การวิจัยและพัฒนาการผลิตแอลฟากลูโคซิลกลีเซอรอลเพื่อการลดน้ำหนักอย่างปลอดภัย = research and development of alpha glucosyl glycerol production for safety losing weight / Siritham Singhtho...[et al.]

ผู้แต่งร่วม: Chaiongkarn, Achara | Photisawat, Phathan | Saman, Premsuda | Singhtho, Siritham | Sinsawad, Sayam | Visutthipat, Rachain | ประธาน โพธิสวัสดิ์ | อัจฉรา ไชยองค์การ | วิสุทธืแพทย์, ราเชนทร์ | เปรมสุดา สมาน | ศิริธรรม สิงห์โต | สยาม สินสวัสดิ์ | Thailand Institute of Scientific and Technological Research
Language: Thai ชื่อชุด: Res. Proj. no. 52-06, Sub Proj. no. 5 ; Rep. no. 1 (Final report)ข้อมูลการพิมพ์: Bangkok : Thailand Institute of Scientific and Technological Research, 2012 รายละเอียดตัวเล่ม: ฉ, 132 p. : tables, ill. ; 30 cm.ชื่อเรื่องอื่นๆ: การวิจัยและพัฒนาการผลิตแอลฟากลูโคซิลกลีเซอรอลเพื่อการลดน้ำหนักอย่างปลอดภัยหัวเรื่อง: Alpha glucosyl glycerol | Bacillus circulans | Cyclodextrin glucanotransferrase | Sweetenersสารสนเทศออนไลน์: Click here to access cover | Click here to access full-text สาระสังเขป: This research and development was aimed at production of alpha glocosyl glycerol (AGG) which was formed between glycerol and glucose molecules using cyclodextrin glucanotransferrase (CGTase). AGG reaction with saliva amylase and sugar digestion in small intestine result in the lower efficiency of sugar digestion and absorption. As a consequence, the sugar level in blood reduces as well as less amount of excessive energy obtained by the body. This treatment is suitable for either overweighted person or obesity patients. In addition, AGG can also be used for weightcontrolled people. In general, CGTase is used for low calorie sweetener production. In this study, medium cultivation conditions, temperature, and optimal time for CGTase production were investigated. Cultivations of Bacillus circulans TISTR 1923 and Bacillus sp. TISTR 908 at va rious conditions with three different types of media such as Horikoshi medium (HS); Nutrient Broth (NB) and Nutrient Broth Modified (NBM) were performed on temperature-controlled shaker at 30 and 37°C. The experimental results showed that Bacillus sp. TISTR 908 cultured with NBM at 37°C for 24 hrs produced the highest amount of CGTase of 0.87 unit/ml. These optimal cultivation conditions of Bacillus sp. TISTR 908 were applied for CGTase production for preliminary tests of AGG production which the amount of AGG produced could be determined from the amount of glycerol consumed in the reaction. As a result, the amount of 104.70 mg/ml of AGG was found.