ฤทธิ์ทางชีวภาพของไฮโดรไลซ์คอลลาเจนจากผลิตภัณฑ์พลอยได้ในการแปรรูปปลาน้ำจืดและปลาน้ำกร่อยสำหรับโรคข้อเสื่อม = ฺBiological effects of hydrolyzed collagen products from freshwater fish and amphidromous fish byproducts for osteoarthritis / Waraporn Kasekarn [et al.] (CONFIDENTIAL)

โดย: Waraporn Kasekarn
ผู้แต่งร่วม: Waraporn Kasekarn | Wiriyaporn Sumsakul | Bundit Fungsin | วราภรณ์ เกษกาญจน์ | วิริยาภรณ์ สุ่มสกุล | บัณฑิต ฝั่งสินธุ์
BCG: สารสกัด TRM: ผลิตภัณฑ์สุขภาพ (Health products) ข้อมูลการพิมพ์: Pathumthani : Thailand Institute of Scientific and Technological Research, 2024 รายละเอียดตัวเล่ม: 66 p. : tables, ill. ; 30 cm.ชื่อเรื่องอื่นๆ: โครงการวิจัยที่ ภ.65-13 ฤทธิ์ของสารสกัดจากฐานชีวภาพของไทยต่อการเสริมสร้างกระดูกและข้อ สำหรับสังคมก่อนและสูงวัยในระดับหลอดทดลอง หัวเรื่อง: โรคข้อเข่าเสื่อม | คอลลาเจน | คอลลาเจนเพปไทด์สาระสังเขป: Osteoarthritis is a degenerative joint disease characterized by the deterioration of articular cartilage, leading to cartilage pain and limited mobility, particularly in middle-aged and elderly individuals. Inflammation and imbalances in cartilage anabolism and catabolism are key factors contributing to cartilage degeneration in osteoarthritis. Previous studies have shown that collagen and hydrolyzed collagen possess potential benefits in alleviating osteoarthritis symptoms by promoting the production of joint collagen and exerting anti-inflammatory effects. The objective of this study was to investigate the effects of collagen and hydrolyzed collagen derived from byproducts of freshwater fish and Amphidromous fish on chondrocyte cells. Chondrogenic ATDC5 cells were employed as a cellular model, and cell viability was assessed using the MTT assay in the presence of collagen and hydrolyzed collagen. The results demonstrated that collagen derived from fish scales of Osphronemus goramy, Giant Sea Bass (Stereolepis gigas), Lates calcarifer, hydrolyzed collagen from Lates calcarifer, and collagen peptide type II exhibited non-cytotoxic properties and significantly increased cell viability at concentrations ranging from 12.5 to 400 µg/ml (**p<0.01). Furthermore, ATDC5 cells cultured with Insulin-Transferin-Selenium Supplement for 14 days underwent chondrogenic differentiation into mature chondrocytes. The findings revealed that collagen and hydrolyzed collagen significantly reduced the production of inflammatory mediators, nitric oxide, and prostaglandin E2. Moreover, collagen and hydrolyzed collagen derived from fish scales of freshwater fish and Amphidromous fish byproducts significantly downregulated the expression of five osteoarthritic gene markers, namely IL-6, COX-2, iNOS, MMP-13, and ADAMTS-5, as determined by quantitative Real-Time PCR (**p<0.01). In conclusion, collagen and hydrolyzed collagen demonstrated inhibitory effects on nitric oxide and prostaglandin E2 production, as well as gene expression related to osteoarthritic markers. These findings provide valuable insights for the development of supplementary products aimed at preventing or treating osteoarthritis.สาระสังเขป: โรคข้อเข่าเสื่อมเป็นโรคข้อซึ่งมีการทำลายของกระดูกอ่อนผิวข้อ ส่งผลทำให้มีอาการปวด การเคลื่อนไหวที่จำกัดในวัยกลางคนและผู้สูงอายุ โรคข้อเสื่อมจะมีการเสื่อมสภาพของกระดูกอ่อนที่เกิดจากการอักเสบและความผิดปกติของกระดูกอ่อน รายงานวิจัยก่อนหน้านี้พบว่า คอลลาเจนและไฮโดรไลซ์คอลลาเจนมีส่วนช่วยบรรเทาอาการจากโรคข้อเสื่อมโดยกระตุ้นการสร้างคอลลาเจนและมีผลต่อการต้านการอักเสบ วัตถุประสงค์ในการศึกษานี้คือ ศึกษาผลของคอลลาเจนและไฮโดรไลซ์คอลลาเจนจากเกล็ดปลาน้ำจืดและปลาน้ำกร่อย ซึ่งเป็นผลิตภัณฑ์พลอยได้จากอุตสาหกรรมปลาของไทย โดยใช้เซลล์กระดูกอ่อนชนิด ATDC5 สำหรับการทดสอบ ผลการทดสอบอัตราการอยู่รอดของเซลล์ด้วยวิธี MTT assay พบว่า คอลลาเจนจากเกล็ดปลาแรด คอลลาเจนจากเกล็ดปลากะพงยักษ์ คอลลาเจนจากเกล็ดปลากะพง ไฮโดรไลซ์คอลลาเจนจากเกล็ดปลากะพง และคอลลาเจนเพปไทด์ ชนิดที่ 2 ที่ความเข้มข้น 12.5 - 400 นาโนกรัมต่อมิลลิลิตร ไม่มีความเป็นพิษต่อเซลล์ และสามารถเพิ่มอัตราการอยู่รอดของเซลล์ได้อย่างมีนัยสำคัญทางสถิติ (**p<0.01) เซลล์ ATDC5 สามารถเจริญพัฒนาเป็นเซลล์กระดูกอ่อนระยะโตเต็มวัยได้เมื่อเลี้ยงในอาหารเลี้ยงเชื้อที่ประกอบด้วย อินซูลิน-ทรานเฟอร์ริน-ซีลิเนียม เป็นระยะเวลา 14 วัน ผลการทดลองพบว่า คอลลาเจนและไฮโดรไลซ์คอลลาเจนจากเกล็ดปลาน้ำจืดและปลาน้ำกร่อย สามารถลดการสร้างสารบ่งชี้การอักเสบชนิด Nitric oxide และ Prostaglandin E2 รวมทั้งลดการแสดงออกของยีนบ่งชี้ที่เกี่ยวข้องกับโรคข้อเสื่อม 5 ชนิด ได้แก่ IL-6, COX-2, iNOS, MMP-13 และ ADAMTS-5 ด้วยเทคนิค quantitative Real Time PCR อย่างมีนัยสำคัญทางสถิติ (**p<0.01) ข้อมูลที่ได้รับนี้จะเป็นประโยชน์ต่อการพัฒนาผลิตภัณฑ์เสริมสุขภาพเพื่อป้องกันและรักษาโรคข้อเสื่อมต่อไป.
    Average rating: 0.0 (0 votes)
ไม่มีรายการทางกายภาพสำหรับระเบียนนี้

There are no comments on this title.

to post a comment.

Click on an image to view it in the image viewer

    Thailand Institute of Scientific and Technological Research
    35 Mu 3 Technopolis, Tambon Khlong Ha, Amphoe Khlong Luang, Pathum Thani 12120
    ☎ 0 2577 9000, 0 2577 9300