การพัฒนาผลิตภัณฑ์เสริมสุขภาพรูปแบบเม็ดจากพืชสมุนไพรเพื่อลดความเสี่ยงของการเกิดโรคเกาต์= Development of health promotion tablets from medicinal plants to reduce the risk of gouts/ Tantima Kumlung [et al.] (CONFIDENTIAL)

โดย: Tantima Kumlung
ผู้แต่งร่วม: Tantima Kumlung | Utsana Puapermpoonsiri | Tanapak Inyod | Wannisa Aimaoeb | Phornnapa Khamkongkaew | Thanaphat Toemarrom | ตันติมา กำลัง | อุษณา พัวเพิ่มพูลศิริ | ธนภักษ์ อินยอด | วรรณิศา อิ่มเอิบ | พรนภา คำกองแก้ว | ธนภัทร เติมอารมย์
BCG: สารสกัด TRM: สุขภาพ กลุ่มสมุนไพร ชื่อชุด: Res. Proj. no. 57-06, Sub Proj. no. 6; no.1 (Final report) (CONFIDENTIAL)ข้อมูลการพิมพ์: Pathumthani : Thailand Institute of Scientific and Technological Research, 2023 รายละเอียดตัวเล่ม: 74 p. : ill. ; 30 cm.ชื่อเรื่องอื่นๆ: โครงการวิจัยที่ ภ.57-06 วิจัยและพัฒนาผลิตภัณฑ์ลดความเสี่ยงโรคเกาต์หัวเรื่อง: สมุนไพร | โรคเกาต์สาระสังเขป: Beta-glucans is a natural compound found in several kinds of foods such as some mushrooms. Many reports also demonstrated the immune-modulating effect and anti-inflammatory activity of beta-glucan. The inflammation relates to the severity of gout symptom thus it is possible to use beta-glucan to relive the inflammation of gout disease. This study aimed to develop food supplement (nutraceutical) tablets from mushroom. Pre-formulation of three types of mushroom powders (Pleurotus ostreatus Pleurotus pulmonarius, and Lentinus edodes)was performed. Direct compression and granulation method with 500 and 550 mg per tablet were conducted at 60 MPa. The effects of the additives such as absorbent disintegrant and glidant at different concentration on the characteristic of mushroom tablets were investigated. All formulations were evaluated following the quality control guideline of United State Pharmacopeia 36 (USP 36) for example hardness, thickness, moisture content, weight variation, friability and disintegration time. In this study, the moisture content of mushroom powder was controlled to keep less than 10 percent (%LOD < 10%). Pre-formulation results demonstrated poor flow property of three types of mushroom powder since the angle of repose and compressibility index were in range 36.82-48.59 and 21.69-34.29, respectively. Mixed mushroom without additives was able to form a tablet with high friability and high disintegration time (greater than 30 min). Thus, the addition of additives such as 0.1% Aerosil® and 3.9% Avicel® PH102 were helpful for tablet forming and provided a good characteristic of tablet following USP 36 guideline. Following the additives addition, the average weight per tablet, thickness, hardness, friability and disintegration time were 0.497  0.002 mg/tablet, 3.36  0.01 mm, 8  0.35 kg, 0% and 20 min 33 min, respectively. Granulation method was also used to form a mushroom tablet with the addition of HPMC, PVP K30 as biders and Cap-o-sil as a glidant. Interestingly, the disintegrant was required only in Lentinus edodes tablet formulation. Selected mushroom tablet formulations from granulation method provided the weight variation between 550 ± 5%, hardness 4-10 kg, friability less than 1%, and disintegration time not more than 30 min. Beta-glucan was released 20-30% of initial amount in simulated gastric fluid at 30 min. Besides, all mushroom tablet formulations provided a good stability for six months