การวิจัยและพัฒนาผลิตภัณฑ์เสริมอาหารเพื่อสุขภาพจากเห็ดพื้นเมืองอีสานที่อุดมไปด้วยพอลิแซกคาไรต์ และสารประกอบเชิงซ้อน พอลิแซกคาไรต์-โปรตีน = Research and development of dietary supplements For health benefits from indigenous isan mushroom with high content of polysaccharides and polysaccharide-protein complex / Somporn Moonmangmee [et al.] (CONFIDENTIAL)

โดย: Somporn Moonmangmee
ผู้แต่งร่วม: Somporn Moonmangmee | Duangtip Moonmangmee | Premsuda Saman | Achara Chaiongkarn | Pongsathon Phapugrangkul | Lawan Chatanon | Panida Banjongsinsiri | Krittiya Thisayakorn | Sirapan Sukontasing | Jirarat Phuangnui | Watcharapong Tawiya | Bundit Fungsin | Chantra Poonsiri ABSTRACT | สมพร มูลมั่งมี | ดวงทิพย์ มูลมั่งมี | เปรมสุดา สมาน | อัจฉรา ไชยองค์การ | พงศธร ประภักรางกูล | ลาวัลย์ ชะตานนท์ | กฤติยา ทิสยากร | ศิรพรรณ สุคนธสิงห์ | จิรรัตน์ พวงนุ้ย | วัชรพงษ์ เตวิยะ | บัณฑิต ฝั่งสินธุ์ | ฉันทรา พูนศิริ
Language: Thai ชื่อชุด: Res. Proj. no. 56-03, Sub Proj. no. 4; Rep. no. 1 (Final report)ข้อมูลการพิมพ์: Pathumthani : Thailand Institute of Scientific and Technological Research, 2022 รายละเอียดตัวเล่ม: 102 p.ชื่อเรื่องอื่นๆ: โครงการวิจัยที่ ภ.56-03 การวิจัยและพัฒนาเห็ดพื้นเมืองอีสานเพื่ออนุรักษ์และเสริมสร้างมูลค่าเชิงพาณิชย์หัวเรื่อง: พอลิแซกคาไรต์โปรตีน | พอลิแซกคาไรต์ | เห็ดพื้นเมืองอีสานสาระสังเขป: Mushrooms are a major source of several important health-promoting substances. One of them is polysaccharide and its wide range of biological activities such as the prebiotic properties, antiviral, antimicrobial activity, antitumor and anti-proliferation of cancer cells. Moreover, polysaccharides are able to enhance the human immune system. Thus, the aim of this work was to isolate and characterize of exopolysaccharide in mushroom isolate K5 which is a wild mushroom. In experiment, the submerged cultures were incubated at 30°C and shook at 200 rpm for 4 weeks. EPS in the submerged culture was precipitated with ethanol. The optimum conditions for EPS precipitation by 95% ethanol were using the ratio of supernatant: ethanol at 1:1, 1:2, 1:3, 1:4 and 1:5. After that, total carbohydrates were determined by phenol-sulfuric acid method. The results showed that in condition 1, EPS was precipitated at the room temperature. In condition 2, it was precipitated at room temperature with storage at 4°C and in condition 3, it was precipitated at 4°C. The use the ratio of supernatant: ethanol at 1:4, 1:3, 1:5 gave the highest 2 concentration of EPS 1.988, 1.894 and 2.241 mg/mL, respectively. The