โครงการพัฒนาศักยภาพของอุตสาหกรรมอาหารเพื่อสร้างโอกาสทางธุรกิจด้วยการใช้ประโยชน์นวัตกรรมเปิดในการพัฒนานวัตกรรมเทคโนโลยีสู่เชิงพาณิชย์ = The potential development in food industry to create business opportunities with open innovation utilization to develop the technological innovation to commercialization / Sorada Wanlapha [et al.]

โดย: Sorada Wanlapha
ผู้แต่งร่วม: Sorada Wanlapha | Kulraphat Wachirasiri | Junsuda Kampa | Nanthapicha Hankunthod | Jakrapob Nanudon | Sathi Ongard | Napapha Bussayasorose | โศรดา วัลภา | กุลรภัส วชิรศิริ | จันสุดา คำภา | นันทปรีชา หาญขุนทด | จักรภพ แน่นอุดร | ณปา บุศยโสฬส | สาธิต องอาจ
BCG: อาหาร TRM: อาหาร IoF: เกษตรและอาหาร ข้อมูลการพิมพ์: Pathumthani : Thailand Institute of Scientific and Technological Research, 2025 รายละเอียดตัวเล่ม: 65 p. : tables, ill. ; 30 cmชื่อเรื่องอื่นๆ: รหัสโครงการ : 6633104050หัวเรื่อง: อุตสาหกรรมอาหาร | โรงงานบริการนวัตกรรมอาหาร | SMEs | เกษตรและอาหารสาระสังเขป: The current project of potential development in food industry to create business opportunities with open innovation utilization to develop the technological innovation to commercialization, aimed to develop innovation research or food technology by collaborating with entrepreneurs for industrial-scale production, and promoting access and utilization of factory infrastructure, Food Innovation Service Plant (FISP), Thailand Institute of Scientific and Technological Research (TISTR). The project focused on supporting SMEs in product innovation and food technology in order to enhance competitiveness and increase the value-added raw agricultural products through these activities including recruiting entrepreneurs to participate in the project, developing food production technology at a laboratory scale, enhancing manufacturing technology in pilot- and commercial- scale production, developing entrepreneurial potential and maintaining the international standard of quality system for food innovation service plant. The results revealed that there was a total of 157 entrepreneurs participating in the project, with 212 and 103 developed products at the laboratory and pilot/ industrial level, respectively. Moreover, there were 158 participants in the development of personnel potential in the food industry. Regarding the lecture and workshop training courses, there were a total of three course including 1. A basic food product development course for entrepreneurs, 2. Discussion on the manufacture of Smoothies products, 3. OEM perspective on food and beverages. In addition, FISP has received the certification of quality system, Good Manufacturing Practice; GMP, Good Hygiene Practices; GHPs from The Management System Certification Institute (MASCI). Therefore, the project implementation achieved the intended objectives Nevertheless, the research team agreed that this project should include more marketing curriculum activities for entrereneurs, marketing strategy planning and components, and should be collaborative activities among the network agencies such as organizing business