การควบคุมและกำจัดโรคเน่าของผลไม้เขตร้อนหลังการเก็บเกี่ยวโดยชีววิธี : ระยะที่ 2 การพัฒนาผลิตภัณฑ์เพื่อทดลองตลาด = Biological control of postharvest diseases of tropical fruits : phase ii product development for marketing research / Anawat Suwanagul [et al.] (CONFIDENTIAL)

โดย: Anawat Suwanagul
ผู้แต่งร่วม: Anawat Suwanagul | Kanungnid Busarakam | Patcharee Waeon | Siripong Pattanavibul | อนวัช สุวรรณกุล | คนึงนิจ บุศราคำ | พัชรี แหวนอ่อน | ศิริพงษ์ พัฒนวิบูลย์
TRM: นวัตกรรมการเกษตร ชื่อชุด: Res. Proj. no. 51-03, no.1 (Final report) (CONFIDENTIAL)ข้อมูลการพิมพ์: Pathumthani : Thailand Institute of Scientific and Technological Research, 2023 รายละเอียดตัวเล่ม: 47 p. : ill. ; 30 cm.ชื่อเรื่องอื่นๆ: โครงการวิจัยที่ ภ.51-03 การควบคุมและกำจัดโรคเน่าของผลไม้เขตร้อนหลังการเก็บเกี่ยวด้วยชีววิธี : ระยะที่ 2 การพัฒนาผลิตภัณฑ์เพื่อทดลองตลาดหัวเรื่อง: ผลไม้เขตร้อน | ยีสต์สาระสังเขป: The process development of a prototype product for the biological control of plant diseases using antagonistic yeast (Pichia tannicola TISTR 5035) was conducted. The aim was to optimize the culture medium for large-scale manufacturing and develop a method to preserve the viability of yeast cells. The prototype product was manufactured for marketing research purposes. To achieve optimal yeast growth, a modified Malt Yeast Extract Blot (MEB) medium was found to be suitable. This medium contained 0.15g/L malt extract, 0.15g/L yeast extract, 0.25g/L peptone, and 1.0-2.0g/L sucrose. Additionally, the development of a low-cost culture medium revealed that a medium containing 0.1% molasses (from a sugarcane factory) and 0.1% urea was nearly as effective as the standard MEB medium, significantly reducing the cost from 90.75 Baht/L for MEB medium to 0.84 Baht/L-an approximately 1,080-fold reduction in cost. To preserve the viability of yeast cells, a method was developed involving the dissolution of yeast cells in Ringer's solution containing 0.1% skim milk and 0.2% trehalose. This mixture was then combined with talcum at a ratio of 1:1.5 (v/w) and oven-dried at a temperature below 40oC. The resulting dried yeast product could be stored at 25oC without a significant loss of cell viability compared to yeast cells dissolved in liquid solutions. The dried form of the product offered advantages in terms of storage, transportation, and marketing, as it did not require refrigeration. The production cost for the biological control product using Pichia tannicola TISTR 5035 yeast, based on the recommended culture medium and drying process, was calculated to be 347 Baht/kg (only raw materials). A prototype product was manufactured and distributed to several mango and hydroponic leafy vegetable growers, as well as fresh fruit and vegetable exporters, for evaluation. Feedback evaluation forms revealed satisfactory results in terms of effectiveness, applicability, product formulation, and presentation. สาระสังเขป: จากการพัฒนากรรมวิธีการผลิตเชื้อยีสต์ Pichia tannicola สายพันธุ์ TISTR 5035 เพื่อใช้เป็นต้นแบบชีวภัณฑ์ควบคุมโรคพืช เพื่อทดแทนการใช้สารเคมีสังเคราะห์ โดยการศึกษาอาหารเลี้ยงเชื้อที่มีความเหมาะสมในการนำมาใช้ในกระบวนการผลิต และกรรมวิธีที่เหมาะสมในการรักษาสภาพความมีชีวิตของเชื้อยีสต์ระหว่างการเก็บรักษา ตลอดจนรูปแบบของผลิตภัณฑ์ "ชีวภัณฑ์ควบคุมโรคพืช" ต้นแบบ เพื่อใช้ในการทดลองตลาด พบว่า อาหารที่เหมาะในการนำมาใช้เลี้ยงยีสต์ คือ อาหาร MEB ที่ประกอบด้วย malt extract 0.15 กรัม/ลิตร, yeast extract 0.15 กรัม/ลิตร, peptone 0.25 กรัม/ลิตร และ sucrose 1.0-2.0 กรัม/ลิตร การใช้อาหารสูตรดัดแปลงที่ประกอบด้วย 0.1 เปอร์เซ็นต์โมลาส และ 0.1 เปอร์เซ็นต์ยูเรีย สามารถลดค่าใช้จ่ายเฉพาะเรื่องอาหารเลี้ยงยีสต์ลงมาจาก 90.75 บาท/ลิตร มาอยู่ที่ 0.84 บาท/ลิตร หรือลดลงถึง 1,080 เท่า. เมื่อเปรียบเทียบวิธีการเก็บรักษาเชื้อยีสต์เพื่อนำมาผลิตเป็นผลิตภัณฑ์ พบว่า การนำเซลล์ยีสต์ที่ได้จากการเลี้ยงมาละลายในสารละลาย Ringer's ที่เติมด้วย 0.1 เปอร์เซ็นต์ skim milk และ 0.1 เปอร์เซ็นต์ trehalose ก่อนนำไปผสมกับ talcum ที่อัตตราส่วน 1 : 1.5 (ปริมาตร/น้ำหนัก) แล้วนำไประเหยแห้งที่อุณหภูมิไม่เกิน 40 องศาเซลเซียส สามารถรักษาสภาพความมีชีวิตของเชื้อยีสต์ได้ดีที่อุณหภูมิ 25 องศาเซลเซียส ทำให้มีความเหมาะสมต่อการเก็บรักษา, การขนส่ง และการจัดจำหน่าย เมื่อเปรียบเทียบกับการรักษาเชื้อยีสต์ในสภาพของเหลวที่ต้องการการเก็บรักษาในอุณหภูมิเย็น
    Average rating: 0.0 (0 votes)
ไม่มีรายการทางกายภาพสำหรับระเบียนนี้

There are no comments on this title.

to post a comment.

Click on an image to view it in the image viewer

    Thailand Institute of Scientific and Technological Research
    35 Mu 3 Technopolis, Tambon Khlong Ha, Amphoe Khlong Luang, Pathum Thani 12120
    ☎ 0 2577 9000, 0 2577 9300