การทดสอบความนิยมของอาหารเด็กสำเร็จรูป = acceptability test on baby food / Ubolsri Cheosakul, Duangduen Inthorn

โดย: Cheosakul, Ubolsri
ผู้แต่งร่วม: Inthorn, Duangduen | อุบลศรี เชี่ยวสกุล | ดวงเดือน อินทร | Thailand Institute of Scientific and Technological Research
Language: Thai ชื่อชุด: Res. Proj. no. 21-15 Rep. no. 1ข้อมูลการพิมพ์: Bangkok : Thailand Institute of Scientific and Technological Research, 1980 รายละเอียดตัวเล่ม: 83 p.ชื่อเรื่องอื่นๆ: การทดสอบความนิยมของอาหารเด็กสำเร็จรูปหัวเรื่อง: Baby foods | Food processingสารสนเทศออนไลน์: Click here to access full-text สาระสังเขป: Baby food used in the acceptability test may be divided into 3 forms according to their appearance as follows: paste from (39 samples), dry, crisp from (48 samples) and powder from (14 samples). The samples were distributed to the TISTR staff members as well as their relatives and friends. These people were placed in four tasting panels according to the following age groups: infants age 0-6 months, yound children age 6-24 months, pre-school children age 3-5 years, and school children age 6-13 years. Results derived on the basis of consumption and acceptability test showed that the infant panel preferred both paste and power forms, whereas the young children panel liked the paste form more than they did either dry, crisp or powder form. However, the yound children age below 2 years were more interested in the powder form than the children age above 3 years. Furthermore, both pre-school and school children panels preferred the dry, crisp form to the powder one. It should be borne in mind that these foods are expensive and the demand for such product in low.สาระสังเขป: The compostion such as fat, protein, minerals and vitamins of fourteen kinds of incompletely polished rice flour and infant food sold in the local market was not much different. However, the infant food carried the highest content for protein, the lowest for fat and moderate content for minerals and vitamins. Microbiological examination showed that three brands of incompletely polished rice flour, namely Golden Cock's Head, Futa and Panda were not suitable for consumption due to the existence of such contaminants as Coliform and E. coli in the flour content. Authors.สาระสังเขป: แป้งข้าวกล้องชนิดต่าง ๆ และอาหารเด็กอ่อนที่ขายในตลาดทั้งหมด 14 ชนิด มีส่วนประกอบไขมัน, โปรตีน, เกลือแร่ และวิตามิน ไม่แตกต่างกันมากนัก. สำหรับอาหารเด็กอ่อนนั้นมีโปรตีนสูงที่สุด ไขมันต่ำที่สุด, และมีเกลือแร่วิตามินต่าง ๆ อยู่ระดับปานกลาง. จากการตรวจสอบทางจุลชีววิทยาปรากฏว่าแป้งข้าวกล้องมะลิตราหัวไก่ทอง, แป้งข้าวกล้องชนิดสุกฟูต้า, และแป้งข้าวกล้องผสมนมแพนต้า ทั้ง 3 ชนิดนี้ไม่สมควรที่จะนำมาใช้เป็นอาหาร เพราะมีจุลินทรีย์พวก Coliform และ E. coli ปะปนอยู่ด้วย. - ผู้แต่งสาระสังเขป: อาหารเด็กสำเร็จรูปที่ใช้ทดสอบความนิยมนั้น ได้จัดแบ่งออกเป็น 3 ประเภท ตามลักษณะของอาหารคือ อาหารเหลวข้น 39 ตัวอย่าง, อาหารแห้งกรอบ 48 ตัวอย่าง, และอาหารผง 14 ตัวอย่าง โดยขอความร่วมมือจากพนักงานรวมทั้งญาติพี่น้องของพนักงาน วท. ให้เป็นผู้ทดลอง. ได้จัดแบ่งออกเป็น 4 กลุ่ม ตามอายุดังนี้: ทารกอายุ 0-6 เดือน, ทารกและเด็กอ่อนอายุ 6-24 เดือน, เด็กวัยก่อนเรียน อายุ 3-5 ปี. จากผลการรับประทานและทดสอบความนิยมปรากฏว่าทารกอายุ 0-6 เดือน ชอบทั้งเหลวและผง, ทารกและเด็กอ่อนอายุ 6-24 เดือน ชอบอาหารเหลวมากกว่าอาหารแห้งกรอบและอาหารผง. อย่างไรก็ดีเด็กอายุต่ำกว่า 24 เดือน ชอบอาหารผงมากกว่าเด็กอายุสูงกว่า 36 เดือน. สำหรับเด็กวัยก่อนเข้าเรียนและเด็กวัยเรียนนั้น ชอบอาหารแห้งกรอบมากกว่าอาหารผง. สิ่งที่ควรคำนึงถึงคืออาหารทดลองเหล่านี้มีราคาแพง และความต้องการของผู้ซื้อนั้นมีน้อย.
    Average rating: 0.0 (0 votes)
ชนิดของทรัพยากร Location Call number สถานะ Last seen Copy No. บาร์โค้ด
General Book
วว. เทคโนธานี
Available 2018-08-31 1 RP1980/593
General Book
วว. เทคโนธานี
Available 2018-08-31 2 RP1980/593-2

There are no comments on this title.

to post a comment.
    Thailand Institute of Scientific and Technological Research
    35 Mu 3 Technopolis, Tambon Khlong Ha, Amphoe Khlong Luang, Pathum Thani 12120
    ☎ 0 2577 9000, 0 2577 9300