การวิจัยและพัฒนาสารสกัดที่มีฤทธิ์ต่อโรคไม่ติดต่อเรื้อรังสำหรับผู้สูงอายุ = Research and development on functional ingredients for the elderly with non-communicable diseases (ncds) / Wiriyaporn Sumsakul [et al.] (CONFIDENTIAL)

โดย: Wiriyaporn Sumsakul
ผู้แต่งร่วม: Wiriyaporn Sumsakul | Pennapa Chonpathompikunlert | Sinee Siricoon | Waraporn Sorndech | Thongkorn Ploypetchara | Siriporn Butseekhot | Chiramet Auranwiwat | Damrongchai Sithisam-ang | วิริยาภรณ์ สุ่มสกุล | เพ็ญนภา ชลปฐมพิกุลเลิศ | สินี ศิริคูณ | วราภรณ์ ศรเดช | ทองกร พลอยเพชรา | ศิริพร บุตรสีโคตร | จิรเมธ อุฬารวิวัฒน์ | ดำรงชัย สิทธิสำอางค์
BCG: สารสกัด TRM: ผลิตภัณฑ์สุขภาพ (Health products) ข้อมูลการพิมพ์: Pathumthani : Thailand Institute of Scientific and Technological Research, 2024 รายละเอียดตัวเล่ม: 459 p. : tables, ill. ; 30 cm.ชื่อเรื่องอื่นๆ: โครงการวิจัยที่ ภ.65-06 การวิจัยและพัฒนาสารสกัดที่มีฤทธิ์ต่อโรคไม่ติดต่อเรื้อรังสำหรับผู้สูงอายุ หัวเรื่อง: โรคไม่ติดต่อเรื้อรัง (NCDs) | อาหารฟังก์ชัน | มะระหวาน | กะหล่ำปมสาระสังเขป: This research aimed to explore and develop important substances by extracting extracts from 22 types of Thai vegetables and fruits, including citrus plants, legumes, Thai berries, and cruciferous plants. These extracts were selected based on their pharmacological effects on non-communicable diseases (NCDs), such as brain and nervous system diseases, cardiovascular diseases, gastrointestinal tract and liver diseases, cancer, and immunomodulatory effects. Subsequently, the most potent extracts for each system were chosen to be developed as natural functional ingredients and health food products, with the goal of reducing the risk factors associated with disease development in the elderly with NCDs. Extensive evaluations of toxicity, efficacy, and quality control were also carried out. The ultimate aim of this research was to transfer the technology to entrepreneurs in the health food industry, food ingredient industry, and dietary supplements industry. The pharmacological effects of this research demonstrated that the 70% ethanolic extract of chayote and kohlrabi exhibited the most significant effects on brain and nervous system diseases, effectively reducing the risk of developing dementia. The 95% ethanolic extract of lotus seed showed potential in managing high blood pressure by assisting in blood pressure reduction. Moreover, the 95% ethanolic extract of Indian gooseberry demonstrated the ability to lower total cholesterol and triglyceride levels, while also helping control and reduce the risk of fatty liver. Additionally, the 95% ethanolic extract of golden needle mushroom displayed anti-inflammatory properties and immune-boosting effects. The acute and sub-chronic toxicity of these extracts were evaluated in rats to assess their safety profiles, and all extracts were found to be non-toxic. Therefore, the 70% ethanolic extract of chayote and kohlrabi extracts were further developed into a cocoa drink product mixed with chayote and kohlrabi extracts, aimed at reducing the risk of developing dementia. The 95% ethanolic extract of lotus seed was formulated into an instant soup powder mixed with lotus seed extracts, intended to help lower blood pressure. Similarly, the 95% ethanolic extract of Indian gooseberry was utilized in the production of a carunda pudding mixed with Indian gooseberry extract, designed to control total cholesterol and triglyceride levels and mitigate the risk of fatty liver. The nutritional value, food safety, and preliminary shelf life of these developed products were also assessed.