Research and development of strategies for scale-up bioactive compounds reducing risks of gout attacks in fermenter system การเพิ่มปริมาณสารสำคัญลดความเสี่ยงโรคเกาต์ จากจุลินทรีย์ในระบบถังหมัก Tantima Kumlung [et al.] (CONFIDENTIAL)

ผู้แต่งร่วม: Tantima Kumlung | Supatra Paemvaree | Wannisa aimaeab | Pornnapa Khamkongkaew | ตันติมา กำลัง | สุพัตรา เปี่ยมวารี | วรรณิศา อิ่มเอิบ | พรนภา คำกองแก้ว
Language: Thai ชื่อชุด: Res. Proj. no. 57-03, Sub Proj. no. 3; no.1 (Final report) (CONFIDENTIAL)ข้อมูลการพิมพ์: Pathumthani Thailand Institute of Scientific and Technological Research 2019 รายละเอียดตัวเล่ม: 27 p. 30 cm.ชื่อเรื่องอื่นๆ: การวิจัยและพัฒนาผลิตภัณฑ์ลดความเสี่ยงโรคเก๊าต์หัวเรื่อง: โรคเกาต์สาระสังเขป: The result of Beta-glucan concentration from 24 isolates of mushroom in Genus Pleurotus found that isolate TISTR-PPU 006 gave a highest Beta-glucan concentration equal to 2.735% w/w. The effects of inoculum size, carbon source (glucose) concentration, types of nitrogen source, and pH level of basal medium on growth of mushroom in genus Pleurotus strains TISTR-Ppu 006 was carried out in submerged-culture basal medium. Three level of inoculum size, 10. 20, and 30 percetage; four levels of glucose concentration; 10, 20, 30 and 40 gram per liters, three types of nitrogen source; malt extract yeast extract and peptone, and four level of pH; 5, 6, 7 and 8 in basal medium related with growth and bioactive substance production were investigated. From the study it is clear that using 10 percentage of inoculum size, 40 gram per liters of glucose, using yeast extract as nitrogen source, and adjust a level of pH in basal medium equal to 7 is the most suitable condition for growth and bioactive substance production of mushroom strain TISTR-Ppu 006, gave the highest biomass (6.72 gram per liter) at 7 days after inoculation. Batch fermentation was performed following the same condition as shake-flask method. The results show that mushroom strain TISTR-Ppu 006 gave a highest biomass (8.81 g/L) and beta-glucan (12.5%) at 96 hours. The cost of production is 2,000 baht per batch. สาระสังเขป: การศึกษาปริมาณเห็ดในตระกูลนางฟ้าจำนวน 24 สายพันธุ์ พบว่าเห็ดสายพันธุ์ TISTR-PPU 006 มีปริมาณผลการผลิตบีตา-กลูแคน สูงสุด เท่ากับ 2.735 เปอร์เซ็นต์น้ำหนักต่อน้ำหนัก ผลของปริมาณหัวเชื้อ (inoculum size) และแหล่งอาหารที่มีผลต่อการเจริญของเห็ดตระกูลนางฟ้าสายพันธุ์ TISTR-PPU 006 พบว่าปริมาณหัวเชื้อและที่เหมาะสมคือ 10 เปอร์เซ็นต์ของปริมาตรอาหารเหลว กลูโคสปริมาตร 40 กรัมต่อลิตร เป็นแหล่งคาร์บอน การใช้ yeast extract เป็นแหล่งไนโตรเจน และปรับค่าความเป็นกรด-เบส ของอาหารเลี้ยงเชื้อที่ pH 7 เหมาะสมต่อการเจริญของเห็ดนางฟ้าสายพันธุ์ TISTR-PPU 006 เนื่องมีการเจริญเติบโตดี มีปริมาณน้ำหนักแห้งมาก เท่ากับ 6.72 กรัมต่อลิตร เมื่อนำมาขยายเชื้อในถังหมักโดยใช้หัวเชื้อตั้งต้น (inoculum) ปริมาตร 10 เปอร์เซ็นต์ อายุ 4 วัน ในอาหารที่ปรับสูตร โดยควบคุมอุณหภูมิในถังหมักที่ 28 องศาเซลเซียส และค่าออกซิเจนที่ละลายน้ำอยู่ที่ 85 เปอร์เซ็นต์ พบว่า เชื้อเห็ดนางฟ้าสายพันธุ์ TISTR-PPU 006 เจริญเติบโตสูงที่สุดที่ 96 ชั่วโมง และมีปริมาณชีวมวลเท่ากับ 8.81 กรัมต่อลิตร และปริมาณผลการผลิตบีตา-กลูแคน เท่ากับ 12.5 เปอร์เซ็นต์น้ำหนักต่อน้ำหนัก ต้นทุนในการผลิตต่อรอบมีค่าประมาณ 2,000 บาท ต่อหนึ่งรอบการผลิต.
    Average rating: 0.0 (0 votes)
ไม่มีรายการทางกายภาพสำหรับระเบียนนี้

There are no comments on this title.

to post a comment.
    Thailand Institute of Scientific and Technological Research
    35 Mu 3 Technopolis, Tambon Khlong Ha, Amphoe Khlong Luang, Pathum Thani 12120
    ☎ 0 2577 9000, 0 2577 9300