การวิจัยและพัฒนาสารสกัดจากพืชเพื่อยับยั้งการงอกและการพักตัวของมันฝรั่งและหอมใหญ่หลังการเก็บเกี่ยว = Research and development on plants extracts to sprout control agent in stored potatoes and onions / Soravit Jamjumroon [et al.] (CONFIDENTIAL)

โดย: Soravit Jamjumroon
ผู้แต่งร่วม: Soravit Jamjumroon | Jantra Pankhanwan | Tawatchai Boonklang | Pongsatorn Limsiriwong | Sayan Tanpanichpanich | สรวิศ แจ่มจำรูญ | จันทรา ปานขวัญ | ธวัชชัย บุญกลาง | พงศธร หลิมศิริพงษ์ | สายันต์ ตันพานิช
Language: Thai ชื่อชุด: Res. Proj. no. 56-06, Sub Proj. no. 2; Rep. no. 1 (Final report) (CONFIDENTIAL)ข้อมูลการพิมพ์: Pathumthani : Thailand Institute of Scientific and Technological Research, 2022 รายละเอียดตัวเล่ม: 59 p.ชื่อเรื่องอื่นๆ: โครงการวิจัยที่ ภ.56-06 การวิจัยและพัฒนาเทคโนโลยีหลังการเก็บเกี่ยวโดยใช้วิธีอินทรีย์หัวเรื่อง: มันฝรั่ง | หอมใหญ่ | สารสกัดจากพืชสาระสังเขป: During transportation by cold storage of onion, garlic, potato and other tuber produce There are often problems with germination of shoots and roots. This results in lower yield values and causes them to rot faster. The solution to this problem is generally using chemical sprays to control shoot and root germination but it is not safe for consumers. Therefore, several plant extracts have been studied to be effective in slowing germination and growth during storage and transportation. In this study, essential oils from four plants - citronella, clove, basil and rosemary were tested for their anti-germination effect in onions and potatoes. Studies have shown that fumigation of onions with citronella essential oil has the best effect on the quality of onions and when stored at 15 °C it can be stored for 49 days and at 25 °C, it can be stored for 98 days. In the inhibition test of potato germination by immersion in the essential oil solution at three different concentrations: 0.5, 0.25 and 0.125 percent, 0.25 and 0.5 percent citronella essential oil showed the best results for potato germination inhibition. Slow germination of potatoes when stored at 2 °C can be stored for 91 days and at 15 °C can be stored for 77 days.สาระสังเขป: ภายหลังการเก็บเกี่ยวผลิตผลจำพวกหอมหัวใหญ่ กระเทียม รวมถึงมันฝรั่งและพืชหัวชนิดอื่นๆ เมื่อมีการขนส่งโดยห้องเย็นมักประสบปัญหาการงอกของยอดและรากของผลิตผลซึ่งมีผลทำให้คุณค่าในการใช้ประโยชน์ลดลงและเน่าเสียเร็วขึ้น ซึ่งโดยทั่วไปใช้สารเคมีฉีดพ่นเพื่อควบคุมการงอกยอดและรากมีผลไม่ปลอดภัยต่อผู้บริโภค จึงมีแนวทางที่จะใช้สารสกัดจากพืชหลายชนิดที่มีผลในการยับยั้งการงอกและการเจริญเติบโตระหว่างการเก็บรักษาเพื่อยับยั้งหรือชะลอการงอกของยอดและรากที่มีช่วงเวลานานขึ้น จึงได้ทดลองใช้น้ำมันหอมระเหยจากพืช 4 ชนิด ได้แก่ ตะไคร้หอม, กานพลู โหระพา และโรสแมรี่ เพื่อทดสอบผลการยับยั้งการงอกในหอมใหญ่และมันฝรั่งจากการศึกษาพบว่าการรมหัวหอมใหญ่ด้วยน้ำมันหอมระเหยจากตะไคร้หอมให้ผลต่อคุณภาพของหอมใหญ่ดีที่สุดเมื่อเก็บรักษาที่อุณหภูมิ 15 องศาเซลเซียส สามารถเก็บไว้ได้นาน 49 วัน และที่อุณหภูมิ 25 องศาเซลเซียส สามารถเก็บไว้ได้นาน 98 วัน ในการทดสอบการยับยั้งการงอกของมันฝรั่งโดยการจุ่มลงในสารละลายน้ำมันหอมระเหยที่ความเข้มข้นต่างกัน 3 ระดับ ได้แก่ 0.5, 0.25 และ 0.125 เปอร์เซ็นต์ จากการศึกษา พบว่า น้ำมันหอมระเหยตะไคร้หอมความเข้มข้น 0.25 และ 0.5 เปอร์เซ็นต์ ให้ผลดีที่สุดในการยับยั้งการงอกมันฝรั่งที่เก็บรักษาโดยเมื่อเก็บรักษาที่อุณหภูมิ 2 องศาเซลเซียส สามารถเก็บรักษาไว้ได้นาน 91 วัน และที่อุณหภูมิ 15 องศาเซลเซียส สามารถเก็บไว้ได้นาน 77 วัน.
    Average rating: 0.0 (0 votes)
ไม่มีรายการทางกายภาพสำหรับระเบียนนี้

There are no comments on this title.

to post a comment.
    Thailand Institute of Scientific and Technological Research
    35 Mu 3 Technopolis, Tambon Khlong Ha, Amphoe Khlong Luang, Pathum Thani 12120
    ☎ 0 2577 9000, 0 2577 9300