การพัฒนาเครื่องจักรแปรรูปกระบวนการผลิตผลิตภัณฑ์และ/หรือเครื่องดื่มเสริมสุขภาพด้วยสารต้านอนุมูลอิสระ = development of process machinery for the production on health drink with antioxidant / Chakkrit Bunyakrit...[et al.]

ผู้แต่งร่วม: Asa, Narongdet | Bunyakrit, Chakkrit | Klungsup, Prapaipat | Prathanaprates, Wimolsri | Sitthisamang, Damronchai | ประไพภัทร คลังทรัพย์ | จักรกฤตณ์ บุญญกฤติ | วิมลศรี พรรธนประเทศ | สิทธิสำอาง, ดำรงชัย | ณรงค์เดช อาษา | Thailand Institute of Scientific and Technological Research
Language: Thai ชื่อชุด: Res. Proj. no. 50-02, Sub Proj. no. 4 ; Rep. no. 1 (Final report)ข้อมูลการพิมพ์: Bangkok : Thailand Institute of Scientific and Technological Research, 2011 รายละเอียดตัวเล่ม: ช, 126 p. : tables, ill. ; 30 cm.ชื่อเรื่องอื่นๆ: การพัฒนาเครื่องจักรแปรรูปกระบวนการผลิตผลิตภัณฑ์และ/หรือเครื่องดื่มเสริมสุขภาพด้วยสารต้านอนุมูลอิสระหัวเรื่อง: Antioxidant activity | Chiang Da | Extraction | Extractor | Gymmena inodorum | Vegetable juicesสารสนเทศออนไลน์: Click here to access cover | Click here to access full-text สาระสังเขป: Continuous Solid-liquid extraction was applied in an Antioxidant extractor prototype which was designed to use both water and water-alcohol mixture as the solvent at the capacity of 100 l., the maximum controllable temperature of 100oC. and for extraction of either fresh and dry locally grown vegetable. A 120-mesh screen was installed in the extraction column to separate vegetable remaining. The vertically adjustable propeller was also installed with adjustable speed of 1-300 rpm and circulation rate of 50-150 liters per hr. All materials and equipment used in this prototype were made of IP 65 quality grade and food grade materials. Phak Chiang Da vegetable or Gymmena inodorum Decnc. was used for the efficiency test of the extractor, and water as a solvent. The results of the extraction tests were compared with those performed in the laboratory in terms of colour values and antioxidant activities of the extracted solution using photochemiluminescence (PLC) method. The results showed that the optimal conditions from the laboratory were 0.35% of dry Phak Chiang Da, 90oC. (±1.5oC.) extraction temperature for 3 min. while those of the prototype extractor were also 0.35% of Phak Chiang Da at 95oC. (±1.5oC.) extraction temperature, and 5-7 min. extraction time, at 100 rpm propeller speed of 20 cm. high, and circulation rate of 100 liter per hr. Therefore, the resulted color value (Lab) and antioxidant activity (vit C equ : n mol/15 µg) from the laboratory trials were 57.50, (-1.74), 24.27 and 2.1294, respectively. The corresponding results from extractor prototype were 57.37, (-1.82), 25.46 and 2.0012, respectively.