matching, creating web pages to present the finished products for supporting the entrepreneurs testing the market. In addition, the investment supported by the government through the funding program to support the entrepreneurs with the potential in commercial production and marketing is able to motivate and drive entrepreneurs to produce more commercial products with confidenceสาระสังเขป: โครงการพัฒนาศักยภาพของอุตสาหกรรมอาหารเพื่อสร้างโอกาสทางธุรกิจด้วยการใช้ประโยชน์นวัตกรรมเปิดในการพัฒนานวัตกรรมเทคโนโลยีสู่เชิงพาณิชย์ มีวัตถุประสงค์เพื่อพัฒนาต่อยอดผลงานวิจัยนวัตกรรมหรือเทคโนโลยีด้านอาหารร่วมกับผู้ประกอบการ เพื่อการผลิตในระดับอุตสาหกรรม และส่งเสริมการเข้าถึงและใช้ประโยชน์จากโครงสร้างพื้นฐานโรงงานบริการนวัตกรรมอาหาร สถาบันวิจัยวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งประเทศไทย (วว.) โครงการฯ มีจุดมุ่งเน้นที่จะให้การสนับสนุนผู้ประกอบการกลุ่ม SMEs ในการต่อยอดนวัตกรรมผลิตภัณฑ์และเทคโนโลยีอาหาร เพื่อยกระดับขีดความสามารถในการแข่งขันและเพิ่มมูลค่าของวัตถุดิบทางการเกษตร ผ่านการดำเนินกิจกรรม ได้แก่ การรับสมัครผู้ประกอบการเข้าร่วมโครงการฯ การพัฒนาเทคโนโลยีการผลิตผลิตภัณฑ์อาหารในระดับห้องปฏิบัติการ การยกระดับเทคโนโลยีการผลิตในระดับกึ่งอุตสาหกรรมหรือระดับอุตสาหกรรม การพัฒนาศักยภาพผู้ประกอบการและการพัฒนาและรักษาระบบคุณภาพมาตรฐานสากลของโรงงานบริการนวัตกรรมอาหาร ผลการดำเนินโครงการพบว่า มีผู้ประกอบการเข้าร่วมโครงการจำนวนทั้งสิ้น 157 ราย ผลิตภัณฑ์ดำเนินการพัฒนาเทคโนโลยีในระดับห้องปฏิบัติการและระดับกึ่งอุตสาหกรรม/ อุตสาหกรรม จำนวน 212 และ 103 รายการ ตามลำดับ มีผู้เข้าร่วมการพัฒนาศักยภาพบุคลากรในอุตสาหกรรมอาหาร จำนวน 158 ราย จากหลักสูตรการฝึกอบรมเชิงบรรยายและเชิงปฏิบัติการจำนวนทั้งสิ้น 3 หลักสูตร ได้แก่ 1. หลักสูตรการพัฒนาผลิตภัณฑ์อาหารเบื้องต้นสำหรับผู้ประกอบการ 2. คุยเฟื่องเรื่องผลิตการผลิตผลิตภัณฑ์ Smoothies 3. มุมมอง OEM อาหารและเครื่องดื่ม นอกจากนี้โรงงานบริการนวัตกรรมอาหารได้รับการรับรองระบบคุณภาพระบบการจัดการสุขลักษณะที่ดีสำหรับสถานประกอบการ Good Hygiene Practices; GHPs จากสถาบันรับรองมาตรฐานไอเอสโออุตสาหกรรมพัฒนามูลนิธิ สถาบันเครือข่ายของกระทรวงอุตสาหกรรม (สรอ.) (MASCI) การดำเนินงานโครงการบรรลุตามวัตถุประสงค์ที่ตั้งไว้ อย่างไรก็ดี การดำเนินการโครงการดังกล่าวคณะผู้วิจัยเห็นควรให้มีการเพิ่มการดำเนินกิจกรรมด้านหลักสูตรการตลาดสำหรับผู้ประกอบการ การวางกลยุทธ์และองค์ประกอบของการตลาด และควรมีกิจกรรมการทำงานร่วมกันของหน่วยงานที่อยู่ในเครือข่าย เช่น การจัด Business matching การจัดทำ web page นำเสนอผลิตภัณฑ์เพื่อช่วยสนับสนุนผู้ประกอบการทดลองตลาด สำหรับผลิตภัณฑ์ที่พัฒนาผลิตภัณฑ์และกระบวนการแล้วเสร็จ นอกจากนี้การที่รัฐบาลช่วยส่งเสริมผู้ประกอบการ ด้านเงินลงทุนผ่านโปรแกรมทุนสนับสนุนผู้ประกอบการที่มีศักยภาพในการผลิตและการตลาด ให้สามารถผลิตผลิตภัณฑ์เพื่อจำหน่ายเชิงพาณิชย์ได้อาจมีส่วนช่วยกระตุ้นและขับเคลื่อนผู้ประกอบการ ตลอดจนการสร้างความเชื่อมั่นให้เป็นผู้ประกอบการผลิตสินค้าเพื่อการจำหนายเชิงพาณิชย์เพิ่มยิ่งขึ้น
    Average rating: 0.0 (0 votes)
ไม่มีรายการทางกายภาพสำหรับระเบียนนี้

There are no comments on this title.

to post a comment.
    Thailand Institute of Scientific and Technological Research
    35 Mu 3 Technopolis, Tambon Khlong Ha, Amphoe Khlong Luang, Pathum Thani 12120
    ☎ 0 2577 9000, 0 2577 9300