ปัจจัยของการผลิตที่มีผลต่อคุณสมบัติของไคโตซาน = effect of process conditions on properties of chitosan / Sumalai Srikumlaithong...[et al.]

ผู้แต่งร่วม: Asa, Narongdej | Laixuthai, Parichat | Nakdee, Rewadee | Srikumlaithong, Sumalai | Vicharnrathakan, Pharos | เรวดี นาคดี | พรศ วิจารณ์รัฐขันธ์ | สุมาลัย ศรีกำไลทอง | ปาริชาติ หลายชูไทย | ณรงค์เดช อาษา | Thailand Institute of Scientific and Technological Research Office of Project Management
Language: Thai ชื่อชุด: Grant (E) Res. Proj. no. 39-01 Rep. no. 1ข้อมูลการพิมพ์: Bangkok : Thailand Institute of Scientific and Technological Research, 1997 รายละเอียดตัวเล่ม: 12 p.ชื่อเรื่องอื่นๆ: ปัจจัยของการผลิตที่มีผลต่อคุณสมบัติของไคโตซานหัวเรื่อง: Chitin | Chitosan | Shrimpsสารสนเทศออนไลน์: Click here to access full-text สาระสังเขป: In this report study, the factors effecting properties of chitosan from shell of black tiger shrimp, which are deproteinization and demineralization time, quantity and concentration of NaOH used, have been undertaken. The optimum condition for chitin production has been accomplished by deproteinizing with 1.0 N NaOH at the ratio of shell to NaOH of 1:6 w/v at 95-100 degree celsius for 1 h and demineralizing with 1.0 N HCl at the ratio of solid to HCl of 1:10 w/v at room temperature for 2 h. The resulting chitin was deacetylated with 50 percent w/v NaOH at the ratio of chitin to NaOH of 1:20 w/v at 120 degree celsius for 1 h. The chitosan with 22.9 percent yield was achieved with degree of deacetylation of 82.56 percent, viscosity of 430 cp, molecular weight of 13.3*10 and solubility at 100 percent. Authorsสาระสังเขป: รายงานฉบับนี้ได้ศึกษาปัจจัยของการผลิตที่มีผลต่อคุณสมบัติของไคโตซานจากเปลือกกุ้งกุลาดำ ได้แก่ เวลาที่ใช้ในการแยกโปรตีนและเกลือแร่, ปริมาณและความเข้มข้นของ NaOH ที่ใช้. พบว่าสภาวะที่เหมาะสมคือ การแยกโปรตีนด้วยการทำปฏิกิริยาของเปลือกกุ้งกับ 1.0 N NaOH ในอัตราส่วน 1:6 ที่อุณหภูมิ 95-100 องศาเซลเซียส เป็นเวลา 1 ชั่วโมง, และแยกเกลือแร่โดยทำปฏิกิริยากับ 1.0 N HCI ในอัตราส่วน 1:10 ที่อุณหภูมิห้องเวลา 2 ชั่วโมง. แยกหมู่อะเซทิลด้วยการทำปฏิกิริยากับ 50% w/v NaOH ในอัตราส่วน 1:20 ที่อุณหภูมิ 120 องศาเซลเซียส เวลา 1 ชั่วโมง จะได้ไคโตซานปริมาณ 22.9% มี degree of deacetylation 82.56%, ความหนืด 430 เซนติพอยส์, น้ำหนักโมเลกุล 13.3*105 และการละลาย 100%. -ผู้แต่ง.
    Average rating: 0.0 (0 votes)
ชนิดของทรัพยากร Location Call number สถานะ Last seen Copy No. บาร์โค้ด
General Book
วว. เทคโนธานี
Available 2018-08-31 1 RP1997/1008
General Book
วว. เทคโนธานี
Available 2018-08-31 2 RP1997/1008-2

There are no comments on this title.

to post a comment.
    Thailand Institute of Scientific and Technological Research
    35 Mu 3 Technopolis, Tambon Khlong Ha, Amphoe Khlong Luang, Pathum Thani 12120
    ☎ 0 2577 9000, 0 2577 9300