from moisture gain or loss. High barrier packaging films i.e. OPP/PE/MPET/CPP and PET/Al/LLDPE could help slow down product deterioration better than low barrier films i.e. PP and OPP/CPP. The food samples packaged using PET/Al/LLDPE had longer shelf life than those packaged using OPP/PE/MPET/CPP, OPP/CPP and PP, respectively. Besides, the food samples stored at 27°C had longer shelf life than those stored at 37 and 47°C, respectively. At low temperature storages (27°C and room temperature), the food samples tended to lose their quality due to lose moisture gain while the samples were unacceptable by the consumers due to off-odor at high temperature storages. In order to reduce storage time and cost, shelf life prediction of five food products might be carried out by either accelerated shelf life test (ASLT) or mathematical models.สาระสังเขป: การศึกษานี้ได้รวบรวมข้อมูลคุณสมบัติด้านการสกัดกั้นไอน้ำและออกซิเจนของฟิล์มหรือบรรจุภัณฑ์อ่อนตัว, เพื่อจัดทำฐานข้อมูลบรรจุภัณฑ์อ่อนตัวสำหรับบรรจุผลิตภัณฑ์อาหารที่เสื่อมเสียได้ง่ายด้วยความชื้น, โดยได้รวบรวมตัวอย่างฟิล์มพลาสติกชั้นเดียวและหลายชั้นมากกว่า 100 ตัวอย่างจากผู้ผลิตและผู้ใช้ในประเทศ และทดสอบสมบัติการป้องกันความชื้นและออกซิเจนของฟิล์มก่อนจัดทำฐานข้อมูลเพื่อไว้ให้บริการแก่ผู้ประกอบการอาหารและบรรจุภัณฑ์ ตลอดจนผู้สนใจทั่วไป. นอกจากนี้ ข้อมูลดังกล่าวยังนำไปใช้ประกอบในการประเมินอายุการเก็บผลิตภัณฑ์อาหารที่เสื่อมเสียได้ง่ายด้วยความชื้น จากการคำนวณด้วยสมการทางคณิตศาสตร์ได้อีกด้วย. ในขณะเดียวกันได้ทำการศึกษาอายุการเก็บผลิตภัณฑ์อาหารที่เสื่อมเสียได้ง่ายด้วยความชื้น 5 ชนิด ได้แก่ ข้าวเกรียบ ข้าวโพดอบ, ข้าวแต๋น, คุกกี้เนย, ครูตอง และบะหมี่กึ่งสำเร็จรูป (รสดั้งเดิม) ด้วยการทดลองเก็บรักษาจริง (actual storage test), การเร่งสภาวะการเก็บรักษา (accelerated shelf life test) และการ คาดคะเนอายุการเก็บด้วยสมการทางคณิตศาสตร์ (mathematical model). ตัวอย่างผลิตภัณฑ์อาหารแต่ละชนิดจะถูกบรรจุภายใต้ก๊าซไนโตรเจน (N2 flushing) ด้วยฟิล์มหรือบรรจุภัณฑ์อ่อนตัว 3 ชนิด ได้แก่ OPP/CPP, OPP/PE/MPET/CPP and PET/Al/LLDPE ก่อนนำไปเก็บรักษาที่อุณหภูมิห้อง และ 27, 37, 47°ซ. ควบคู่ไปกับตัวอย่างอาหารที่บรรจุด้วยฟิล์ม PP ภายใต้บรรยากาศปกติที่ใช้เป็นตัวอย่างควบคุม. ภายหลังการเก็บรักษา ตัวอย่างอาหารเป้าหมายจะถูกสุ่มตัวอย่างเป็นระยะเพื่อตรวจสอบคุณภาพทางกายภาพและเคมี เช่น ความชื้น, ค่า water activity, การเปลี่ยนแปลงสี, เนื้อสัมผัส, กรดไทโอบาร์บิทูริก (TBA) และประเมินคุณภาพทางประสาทสัมผัส. นอกจากนี้ยังได้นำผลการวิจัยที่ได้และฐานข้อมูลบรรจุภัณฑ์อ่อนตัวมาใช้ในการพัฒนาโปรแกรม คอมพิวเตอร์ สำหรับประเมินอายุการเก็บหรือออกแบบบรรจุภัณฑ์ที่เหมาะสมในการบรรจุผลิตภัณฑ์อาหารที่ไวต่อความชื้นอีกด้วย. ผลการศึกษา พบว่า ผลิตภัณฑ์อาหารเป้าหมายมีอายุการเก็บแตกต่างกันไป ขึ้นอยู่กับชนิด, ส่วนประกอบและลักษณะการเสื่อมเสีย, บรรจุภัณฑ์ และสภาวะการเก็บรักษา
    Average rating: 0.0 (0 votes)
ชนิดของทรัพยากร Location Call number สถานะ Last seen Copy No. บาร์โค้ด
General Book
วว. เทคโนธานี
Available 2018-08-31 1 RP2013/1491-2
General Book
วว. เทคโนธานี
Available 2018-08-31 1 RP2013/1491

There are no comments on this title.

to post a comment.
    Thailand Institute of Scientific and Technological Research
    35 Mu 3 Technopolis, Tambon Khlong Ha, Amphoe Khlong Luang, Pathum Thani 12120
    ☎ 0 2577 9000, 0 2577 9300