การพัฒนากระบวนการผลิตน้ำมันงา : การปรับปรุงกระบวนการผลิตของโรงงานบีบน้ำมันงา = process development of sesame oil production : process improvement for small-scale sesame oil industries / Sumalai Srikumlaithong...[et al.]

โดย: Srikumlaithong, Sumalai
ผู้แต่งร่วม: Asa, Somnuk | Jenvanitpanjakul, Peesamai | Leelakajohnjit, Boonchu | Munsakul, Supatra | Runghirunruk, Kanita | พิศมัย เจนวนิชปัญจกุล | สุภัทรา มั่นสกุล | คณิตา รุ่งหิรัญรักษ์ | บุญชู ลีลาขจรจิต | สุมาลัย ศรีกำไลทอง | สมนึก อาษา | Thailand Institute of Scientific and Technological Research Chemical Industry Department, Fat and Oils Lab
Language: Thai ชื่อชุด: Res. Proj. no. 29-19 ; Rep. no. 2ข้อมูลการพิมพ์: Bangkok : Thailand Institute of Scientific and Technological Research, 1989 รายละเอียดตัวเล่ม: 18 p.ชื่อเรื่องอื่นๆ: Process improvement for small-scale sesame oil industries | การปรับปรุงกระบวนการผลิตของโรงงานบีบน้ำมันงา | การพัฒนากระบวนการผลิตน้ำมันงา: การปรับปรุงกระบวนการผลิตของโรงงานบีบน้ำมันงาหัวเรื่อง: Chiang Mai | Nakhon Pathom | Oil industries | Oils and fats | Sesame | Sesame oil | Sesame oil industryสาระสังเขป: Apart from loss of oil, foam formation and crystal precipitation during storage were the urgent problems of Factory 2. The productivity was increased by re-pressing the cake with a proper hydraulic press. The amount of foam and time to defoam may be partially reduced by pressing the seed without salt. To separate the crystal precipitated during storage, the oil should be stored in the tank for two weeks, then transferred to another tank. It should be left in the second tank for two weeks before packing. Authorsสาระสังเขป: The process improvement of small sesame oil mills was conducted for two factories, located in Chiang Mai and Nakhon Pathom provinces and operated at the capacity of 200 and 100 tonnes per annum respectively. The common problem of oil loss in cake was studied with close cooperation from the factory owners. The oil obtained in Factory 1 after repressing the cake two times increased to 33 per cent and the oil residue in cake was 32 per cent. The maximum oil yield may be achieved by injecting live steam to ground seed during steaming and maintaining the hydraulic press in good performanceสาระสังเขป: ได้ดำเนินการปรับปรุงกระบวนการผลิตให้แก่โรงงานบีบอัดน้ำมันงา ขนาดย่อมจำนวน 2 โรงงานซึ่งตั้งอยู่ที่ จังหวัดเชียงใหม่และนครปฐม มีกำลังผลิต 200 และ 100 ตันต่อปี ตามลำดับ. ได้ศึกษาถึงปัญหาหลักของการสูญเสียน้ำมันในกากโดยการปฏิบัติอย่างใกล้ชิดกับผู้ประกอบกิจการ. หลังการปรับปรุงสำหรับโรงงานที่ 1 เมื่อกากงาผ่านกระบวนการบีบอัดซ้ำ 2 ครั้ง ปริมาณน้ำมันได้เพิ่มขึ้นคิดเป็น ร้อยละ 33, และมีน้ำมันเหลืออยู่ในกาก ร้อยละ 32. นอกจากนั้นยังสามารถทำให้ปริมาณผลผลิตเพิ่มขึ้นได้ด้วยการฉีดไอน้ำเข้าไปสัมผัสกับงาบดโดยตรงในขฯะอบงา, และการดูแลเครื่องบีบอัดให้อยู่ในสภาพการใช้งานที่ดี.สาระสังเขป: นอกจากปัญหาของการสูญเสียน้ำมันของโรงงานที่ 2 แล้ว การเกิดฟองและผลึกในน้ำมันก็นับเป็นปัญหาเร่งด่วน เช่นกัน. การอัดกากซ้ำอีกครั้งด้วยเครื่องไฮดรอลิกเป็นการเพิ่มผลผลิตได้. การผลิตน้ำมันงาโดยไม่ใส่เกลือในระหว่างการคั่วช่วยลดปริมาณ และเวลาสลายตัวของฟองได้เล้กน้อย. ส่วนผลึกซึ่งเป็นสารประกอบของ sesamol, sesamolin และ sesamin ควรทิ้งให้ตกตะกอนในถังเก็บประมาณ 2 อาทิตย์จึงถ่ายเทสู่อีกถัง, และทิ้งไว้ประมาณอีก 2 อาทิตย์ ก่อนบรรจุน้ำมันใส่ลงภาชนะ.
    Average rating: 0.0 (0 votes)
ไม่มีรายการทางกายภาพสำหรับระเบียนนี้

There are no comments on this title.

to post a comment.
    Thailand Institute of Scientific and Technological Research
    35 Mu 3 Technopolis, Tambon Khlong Ha, Amphoe Khlong Luang, Pathum Thani 12120
    ☎ 0 2577 9000, 0 2577 9300