น้ำมันใบมะกรูด = makrut leaf oil / Nitasna Pichitakul...[et al.]

ผู้แต่งร่วม: Nandhasri, Pranee | Pichitakul, Nitasna | Poochun, Mud | Punruckvong, Acharaporn | ปราณี นันทศรี | อัจฉราพร พันธุ์รักส์วงศ์ | นิทัศน์ พิชิตกุล | มัด ภู่จันทร์ | Thailand Institute of Scientific and Technological Research
Language: Thai ชื่อชุด: Res. Proj. no. 20-61 Rep. no. 2ข้อมูลการพิมพ์: Bangkok : Thailand Institute of Scientific and Technological Research, 1980 รายละเอียดตัวเล่ม: 17 p.ชื่อเรื่องอื่นๆ: น้ำมันใบมะกรูดหัวเรื่อง: Citrus hystrix | Distillation | Essences and essential oils | Makrut leaf oil | Porcupine orangeสารสนเทศออนไลน์: Click here to access full-text สาระสังเขป: About 100 kg fresh weight of Makrut leaves and Makrut leaves with branches were distilled by steam distillation at a pilot plant scale.สาระสังเขป: Physical property between Makrut leaf oil and Makrut leaf with branch oil are not much different. From the Gas Chromatogram, there were differences between the oil obtained during the last two hours and the oven-dried leaf of distillation. The amount of oil derived during the last two hours yielded only 4.08-4.29 percent and did not pay for the cost of fuel. Hence it has been recommended that the proper distillation time should be during the first two hours. Authors.สาระสังเขป: Porcupine orange or Kiffir lime or Leech lime (Citrus hystrix DC.) the name in Thai is "Makrut". The leaf of Makrut is used as food flavouring agent in Thailand.สาระสังเขป: The results showed that the distillation of fresh Makrut leaves, lasting 4 hr, yielded average oil percentage of 1.0. Fresh Makrut leaves with branches yielded a corresponding percentage of 0.73.สาระสังเขป: ได้ศึกษาคุณสมบัติทางฟิสิกส์ของน้ำมันที่กลั่นจากใบมะกรูดที่ไม่มีก้าน และใบมะกรูดที่มีก้านยาว เพื่อเปรียบเทียบกัน และตรวจสอบ Gas Chromatogram เพื่อดูความแตกต่าง พบวาสไม่แตกต่างกันมากนัก. ศึกษา Gas Chromatogram ของน้ำมันที่กลั่นได้ในช่วง 2 ชั่วโมงหลัง เปรียบเทียบกับน้ำมันที่ได้จากใบซึ่งนำไปอบแห้ว พบว่าแตกต่างกันมาก. น้ำมันที่ได้จากการกลั่น 2 ชั่วโมงหลังมีเพียง 4.08-4.29% ซึ่งไม่คุ้มกับค่าเชื้อเพลิง, จึงแนะนำให้กลั่น 2 ชั่วโมง ก็พอ. - ผู้แต่ง.สาระสังเขป: กลั่นใบมะกรูดด้วยเครื่องกลั่นแบบไอน้ำ ความจะประมาณ 480 ลิตร. ใบมะกรูดที่ใช้มีความชื้น 60.0-65.0% มีน้ำหนักระหว่าง 81-109 กก., กลั่นนาน 4 ชั่วโมง ได้น้ำมันโดยเฉลี่ย 1.0%สาระสังเขป: น้ำมันใบมะกรูดที่มีก้านยาวประมาณ 30 ซม. ซึ่งมีความชื้น 59.1-69.0% มากลั่น มีน้ำหนักระหว่าง 54.0-97.8 กก. ได้น้ำมันโดยเฉลี่ย 0.73%.
    Average rating: 0.0 (0 votes)
ชนิดของทรัพยากร Location Call number สถานะ Last seen Copy No. บาร์โค้ด
General Book
วว. เทคโนธานี
Available 2018-08-31 1 RP1980/602
General Book
วว. เทคโนธานี
Available 2018-08-31 2 RP1980/602-2

There are no comments on this title.

to post a comment.
    Thailand Institute of Scientific and Technological Research
    35 Mu 3 Technopolis, Tambon Khlong Ha, Amphoe Khlong Luang, Pathum Thani 12120
    ☎ 0 2577 9000, 0 2577 9300