of accelerated storage condition (40 ± 2 o C, 75 ± 5 % RH). The anti-inflammatory activity in vitro study was also found in water extraction of mushrooms. Conclusively, (Pleurotus ostreatus Pleurotus pulmonarius, and Lentinus edodes powder are able to form a tablet by either direct compression or granulation method. In addition, these mushroom tablets are applicable for food supplement or nutraceutical product to alleviate the inflammatory symptom of gout patients. The tablet formation of extraction and coating tablet will be studied in further. สาระสังเขป: บีตา-กลูแคนเป็นสารกระตุ้นภูมิคุ้มกันของร่างกายและต้านการอักเสบที่สามารถพบได้ในเห็ดและพบว่าสารดังกล่าวสามารถช่วยบรรเทาอาการ และความรุนแรงของการอักเสบในผู้ป่วยโรคเกาต์ได้ เพื่อพัฒนาผลิตภัณฑ์เสริมอาหารชนิดเม็ดจากเห็ด โดยศึกษาก่อนการตั้งตำรับของผงเห็ด 3 ชนิด ได้แก่ เห็ดนางรม เห็ดนางฟ้า และเห็ดหอม และขึ้นรูปเม็ดของผงเห็ดเดี่ยว และเห็ดผสมทั้ง 3 ชนิด ด้วยวิธีตอกตรงและวิธีแกรนูล น้ำหนักต่อเม็ดเท่ากับ 500 และ 550 มิลลิกรัม สำหรับวิธีตอกตรงและวิธีแกรนูล ตามลำดับ แรงตอกอัดสำหรับวิธีตอกตรงเท่ากับ 60 เมกะพาสคัล และศึกษาผลของปริมาณของสารช่วยดูดซับความชื้น สารช่วยแตกตัว และสารช่วยไหล ทุกสูตรตำรับจะประเมินตามข้อกำหนดการควบคุมคุณภาพตามเกณฑ์มาตรฐานเภสัชตํารับในด้านการตอกเม็ดสหรัฐอเมริกา ฉบับที่ 36 ตัวอย่างเช่น ความแข็ง ความหนา ปริมาณความชื้น ค่าเบี่ยงเบนของน้ำหนัก ความกร่อน การแตกตัวในตัวกลาง พบว่า ผงเห็ดที่ใช้มีความชื้นน้อยกว่า 10 เปอร์เซ็นต์ ผงเห็ดที่ใช้มีคุณสมบัติการไหลไม่ดีโดยมีค่า angle of repose เท่ากับ 36.82-48.59 และค่า compressibility index เท่ากับ 21.69-34.29 ผงเห็ดผสมทั้ง 3 ชนิด สามารถตอกอัดเป็นเม็ดได้ด้วยวิธีการตอกตรง แต่พบปัญหาเรื่องความกร่อนและเวลาการแตกตัว ดังนั้นจึงเติม Aerosil® (silicon dioxde) 0.1 เปอร์เซ็นต์ของตำรับ และ Avicel® PH102 (Microcrystalline cellulose PH102) 3.9 เปอร์เซ็นต์ของตำรับ เพื่อเป็นสารช่วยในการตอกอัด ซึ่งทำให้ผลิตภัณฑ์สามารถตอกอัดเป็นเม็ดและผ่านเกณฑ์การประเมินคุณภาพ โดยมีค่าน้ำหนักเฉลี่ย 0.497  0.002 มิลลิกรัม ค่าความหนา 3.36  0.01 มิลลิเมตร ค่าความแข็ง 8  0.35 กิโลกรัม ค่าความกร่อน 0 เปอร์เซ็นต์ และใช้เวลาในการแตกตัว 20 นาที 33 วินาที และเมื่อตอกด้วยวิธีแกรนูลจำเป็นต้องใช้สารช่วยยึดเกาะ ได้แก่ HPMC, PVP K30 และสารช่วยไหล ได้แก่ Cap-o-sil สำหรับตำรับเห็ดหอมต้องเพิ่มสารช่วยแตกตัวในตำรับ โดยวิธีแกรนูลเม็ดผลิตภัณฑ์จะได้ค่าน้ำหนักของเม็ดอยู่ในช่วง 550 ± 5 เปอร์เซ็นต์ ความแข็ง 4-10 กิโลกรัม ค่าความกร่อนน้อยกว่า 1 เปอร์เซ็นต์ และระยะเวลาในการแตกตัวไม่เกิน 30 นาที บีตา-กลูแคนสามารถปลดปล่อยออกจากเม็ดเมื่ออยู่ภายใต้สภาวะของเหลวเสมือนกรดในกระเพาะอาหาร 20-30 เปอร์เซ็นต์ และมีความคงตัวเมื่อเก็บในสภาวะเร่ง (40 ± 2 องศาเซลเซียส ความชื้นสัมพัทธ์ 75 ± 5 เปอร์เซ็นต์) เป็นเวลา 6 เดือน และสารสกัดส่วนน้ำของผงเห็ดมีความสามารถในการออกฤทธิ์ต้านการอักเสบได้ในหลอดทดลอง สรุปได้ว่าสามารถนำผงเห็ดนางรม เห็ดนางฟ้า และเห็ดหอม มาตอกอัดได้โดยวิธีตอกตรงและวิธีแกรนูล นอกจากนั้นเห็ดอัดเม็ดสามารถนำมาประยุกต์เพื่อเป็นผลิตภัณฑ์เสริมอาหารสำหรับบรรเทาอาการอักเสบจากผู้ป่วยโรคเกาต์ได้ และการศึกษาการตอกอัดโดยใช้สารสกัดเห็ดและการเคลือบฟิล์มบนเม็ดผลิตภัณฑ์จะได้มีการทำการศึกษาต่อไปในอนาคต.
    Average rating: 0.0 (0 votes)
ไม่มีรายการทางกายภาพสำหรับระเบียนนี้

There are no comments on this title.

to post a comment.

Click on an image to view it in the image viewer

    Thailand Institute of Scientific and Technological Research
    35 Mu 3 Technopolis, Tambon Khlong Ha, Amphoe Khlong Luang, Pathum Thani 12120
    ☎ 0 2577 9000, 0 2577 9300