สาระสังเขป: เครื่องสกัดสารตานอนุมูลอิสระตนแบบ ใชกระบวนการสกัดดวยตัวทําละลายแบบตอเนื่อง (Continuous solid-liquid extraction). เครื่องสกัดฯ นี้ถูกออกแบบใหสามารถใชตัวทําละลายไดทั้งน้ำ, แอลกอฮอล และน้ําผสมแอลกอฮอล ขนาดความจุ 100 ลิตร, ควบคุมอุณหภูมิได สูงสุด 100 °ซ. สามารถใชสกัดวัตถุดิบประเภทพืชผักพื้นบานไดทั้งชนิดแหงและสด. ภายในหอสกัดจะมีตะแกรงเพื่อปองกันเศษของพืชผักพื้นบาน, ความละเอียดสูงสุด 120 เมช, ใบกวนสามารถปรับไดหลายระดับ, รอบใบกวนปรับไดตั้งแต 1-300 รอบต่อนาที, ปรับอัตราการไหลวนตั้งแต 50-150 ลิตรตอ ชั่ วโมง. อุปกรณทั้งกระบวนการใชอุปกรณระดับ IP 65. ทอ, วาลว และอุปกรณประกอบใชวัสดุเกรดคุณภาพสําหรับใชกับอาหาร. วัตถุดิบในการวิจัย ไดแก ผักเชียงดาแหง, ใชน้ําเปนตัวทําละลาย. สอบเทียบประสิทธิ ภาพเครื่องสกัดฯ โดยสอบเทียบผลการสกัดที่ได จากเครื่องสกัดฯ กับผลการสกัดจากหองปฏิบัติ การ. คาที่สอบเทียบใชคาสีกับคาตรวจวัดฤทธิ์ตานอนุมูลอิ สระดวยวิ ธี photochemiluminescence (PLC). อัตราสวนผั กเชียงดาแหงหองปฏิบัติการรอยละ 0.35, อุณหภูมิ การสกัดที่ 90oซ. (±1.5 oซ.), ใชเวลา การสกั ด 3 นาที. สวนสภาวะการสกัดจากเครื่องสกัดฯ อัตราสวนผักเชี ยงดาแหงร อยละ 0.35, อุณหภูมิการสกั ด 95oซ. (±1.5 oซ.), เวลาการสกัดที่เหมาะสม 5-7 นาที, ความเร็ วรอบใบกวน 100 รอบตอนาที, ระดับใบกวน 20 เซนติเมตร, อัตราการไหลวน 100 ลิตรตอชั่วโมง. ผลที่ ไดจากสภาวะดังกลาว คาสี (Lab) และ Anti activity (vit C equ : n mol / 15 µg) ไดแก 57.50 , (-1.74) , 24.27 และ 2.1294, ตามลําดับ. สวนจากเครื่องสกัดจะได 57.37, (-1.82), 25.46 และ 2.0012, ตามลําดับ.
    Average rating: 0.0 (0 votes)
ชนิดของทรัพยากร Location Call number สถานะ Last seen Copy No. บาร์โค้ด
General Book
วว. เทคโนธานี
Available 2018-08-31 1 RP2011/1434
General Book
วว. เทคโนธานี
Available 2018-08-31 2 RP2011/1434-2
Browsing วว. เทคโนธานี shelves, Shelving location: วว. เทคโนธานี Close shelf browser
ไม่มีภาพปก ไม่มีภาพปก ไม่มีภาพปก ไม่มีภาพปก ไม่มีภาพปก ไม่มีภาพปก
การพัฒนาเครื่องหว่านอาหารกุ้งเพื่อการนำไปใช้ประโยชน์แบบอัตโนมัติ = Development of an automatic shrimp feeding machine for commercial application / การพัฒนาเครื่องนวดกระตุ้นกล้ามเนื้อด้วยอัลตราซาวด์ชนิด 2 ความถี่ = development of ultrasonic massage device with 2 frequencies / การพัฒนาเครื่องนวดกระตุ้นกล้ามเนื้อด้วยอัลตราซาวด์ชนิด 2 ความถี่ = development of ultrasonic massage device with 2 frequencies / การพัฒนาเครื่องจักรแปรรูปกระบวนการผลิตผลิตภัณฑ์และ/หรือเครื่องดื่มเสริมสุขภาพด้วยสารต้านอนุมูลอิสระ = development of process machinery for the production on health drink with antioxidant / การพัฒนาเครื่องจักรแปรรูปกระบวนการผลิตผลิตภัณฑ์และ/หรือเครื่องดื่มเสริมสุขภาพด้วยสารต้านอนุมูลอิสระ = development of process machinery for the production on health drink with antioxidant / สถิติการค้าระหว่างประเทศของไทย ปี 2554 = กฎหมายที่เกี่ยวข้องกับการบริหารรัฐวิสาหกิจ /

There are no comments on this title.

to post a comment.
    Thailand Institute of Scientific and Technological Research
    35 Mu 3 Technopolis, Tambon Khlong Ha, Amphoe Khlong Luang, Pathum Thani 12120
    ☎ 0 2577 9000, 0 2577 9300