monosaccharide composition of EPS from isolate K5 was confirmed by HPAEC-PAD analysis. The results indicated that macromolecule of EPS was composed of rhamnose, arabinose, xylose, galactose, glucose, mannose and fructose as sugar component. The estimated molecular mass of EPS of the isolate K5 was lower than 5 kDa by gel permeation chromatography (GPC) method. The 18S rRNA gene sequencing of isolate K5 showed a sequence similarity (96%) with Lentinus polychrous. Keywords: Exopolysaccharide, Wild mushroom, Lentinus polychrous.สาระสังเขป: งานวิจัยนี้ มีวัตถุประสงค์เพื่อคัดเลือกสายพันธุ์เห็ดพื้นเมืองอีสานที่มีศักยภาพในผลิตพอลิ- แซ็กคาไรด์ และสารประกอบเชิงซ้อนพอลิแซ็กคาไรด์ -โปรตีน และทดสอบฤทธิ์ทางชีวภาพเบื้องต้น (Primary screening) โดยเน้นฤทธิ์ต้านเชื้อจุลินทรีย์ก่อโรคในระบบทางเดินอาหาร/ผิวหนัง ฤทธิ์ต้านการอักเสบ ต้านอนุมูลอิสระ และฤทธิ์กระตุ้นภูมิคุ้มกัน สำหรับการวิจัยและพัฒนาอาหารเสริมสุขภาพของมนุษย์และสัตว์ และใช้เป็นฐานข้อมูลสำหรับการประยุกต์ใช้ประโยชน์ในประเทศไทย การศึกษาวิจัยในครั้งนี้ ได้เก็บรวบรวมตัวอย่างเห็ดป่ากินได้ในเขตพื้นที่ภาคตะวันออกเฉียงเหนือ เก็บรวบรวมตัวอย่างเห็ดป่าชนิดต่างๆ เพื่อใช้เป็นตัวแทนในการศึกษาวิจัย ดังนี้ เห็ดตับเต่า เห็ดกระด้าง เห็ดขอน เห็ดเผาะ เห็ดผึ้ง และเห็ดแครง โดยเห็ดทั้ง 6 ชนิด สามารถเพาะเลี้ยงและแยกเชื้อเห็ดบริสุทธิ์ได้บนอาหาร Potato Dextrose Agar (PDA) สามารถเก็บรักษาเชื้อเห็ดบริสุทธิ์ไว้ได้โดยเลี้ยงลงในอาหาร PDA เมล็ดข้าวฟ่างและอาหารสูตรขี้เลื่อยเทปิดทับด้วยพาราฟินเหลวและ/หรือมินเนอรอล-ออยสามารถเก็บรักษาความมีชีวิตอยู่รอดของเชื้อเห็ดได้เป็นระยะเวลาอย่างน้อย 6-18 เดือน โดยเห็ดแครง เห็ดกระด้าง และเห็ดขอนเจริญเติบโตได้เร็วและสามารถผลิต EPS ได้สูงสุด เป็นแบบ heteropolysaccharides และสามารถแยกสกัด cells-attached polysaccharides จากส่วนของเส้นใยเห็ดได้ โดยวิธีการสกัดเย็นและวิธีการสกัดร้อนทั้งในสภาวะเป็นกลาง กรด และด่าง สามารถตกตะกอนของพอลิแซกคาไรต์ด้วยแอลกอฮอล์ และสามารถแยกบริสุทธิ์ได้ด้วยวิธีทางคอลัมท์โครมาโทกราฟี ชนิด ion exchange chromatography columns และ gel filtration chromatography columns และสารประกอบเชิงซ้อนพอลิแซ็กคาไรด์-โปรตีนจากเห็ดพื้นเมืองอีสานมีศักยภาพและมีฤทธิ์ทางชีวภาพเบื้องต้น (Primary screening) คือ ฤทธิ์ต้านเชื้อจุลินทรีย์ก่อโรคในระบบทางเดินอาหาร ผิวหนัง ฤทธิ์ต้านการอักเสบ ต้านอนุมูลอิสระ ฤทธิ์กระตุ้นภูมิคุ้มกัน.
    Average rating: 0.0 (0 votes)
ไม่มีรายการทางกายภาพสำหรับระเบียนนี้

There are no comments on this title.

to post a comment.
    Thailand Institute of Scientific and Technological Research
    35 Mu 3 Technopolis, Tambon Khlong Ha, Amphoe Khlong Luang, Pathum Thani 12120
    ☎ 0 2577 9000, 0 2577 9300