การพัฒนาศักยภาพห้องปฏิบัติการ ISO 17025 สำหรับวิเคราะห์ปริมาณโพรไบโอติกในผลิตภัณฑ์ฟังก์ชันเพื่อสนับสนุนผู้ประกอบการในการขึ้นทะเบียนผลิตภัณฑ์ = Development of ISO17025 accredited testing laboratory for probiotic enumeration in functional products as supporting for business/ Punnathorn Thaveethaptaikul [et al.]

โดย: Punnathorn Thaveethaptaikul
ผู้แต่งร่วม: Punnathorn Thaveethaptaikul | Jaruwan Sitdhipol | Supatjaree Ruengsomwong | Thanaphol Thanagornyothin | Nantana Bamrungchue | Sasiwimon Ponyiam | ปัณณธร ทวีเทพไทกุล | จารุวรรณ สิทธิพล | สุภัจรีย์ เรืองสมวงศ์ | ธนพล ธนากรโยธิน | นันทนา บำรุงเชื้อ | ศศิวิมล พลเยี่ยม
BCG: จุลินทรีย์ ชื่อชุด: Res. Proj. no. 65-24, Sub Proj. no. 3; no.1 (Final report)ข้อมูลการพิมพ์: Pathumthani : Thailand Institute of Scientific and Technological Research, 2023 รายละเอียดตัวเล่ม: 44 p. : ill. ; 30 cm.ชื่อเรื่องอื่นๆ: โครงการวิจัยที่ ภ.65-24 การพัฒนาเทคโนโลยีเพื่อส่งเสริมการใช้ประโยชน์ของโพรไบโอติกเป็นวัตถุดิบในอุตสาหกรรมผลิตภัณฑ์ฟังก์ชันหัวเรื่อง: โพรไบโอติก | ISO17025สารสนเทศออนไลน์: Click here to access Full-text สาระสังเขป: Establishment of an ISO 17025-accredited testing laboratory for the enumeration of probiotics in functional products to support business operations was achieved by implementing a method for counting lactic acid bacteria at 30°C, in accordance with the ISO 15214:1998 standard. The suitability of the MRS (de Man, Rogosa, and Sharpe) agar medium and buffered peptone water solution were assessed for testing the growth of Lactobacillus acidophilus ATCC 4356. Results indicated a productivity ratio of 1.06 for the MRS medium, which exhibited specificity by not promoting the growth of Escherichia coli ATCC 11775. The buffered peptone water solution showed only a 3.5 percent reduction in the number of Lactobacillus acidophilus ATCC 4356. Validation testing of the lactic acid bacteria counting method at 30°C according to the ISO 15214:1998 standard showed that the estimated bias value was less than 0.5log10 at all inoculum levels. The interlaboratory reproducibility standard deviation was determined to be 0.0091, which is less than 0.158, representing 2 times the validated standard deviation in a similar product model. The technical uncertainty value of 0.0091 was used to calculate the extended uncertainty at the 95 percent confidence level. สาระสังเขป: การพัฒนาศักยภาพห้องปฏิบัติการ ISO 17025 สำหรับวิเคราะห์ปริมาณโพรไบโอติกในผลิตภัณฑ์ฟังก์ชันเพื่อสนับสนุนผู้ประกอบการในการขึ้นทะเบียนผลิตภัณฑ์ ด้วยวิธีการนับปริมาณ Lactic acid bacteria ที่อุณหภูมิ 30 องศาเซลเซียส ตามวิธีมาตรฐาน ISO 15214:1998 โดยทำการตรวจสอบความเหมาะสมของอาหารเลี้ยงเชื้อ และสารละลายบัฟเฟอร์ เมื่อนำมาทดสอบการเจริญของเชื้อ Lactobacillus acidophilus ATCC 4356 พบว่าอาหาร MRS (de Man, Rogosa and Sharpe) agar มีค่าอัตราส่วนผลผลิตของเชื้อ เท่ากับ 1.06 และมีความจำเพาะของอาหารเลี้ยงเชื้อที่ไม่พบการเจริญของเชื้อ Escherichia coli ATCC 11775 และพบว่า สารละลาย buffered peptone water ส่งผลต่อปริมาณที่ลดลงของเชื้อ Lactobacillus acidophilus ATCC 4356 เพียง 3.5 เปอร์เซ็นต์ นอกจากนี้ผลทดสอบความใช้ได้ของวิธีการนับปริมาณ lactic acid bacteria ที่อุณหภูมิ 30 องศาเซลเซียส ตามวิธีมาตรฐาน ISO 15214: 1998 พบว่าค่า Estimated bias น้อยกว่า 0.5log10 ในทุกระดับของการเติมเชื้อทดสอบ และค่าส่วนเบี่ยงเบนมาตรฐานจากการทำซ้ำของผู้ทดสอบมีค่าเท่ากับ 0.0091 ซึ่งต่ำกว่า 0.158 ที่เป็นค่า 2 เท่าของค่าส่วนเบี่ยงเบนมาตรฐานที่ได้รับการตรวจสอบความถูกต้องในรูปแบบผลิตภัณฑ์ที่คล้ายคลึงกัน โดยมีค่าความไม่แน่นอนทางเทคนิค 0.0091 สำหรับนำไปคำนวณหาค่าความไม่แน่นอนขยาย ที่ระดับความเชื่อมั่น 95 เปอร์เซ็นต์ ต่อไป
    Average rating: 0.0 (0 votes)
ไม่มีรายการทางกายภาพสำหรับระเบียนนี้

There are no comments on this title.

to post a comment.

Click on an image to view it in the image viewer

    Thailand Institute of Scientific and Technological Research
    35 Mu 3 Technopolis, Tambon Khlong Ha, Amphoe Khlong Luang, Pathum Thani 12120
    ☎ 0 2577 9000, 0 2577 9300