การวิจัยและพัฒนาเทคโนโลยีหลังการเก็บเกี่ยวที่เหมาะสมในการเก็บรักษาสมุนไพรเพื่อลดการสูบบุหรี่ Research and development on post harvest technology of herbal products for smoking reduction สรวิศ แจ่มจำรูญ

โดย: สรวิศ แจ่มจำรูญ [et al.]
ผู้แต่งร่วม: สรวิศ แจ่มจำรูญ | Soravit Jamjumroon | จันทรา ปานขวัญ | ธวัชชัย บุญกลาง | สายันต์ ตันพานิช | Jantra Pankhawn | Tawatchai Boonklang | Sayan Tanpanich
Language: Thai ชื่อชุด: Res. Proj. no. 54-03, Sub Proj. no. 4; no.1 (Final report)ข้อมูลการพิมพ์: Pathumthani Pathumthani Thailand Institute of Scientific and Technological Research 2020 รายละเอียดตัวเล่ม: 127 p. tables, ill. 30 cm.ชื่อเรื่องอื่นๆ: การวิจัยและพัฒนาเทคโนโลยีหลังการเก็บเกี่ยวที่เหมาะสมในการเก็บรักษาสมุนไพรเพื่อลดการสูบบุหรี่หัวเรื่อง: การสูบบุหรี่ | พืชสมุนไพรสารสนเทศออนไลน์: Click here to access Full-text สาระสังเขป: Smoking not only causes smokers and people around them unhealthy, but also encourages the youth members to imitate smoking behavior. The use of herb, for example, basil, tree basil, and Clausena heptaphylla is a way to abstain or reduce smoking. Concerning post-harvest technology for basil, tree basil, and Clausena heptaphylla, nutrient content, color, humidity, and physical properties are important factors on quality and quantity of nitrate. Therefore, research on post-harvest technology was conducted on herbal products for smoking reduction. The studies of basil and tree basil harvesting indexes were found that the maximum nitrate concentration was between 63 and 70 days. The experiment was trial to extended storage life of basil, tree basil, and Clausena heptaphylla by drying at four levels of temperatures at 40, 50, 60 degrees Celsius, and control (sun dried), then packaged in aluminum foil 12 months under 5 and 25 degrees Celsius. It was also found that appropriate temperature for drying basil, tree basil, and Clausena heptaphylla was between 40 and 50 degrees Celsius with 0.25-4% of nitrate contained and the appropriate temperature for storage was 5 degrees Celsius.สาระสังเขป: การสูบบุหรี่มีผลเสียต่อสุขภาพของตนเองและคนรอบข้าง นอกจากนี้ยังก่อให้เกิดการเลียนแบบพฤติกรรมการสูบบุหรี่ของเยาวชนในครอบครัว ซึ่งแนวทางในการที่ช่วยลดการสูบบุหรี่โดยใช้สมุนไพร ได้แก่ กะเพรา, ใบยี่หร่า และโปร่งฟ้า ซึ่งเป็นสมุนไพรสำหรับ "อดบุหรี่". โดยงานวิจัยด้านเทคโนโลยีหลังการเก็บเกี่ยว เห็นความสำคัญของพืชสมุนไพร ซึ่งมีการเปลี่ยนแปลงของสารอาหารการเปลี่ยนแปลงสี, การเปลี่ยนแปลงความชื้น, การเปลี่ยนแปลงทางกายภาพของใบยี่หร่า, กะเพรา และโปร่งฟ้า มีผลต่อการเปลี่ยนแปลงคุณภาพและสารออกฤทธิ์ไนเทรต. ดังนั้นจึงมีการศึกษาเทคโนโลยีหลังการเก็บเกี่ยวเพื่อการพัฒนาผลิตภัณฑ์สมุนไพรเพื่อลดการสูบบุหรี่ ศึกษาดัชนีของกะเพราและยี่หร่าพบว่า มีปริมาณไนเทรตสูงในช่วงอายุ 63-70 วัน ส่วนการยืดอายุการเก็บรักษากะเพรา, ยี่หร่า และโปร่งฟ้า โดยอบแห้งที่อุณหภูมิ 4 ระดับ คือ 40, 50, 60 องศาเซลเซียส และชุดควบคุม (ตากแดด) บรรจุในถุงอะลูมิเนียมฟอยล์ เก็บรักษาไว้ 12 เดือน ที่อุณหภูมิ 5 และ 25 องศาเซลเซียส อุณหภูมิที่เหมาะสมของการอบแห้งของกะเพรา, ยี่หร่า และโปร่งฟ้า อยู่ในช่วง 40-50 องศาเซลเซียส ซึ่งมีปริมาณสารไนเทรต 0.25-0.4% ส่วนอุณหภูมิเก็บรักษาที่เหมาะสม คือ 5 องศาเซลเซียส.
    Average rating: 0.0 (0 votes)
ไม่มีรายการทางกายภาพสำหรับระเบียนนี้

There are no comments on this title.

to post a comment.
    Thailand Institute of Scientific and Technological Research
    35 Mu 3 Technopolis, Tambon Khlong Ha, Amphoe Khlong Luang, Pathum Thani 12120
    ☎ 0 2577 9000, 0 2577 9300