วิจัยและพัฒนานวัตกรรมผลิตภัณฑ์ฟังก์ชันนัล "โพร-เฮิร์บ" เพื่อควบคุมภาวะเบาหวานและความดันโลหิตสูงจากไขมันในกลุ่มประชากรเข้าสู่ระยะสูงวัย = Research and development on innovative functional "proherb" products for regulation of diabetes and high cholesterol induced hypertension in pre-ageing population / Prapaipat Klungsupya [et al.] (CONFIDENTIAL)

โดย: Prapaipat Klungsupya
ผู้แต่งร่วม: Prapaipat Klungsupya | Supatjaree Ruengsomwong | Bhusita Wannissorn | Thanchanok Muangman | Wimonsri Phantanapartes | Sarunya Laovitthayanggoon | Papitchaya Kongchinda | Pummarin Boonkosum | Nantana Bamrungchue | Nantaporn Pinnak | ประไพภัทร คลังทรัพย์ | สุภัจรี เรืองสมวงศ์ | ภูษิตา วรรณิสสร | ธัญชนก เมืองมั่น | วิมลศรี พรรธนประเทศ | ศรัญญา เหล่าวิทยางค์กูร | ปพิชญา กองจินดา | ภุมริน บุญโกสุมภ์ | นันทนา บำรุงเชื้อ | นันทพร ปิ่นนาค
BCG: จุลินทรีย์ TRM: สุขภาพ กลุ่มเวชสำอาง Language: Thai ชื่อชุด: โครงการวิจัยที่ ภ.64-06/ย.5/รายงานฉบับที่ 1 (ฉบับสมบูรณ์)ข้อมูลการพิมพ์: Pathumthani : Thailand Institute of Scientific and Technological Research, 2565 รายละเอียดตัวเล่ม: 101 p.ชื่อเรื่องอื่นๆ: ข้อมูลสิทธิบัตร | โครงการวิจัยที่ ภ.64-06 การวิจัยและพัฒนานวัตกรรมอุตสาหกรรมผลิตภัณฑ์ฟังก์ชันนัลจากโพรไบโอติก (TISTR strains) เพื่อสุขภาวะและความงามของประชากรย่างเข้าสู่ภาวะสูงวัยหัวเรื่อง: โพรไบโอติก | Functional Food | ผักเชียงดา | ส้มแขก | โพรเฮิร์บสาระสังเขป: This research project aims to develop a Functional Food product under the name "Proherb'' containing local probiotic Bifidobacterium animalis subsp. lactis TISTR 2591 discovered by TISTR and the extracts of two herbs, Chiang Da (Gymnema innodorum) and Garcinia (Garcinia atroviridis). Results from animal studies showed that this probiotic increased insulin secretion, could significantly (p< 0.05) reduce blood sugar and lipid levels compared to the control group. For Chiang Da leaf extract, it was found to have lower sugar and lipid activity at both cellular and animal levels. Three active substances were isolated and identified, namely gymnemic acid (GiA-7), stephanosides C and B. The latter two compounds were first discovered and reported in Chiang Da by this study. All these three compounds regulate the expression of the Pparγ, Ucp1, Pgc1α genes. These genes play an important role in regulating the process of fat metabolism and the proliferation of fat cells (adipocytes). Therefore, it was proven that Chiang Da herb was effective in suppressing accumulation of fat in cells (adipogenic activity). Fruits of Garcinia atroviridis were extracted and hydroxycitric acid (HCA) was determined as an active compound. When tested in 3T3L1 cells, it was found to inhibit the development and proliferation of fat cells (adipocytes), thereby reducing the accumulation of lipids. The mechanism of adipogenesis was stimulated by hormone insulin. It indicates the relationship between the occurrence of high blood lipids and diabetes. The data support the fact that diabetic patients tend to have high blood lipid