การเก็บและรักษาลิ้นจี่ = improvement on postharvest handling and storage of horticultural crops. postharvest handling and storage of lychee fruit / Sing Ching Tongdee, K. J. Scott, W. B. McGlasson

โดย: Tongdee, Sing Ching
ผู้แต่งร่วม: McGlasson, W.B | Scott, K.J | ซิง ชิง ทองดี | Thailand Institute of Scientific and Technological Research <Agricultural Products Development Division=Food Industry Department> Food Technology Lab
Language: English ชื่อชุด: Res. Proj. no. 24-01 Rep. no. 2ข้อมูลการพิมพ์: Bangkok : Thailand Institute of Scientific and Technological Research, 1981 รายละเอียดตัวเล่ม: 10 p.ชื่อเรื่องอื่นๆ: Postharvest handling and storage of lychee fruit | การเก็บและรักษาลิ้นจี่หัวเรื่อง: Horticultural crops | Litchi chinensis | Lychee | Postharvest handling | Storageสารสนเทศออนไลน์: Click here to access full-text สาระสังเขป: Detached lychee fruit exhibited a non-climacteric respiratory pattern. Respiration (25-35 ml CO .kg .hr ) at 20 degree celsius decreased slightly during storage. Ethylene production increased from trace levels to about 0.4 ul. kg .hr after 14 days storage as the fruit senescent. A decrease in titratable acidity occurred as fruit matured. This may provide a maturity index for the determination of harvest date. A natural pH indicator was observed int he fruit juice. It changes colour at pH 6.7-7.0 during titration. Storage of fruits in plastic covered punnets was compared over 40 days at 0, 5, 10, 13 and 20 degree celsius. The effects of a fungicide (hot benomyl) on respiration of lychee was also measured at 20 degree celsius. Chilling injury occurred when fruit were stored at temperatures below 7 degree celsius for 30 days. Several species of fungi associated with lychee in storage were isolated. Authorsสาระสังเขป: ผลลิ้นจี่ที่ถูกแบ่งเป็นช่อย่อย ๆ จะมีการหายใจเป็นแบบ non-climacteric ในระหว่างการเก็บรักษาที่อุณหภูมิ 20 องศาเซลเซียส พบว่าอัตราการหายใจจะลดลงเพียงเล็กน้อย (25-35 ml CO2.kg-1,hr-1). สำหรับการสร้าง Ethylene นั้นจะเพิ่มขึ้นจากระดับที่มีเพียงเล็กน้อยถึงประมาณ 0.4 ml kg-1.hr-1 หลังจากเก็บไว้ 14 วัน ซึ่งเป็นระยะที่ผลหลุดร่วงจากขั้ว, ปริมาณกรดที่จะลดลงในขณะที่ผลแก่แล้ว. ข้อมูลดังกล่าวเป็นดัชนีความแก่ของผลซึ่งจะช่วยในการกำหนดวันที่จะเก็บเกี่ยว. การตรวจสอบความเป็นกรดอย่างง่าย ๆ ทำโดยใช้น้ำผลไม้ซึ่งจะเปลี่ยนสีที่ระดับ pH 6.7-7.0 ระหว่างการไตเตรท. ได้มีการเปรียบเทียบการเก็บรักษาผลลิ้นจี่โดยใช้พลาสติกห่อช่อผลที่อุณหภูมิ 0 องศา , 5 องศา, 10 องศา, 13 องศา และ 20 องศเซลเซียส เป็นเวลานานกว่า 40 วัน และวัดผลของยาป้องกันกำจัดเชื้อรา (Hot benomyl) ที่มีต่อการหายใจของลิ้นจี่ที่อุณหภูมิ 20 องศาเซลเซียส ด้วย. ผลลิ้นจี่ที่เก็บไว้ในอุณหภูมิที่ต่ำกว่า 7 องศาเซลเซียส เป็นเวลา 30 วัน จะเกิดรอยแยกแผลอันเนื่องมาจากความเย็น. พร้อมกันนี้ได้ทำการแยกเชื้อราหลาย species ที่ทำให้เกิดโรคลื้นจี่ในระหว่างการเก็บรักษาด้วย.
    Average rating: 0.0 (0 votes)
ชนิดของทรัพยากร Location Call number สถานะ Last seen Copy No. บาร์โค้ด
General Book
วว. เทคโนธานี
Available 2018-08-31 1 RP1981/634
General Book
วว. เทคโนธานี
Available 2018-08-31 2 RP1981/634-2

There are no comments on this title.

to post a comment.
    Thailand Institute of Scientific and Technological Research
    35 Mu 3 Technopolis, Tambon Khlong Ha, Amphoe Khlong Luang, Pathum Thani 12120
    ☎ 0 2577 9000, 0 2577 9300