ทุเรียนดิบบดแห้งจากทุเรียนพันธุ์หมอนทองดิบ = durian powder from unripe mon-thong durian / Suwanna Srisawas...[et al.]

ผู้แต่งร่วม: Bunchongsinsiri, Panida | Chatket, Inthrawut | Sitthisumarng, Dumrongchai | Srinorakutara, Pornpattra | Srisawas, Suwanna | Srisuriyawong, Samphan | Suksangpleng, Sompong | Suttivattanavet, Wannee | อินทราวุธ ฉัตรเกษ | ปนิดา บรรจงสินศิริ | พรภัทรา ศรีนรคุตร | สุวรรณา ศรีสวัสดิ์ | สัมพันธ์ ศรีสุริยวงษ์ | ดำรงชัย สิทธิสำอางค์ | สมพงษ์ สุกแสงเปล่ง | วรรณี สุทธิวัฒนเวช | Thailand Institute of Scientific and Technological Research Office of Project Management
Language: Thai ชื่อชุด: Res. Proj. no. 38-02 Rep. no. 1ข้อมูลการพิมพ์: Bangkok : Thailand Institute of Scientific and Technological Research, 1997 รายละเอียดตัวเล่ม: 88 p.ชื่อเรื่องอื่นๆ: ทุเรียนดิบบดแห้งจากทุเรียนพันธุ์หมอนทองดิบหัวเรื่อง: Durian | Durian flour | Durio zibethinus | Fruit preservationสารสนเทศออนไลน์: Click here to access full-text สาระสังเขป: The yield of durian powder from Mon-Thong durian ranges from 7-11 percent based on the weight of durian fruit. The variable which affects the yield of durian flour is ripeness of durian flesh. The production of durian powder for one batch is approximately 27-30 kilograms and takes 2 days. Time consumed in various steps of the production are as follows: the preparation step before drying needs 5-6 working hours by 10 workers; the drying time of sliced durian flesh in hot-air oven is 20 hours with an electrical consumption of 0.5 kilowatt per hour; the grinding of approximately 27-30 kg consumes approximately 1 hour and 1 worker. Durian powder is obtained by grinding with hammer mill through the sieve with an opening aperture of 1 mm diameter. The chemical properties e.g. moisture, fat, protein, carbohydrate, ash, crude fibre, starch and total sugar content of durian powder were determined. The physical properties e.g. color and viscosity of durian powder were also determined. 100 grams durian powder provides approximately 370 kilocalories with total dietary fibre 11.8 grams, which composed of soluble dietary fibre 3.4 grams and insoluble dietary fibre 8.4 grams. From the content of dietary fibre, durian powder can be classified as high dietary fibre food. Ripeness of durian flesh affected directly to the viscosity of durian powder. The longer period after cutting unripe durian fruit, the more decreasing in viscosity of durian powder. It is recommended that durian powder must be made from unripe durian fruits after cutting of not more than 2 days. The production cost of durian powder is 185.56 baht/kg, when the price of durian fruit is 15 baht/kg. Authorsสาระสังเขป: ทุเรียนดิบบดแห้งจากทุเรียนพันธุ์หมอนทองสด มีผลผลิตอยู่ในช่วง 7-11% ของน้ำหนักผลทุเรียน, ตัวแปรที่มีผลต่อผลผลิตของทุเรียนดิบบดแห้ง คือ ความสุกของเนื้อทุเรียน. การผลิตทุเรียนดิบบดแห้งในแต่ละครั้งได้น้ำหนักประมาณ 27-30 กก. และต้องใช้เวลาประมาณ 2 วัน โดยแบ่งเป็นเวลาในการเตรียมทุเรียนก่อนอบประมาณ 5-6 ชั่วโมง, ใช้คนงานประมาณ 10 คน. ใช้เวลาในการอบแห้ง เนื้อทุเรียนดิบในตู้อบประมาณ 12-14 ชม., ใช้ไฟฟ้าประมาณ 0.5 กิโลวัตต์ต่อชั่วโมง, ใช้เวลาในการบดเนื้อทุเรียนประมาณ 1 ชั่วโมง และใช้คนงาน 1 คน. ทุเรียนดิบบดแห้งนี้ได้จากการบดผ่านตะแกรงที่มีรูเปิดขนาด 1 มม. ทำการวิเคราะห์สมบัติทางเคมี คือ ความชื้น, คาร์โบไฮเดรต, โปรตีน, ไขมัน, เถ้า, กาก, แป้งและน้ำตาล, อีกทั้ง วิเคราะห์สมบัติทางกายภาพ คือ สีและความหนืด. นอกจากนี้ได้วิเคราะห์หาพลังงานและใยอาหาร, พบว่าทุเรียนดิบบดแห้งจำนวน 100 กรัม จะให้พลังงานประมาณ 370 กิโลแคลอรี และมีใยอาหารประมาณ 11.8 กรัม ซึ่งประกอบด้วยใยอาหารชนิดละลายน้ำ 3.4 กรัม และใยอาหารชนิดไม่ละลายน้ำ 8.4 กรัม จึงจัดว่าเป็นผลิตภัณฑ์ที่ให้ใยอาหารสูง. ความสุกของเนื้อทุเรียนมีผลต่อคุณภาพทุเรียนดิบบดแห้ง โดยเฉพาะความหนืด คือ ทุเรียนดิบที่ตัดมาทิ้งไว้นานความหนืดจะ ลดลง, ดังนั้นควรทำทุเรียนดิบบดแห้งจากทุเรียนดิบที่ตัดจากต้นมาไม่เกิน 2 วัน. ต้นทุนการผลิตทุเรียนดิบบดแห้ง คือ 185.56 บาท/กก. เมื่อคิดจากผลทุเรียน ราคา 15 บาท/กก. -ผู้แต่ง.
    Average rating: 0.0 (0 votes)
ชนิดของทรัพยากร Location Call number สถานะ Last seen Copy No. บาร์โค้ด
General Book
วว. เทคโนธานี
Available 2018-08-31 1 RP1997/1011
General Book
วว. เทคโนธานี
Available 2018-08-31 2 RP1997/1011-2

There are no comments on this title.

to post a comment.
    Thailand Institute of Scientific and Technological Research
    35 Mu 3 Technopolis, Tambon Khlong Ha, Amphoe Khlong Luang, Pathum Thani 12120
    ☎ 0 2577 9000, 0 2577 9300