สาระสังเขป: การวิจัยนี้มีจุดประสงค์เพี่อทำการวิจัยและพัฒนาการผลิตสารแอลฟากลูโคซิลกลีเซอรอล ซึ่งเกิดขึ้นจากการก่อพันธะระหว่างกลีเซอรอลกับน้ำตาลกลูโคสโดยใช้เอนไซม์ไซโคลเด๊กซ์ตริน กลูคาโนทรานส์เฟอเรส (CGTase) มีคุณสมบัติสามารถจับกับเอนไซม์อะไมเลสในน้ำลาย และการย่อยน้ำตาลในลำไส้เล็ก ทำให้ประสิทธิภาพในการย่อยและดูดซึมน้ำตาลลดลง, ส่งผลให้ระดับน้ำตาลในเลือดลดลง ทำให้ร่างกายได้รับพลังงานส่วนเกินลดลง จึงเป็นผลดีต่อผู้ที่มีน้ำหนักเกินและผู้ป่วยโรคอ้วน, นอกจากนี้ยังสามารถนำไปใช้กับผู้ที่ต้องการควบคุมน้ำหนัก. เอนไซม์ CGTase ถูกใช้ในการผลิตสารให้ความหวานที่ให้พลังงานต่ำ ซึ่งงานวิจัยนี้ได้ทำการศึกษาถึงสภาวะอาหารเลี้ยงเชื้อ อุณหภูมิและระยะเวลาที่เหมาะสมในการผลิตเอนไซม์ CGTase โดยทำการเพาะเลี้ยง Bacillus circulans TISTR 1923 และ Bacillus sp. TISTR 908 ที่สภาวะการเพาะเลี้ยงด้วยอาหารเลี้ยงเชื้อ 3 ชนิด ได้แก่ Horikoshi medium (HS); Nutrient Broth (NB) and Nutrient Broth Modified (NBM) ในเครื่องเขย่าควบคุมอุณหภูมิที่อุณหภูมิ 30 °ซ. และ 37 °ซ. ซึ่งผลการทดลองที่ได้แสดงให้เห็นว่า Bacillus sp. TISTR 908 ที่เพาะเลี้ยงด้วย Nutrient Broth Modified (NBM) ที่อุณหภูมิ 37 °ซ. เป็นระยะเวลา 24 ชั่วโมง สามารถผลิตเอนไซม์ CGTase ได้สูงสุดที่ 0.87 หน่วย/มล. ซึ่งการเพาะเลี้ยง Bacillus sp. TISTR 908 ที่สภาวะดังกล่าว นี้ได้ถูกนำไปใช้ในการผลิตเอนไซม์ CGTase เพื่อใช้ในการทดสอบเบื้องต้นสำหรับการผลิตสารให้ความหวานแอลฟากลูโคซิลกลีเซอรอล โดยปริมาณสารให้ความหวานที่ผลิตได้นี้ คำนวณได้จากปริมาณกลีเซอรอลที่ถูกใช้ไปในการทำปฏิกิริยา ซึ่งผลที่ได้พบว่ามีสารแอลฟากลูโคซิลกลีเซอรอลอยู่ 104.70 มก./มล. โดยประมาณ.
    Average rating: 0.0 (0 votes)
ชนิดของทรัพยากร Location Call number สถานะ Last seen Copy No. บาร์โค้ด
General Book
วว. เทคโนธานี
Available 2018-08-31 1 RP2012/1448
General Book
วว. เทคโนธานี
Available 2018-08-31 2 RP2012/1448-2
Browsing วว. เทคโนธานี shelves, Shelving location: วว. เทคโนธานี Close shelf browser
ไม่มีภาพปก ไม่มีภาพปก ไม่มีภาพปก ไม่มีภาพปก ไม่มีภาพปก ไม่มีภาพปก ไม่มีภาพปก
การพัฒนากระบวนการผลิตเอทานอลไร้น้ำโดยใช้ Membrane หรือ Molecular Sieve = development of anhydrous ethanol process by using membrane or molecular sieve / การพัฒนาเทคโนโลยีในการแยกก๊าซไฮโดรเจนให้บริสุทธิ์ = development of technology for hydrogen purification / การพัฒนาเทคโนโลยีในการแยกก๊าซไฮโดรเจนให้บริสุทธิ์ = development of technology for hydrogen purification / การวิจัยและพัฒนาการผลิตแอลฟากลูโคซิลกลีเซอรอลเพื่อการลดน้ำหนักอย่างปลอดภัย = research and development of alpha glucosyl glycerol production for safety losing weight / การวิจัยและพัฒนาการผลิตแอลฟากลูโคซิลกลีเซอรอลเพื่อการลดน้ำหนักอย่างปลอดภัย = research and development of alpha glucosyl glycerol production for safety losing weight / การพัฒนาวัสดุสิ้นเปลืองทางการแพทย์จากพลาสติกย่อยสลายได้ = development of disposal material from biodegradable plastic / การวิจัยและพัฒนาผลิตภัณฑ์สารให้ความหวานเพื่อสุขภาพ : แลคโตซูโครส = research and development of health sweetener production : lactosucrose /

There are no comments on this title.

to post a comment.
    Thailand Institute of Scientific and Technological Research
    35 Mu 3 Technopolis, Tambon Khlong Ha, Amphoe Khlong Luang, Pathum Thani 12120
    ☎ 0 2577 9000, 0 2577 9300