before. Based on the research results, the formula for 2 functional food products was developed, namely ProHerb-G and ProHerb-L containing probiotic B. animalis & G. innodorum and B. animalis & G. atroviridis, respectively. The Proherb-G was tea powder for drinking in cold water whereas Proherb-L was ready-to-eat powder. The manufacturing process of both products were done under the optimum temperature to preserve viability of probiotics and maintain the biological activity of G. innodorum and G. atroviridis in each product. Patents and petty patents had been filed for formulas and production processes for both products. In addition, both products were tested for the amount of live B. animalis. It was found that during 24 months (2 years) storage of the products, the amount of viable B. animalis was not less than 109 CFU per 1 g of weight. This figure was 1,000 times greater than the minimal number (106 CFU per 1 gram of food) recommended by the Food and Drug Administration (FDA), Ministry of Public Health. Proherb-G and Proherb-L products were analysed on their nutrition data. They are ready for technology transfer to food and functional food industry operators for commercial production.สาระสังเขป: โครงการวิจัยนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อพัฒนาผลิตภัณฑ์ Functional Food ภายใต้ชื่อ "โพรเฮิร์บ ที่มีองค์ประกอบสำคัญคือจุลินทรีย์โพรไบโอติก Bifidobacterium animalis subsp. lactis TISTR 2591 ซึ่งเป็นสายพันธุ์ประจำถิ่นที่ค้นพบโดย สถาบันวิจัยวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งประเทศไทย (วว.) ร่วมกับสารสกัดสมุนไพรสองชนิด ได้แก่ เชียงดา (Gymnema innodorum) และส้มแขก (Garcinia atroviridis) ผลการวิจัยในสัตว์ทดลองพบว่าโพรไบโอติกดังกล่าวมีคุณสมบัติเพิ่มการหลั่งฮอร์โมนอินซูลิน ซึ่งทำหน้าที่ควบคุมระดับน้ำตาลให้อยู่ในสภาวะสมดุลและลดระดับไขมันในเลือดได้อย่างมีนัยสำคัญ (p<0.05) เมื่อเทียบกับสัตว์ทดลองในกลุ่มควบคุม สำหรับสารสกัดใบเชียงดา พบว่ามีฤทธิ์ลดน้ำตาลและไขมันได้ทั้งในระดับเซลล์และสัตว์ทดลอง โดยสามารถสกัดแยกและตรวจวิเคราะห์สารสำคัญ 3 ตัว ได้แก่ gymnemic acid (GiA-7), stephanosides C และ B โดยเฉพาะสารเคมี 2 ตัวหลังเป็นการรายงานการค้นพบครั้งแรกในเชียงดา ซึ่งสารทั้ง 3 ตัวนี้ทำหน้าที่ควบคุมการแสดงออกของหน่วยพันธุกรรม Pparγ, Ucp1, Pgc1α ที่ทำหน้าที่สำคัญในการควบคุมกระบวนการเผาผลาญไขมันและการเพิ่มจำนวนของเซลล์ไขมัน (adipocytes) ดังนั้นจึงเป็นข้อมูลพิสูจน์ว่าสมุนไพรเชียงดามีประสิทธิภาพระงับการสังเคราะห์ไขมันในเซลล์ preadipocytes ได้ สำหรับผลการศึกษาสารสกัดผลส้มแขกที่มีกรดไฮดรอกซีซิตริก (hydroxycitric acid, HCA) เป็นสารแสดงฤทธิ์ เมื่อทดสอบในเซลล์ 3T3L1 พบว่าสามารถยับยั้งพัฒนาการและการเพิ่มจำนวนของเซลล์ไขมัน จึงช่วยลดการสะสมไขมันได้ ซึ่งกลไกการเกิดเซลล์
    Average rating: 0.0 (0 votes)
ไม่มีรายการทางกายภาพสำหรับระเบียนนี้

There are no comments on this title.

to post a comment.

Click on an image to view it in the image viewer

    Thailand Institute of Scientific and Technological Research
    35 Mu 3 Technopolis, Tambon Khlong Ha, Amphoe Khlong Luang, Pathum Thani 12120
    ☎ 0 2577 9000, 0 2577 9300