สาระสังเขป: โครงการวิจัยและพัฒนาสารสกัดที่มีฤทธิ์ต่อโรคไม่ติดต่อเรื้อรังสำหรับผู้สูงอายุ เป็นการวิจัยและพัฒนาสารสำคัญโดยการสกัดจากพืชผักและผลไม้ของไทยจำนวน 22 ชนิด เช่น พืชตระกูลซิตรัส, พืชตระกูลถั่ว, ผลไม้ตระกูลเบอร์รีของไทย, พืชตระกูลกะหล่ำ และอื่นๆ ที่มีฤทธิ์ทางเภสัชวิทยาสำหรับโรคไม่ติดต่อเรื้อรัง (NCDs) ได้แก่ โรคในระบบประสาทและสมอง/โรคในระบบหัวใจและหลอดเลือด/โรคในระบบทางเดินอาหารและตับ และเสริมภูมิต้านทาน เป็นต้น และคัดเลือกสารสกัดที่มีฤทธิ์ดีที่สุดในแต่ละระบบมาทำการพัฒนาเป็นสารสำคัญในอาหารจากธรรมชาติ (Natural Functional Ingredient) และผลิตภัณฑ์อาหารสุขภาพหรืออาหารฟังก์ชัน (Functional Food) ที่ช่วยชะลอหรือฟื้นฟูสุขภาพสำหรับผู้สูงอายุในกลุ่มโรคไม่ติดต่อเรื้อรัง (NCDs) ตลอดจนทำการประเมินความปลอดภัย (Toxicity) การประเมินประสิทธิภาพ (Efficacy) และการควบคุมคุณภาพ (Control quality) เพื่อการถ่ายทอดเทคโนโลยี (Technology transfer) ให้แก่ผู้ประกอบการในอุตสาหกรรมอาหารสุขภาพ อุตสาหกรรมส่วนประกอบของอาหาร และผลิตภัณฑ์เสริมอาหาร ซึ่งผลจากการทดสอบฤทธิ์ทางเภสัชวิทยาในโครงการนี้พบว่า สารสกัดมะระหวานและกะหล่ำปมด้วย 70% เอทานอล เป็นสารสกัดที่มีฤทธิ์ดีที่สุดต่อโรคในระบบประสาทและสมองคือสามารถชะลอภาวะสมองเสื่อมได้ ในขณะที่สารสกัดเม็ดบัวหลวงที่สกัดด้วย 95% เอทานอล สามารถลดความดันโลหิตได้ สารสกัดมะขามป้อมที่สกัดด้วย 95% เอทานอล สามารถลดระดับไขมันในเลือดและไขมันในตับได้ และสารสกัดเห็ดเข็มทองที่สกัดด้วย 95% เอทานอล สามารถกระตุ้นภูมิคุ้มกันและลดการอักเสบได้ และผลการทดสอบความเป็นพิษพบว่าสารสกัดเหล่านี้ไม่มีความเป็นพิษ จึงนำสารสกัดมะระหวานและสารสกัดกะหล่ำปมมาพัฒนาเป็นผลิตภัณฑ์เครื่องดื่มโกโก้ผสมสารสกัดมะระหวานและสารสกัดกะหล่ำปมชะลอภาวะสมองเสื่อม สารสกัดเม็ดบัวหลวงพัฒนาเป็นผลิตภัณฑ์ซุปธัญพืชกึ่งสำเร็จรูปผสมสารสกัดจากเม็ดบัวหลวงลดความเสี่ยงต่อโรคความดันโลหิตสูง และสารสกัดมะขามป้อมนำมาพัฒนาเป็นผลิตภัณฑ์พุดดิ้งมะม่วงหาวมะนาวโห่ผสมสารสกัดมะขามป้อม ลดไขมันในเลือดและลดความเสี่ยงต่อภาวะไขมันพอกตับ ซึ่งผลิตภัณฑ์อาหารสุขภาพเหล่านี้จะมีการตรวจวิเคราะห์คุณค่าทางโภชนาการ วิเคราะห์ความปลอดภัยของผลิตภัณฑ์ และวิเคราะห์อายุการเก็บเบื้องต้นของผลิตภัณฑ์ โดยนวัตกรรมที่ได้จะเป็นการส่งเสริมและสนับสนุนการนำ วทน. ไปพัฒนาผลิตภัณฑ์อาหารสำหรับผู้สูงอายุให้กับผู้ประกอบการ SME และส่งเสริมการลงทุนในการวิจัยพัฒนาร่วมกันระหว่างภาครัฐและเอกชน เพื่อเสริมสร้างขีดความสามารถในการแข่งขันทางด้านอุตสาหกรรมให้กับผู้ประกอบการในอุตสาหกรรมอาหารสุขภาพ อุตสาหกรรมส่วนประกอบของอาหาร และผลิตภัณฑ์เสริมอาหาร.
    Average rating: 0.0 (0 votes)
ไม่มีรายการทางกายภาพสำหรับระเบียนนี้

There are no comments on this title.

to post a comment.

Click on an image to view it in the image viewer

    Thailand Institute of Scientific and Technological Research
    35 Mu 3 Technopolis, Tambon Khlong Ha, Amphoe Khlong Luang, Pathum Thani 12120
    ☎ 0 2577 9000, 0 2577 9300