การวิจัยและพัฒนาลองกองในน้ำเชื่อมบรรจุขวดแก้ว = research and development of the glass bottled longkong in syrup / Wiwat Pathomyothin...[etal.]

ผู้แต่งร่วม: Chaisit, Narint | Duangket, Panitar | Pathomyothin, Wiwat | Srinorakutara, Pornpattra | ชัยสิทธิ์, นรินทร์ | ด้วงเกตุ, พาณิตาว์ | ปฐมโยธิน,วิวัธน์ | พรภัทรา ศรีนรคุตร | Thailand Institute of Scientific and Technological Research
Language: Thai ชื่อชุด: Res. Proj. no. 52-04, Sub proj. no. 3 ; Rep. no.2 (Final Report)ข้อมูลการพิมพ์: Pathumthani : Thailand Institute of Scientific and Technological Research, 2016 รายละเอียดตัวเล่ม: 42p.ชื่อเรื่องอื่นๆ: การวิจัยและพัฒนาลองกองในน้ำเชื่อมบรรจุขวดแก้วหัวเรื่อง: Longkong | Longkong in syrup | ลองกอง | ลองกองในน้ำเชื่อมสารสนเทศออนไลน์: Click here to access cover | Click here to access full-text สาระสังเขป: Longkong in syrup was made from the middle and the small size of longkong fruit. After peeling , the longkong flesh was soaked in 0.5% citric acid solution for 30 minutes and then taking off the longkong flesh into the glass bottles. The syrup was prepared with 30-32obrix TSS as the sweetness value. It was boiled to 80oC before tranferring into the longkong glass bottle and the cap was closed immediately. The glass bottled longkong in syrup was sterilized in the boiling water at 100oC for 20 minutes and taking out off the boiling water for cooling at the room temperature. For shelf life testing, these products can be kept for one month at the room temperature and then the longkong flesh would change to darker colour. Compare to the 4oC storage condition it can be kept longer to 3 months. The average product texture was still slightly firm. For the sensory evaluation , the taste panels were accpt the product with the average score of 3.72 as the great satisfaction and the market test for the consumers equally 66.2% was interested to buy it.สาระสังเขป: การผลิตผลิตภัณฑ์ลองกองลอยแก้วทำได้จากผลลองกองทุกพันธุ์ โดยเลือกใช้ผลลองกอง ขนาดกลางถึงขนาดเล็ก. นำเนื้อลองกองที่ปอกเปลือกแล้วมาแช่ในน้ำที่ผสมกรดซิตริกร้อยละ 0.5 เมื่อปอกเปลือกหมด นำผลลองกองขึ้นจากน้ำที่แช่. น้ำเชื่อมลองกองลอยแก้วมีค่าความหวาน 30-32 องศาบริกซ์ เมื่อมีความร้อนที่อุณหภูมิ 80 องศาเซลเซียส มาบรรจุในขวดที่บรรจุเนื้อลองกองอยู่โดยปิดฝาขวดให้สนิททันที, นำลงต้มฆ่าเชื้อในน้ำเดือดที่อุณหภูมิ 100 องศาเซลเซียส อีกครั้งหนึ่ง จึงวางขวดให้คลายความร้อนต่อไป. สำหรับในอุณหภูมิห้องเก็บได้นาน 1 เดือน ผลลองกองจะมีสีคล้ำเร็วขึ้นกว่าการเก็บรักษาที่อุณหภูมิ 4 องศาเซลเซียส ลองกองลอยแก้วที่เก็บในอุณหภูมิ 4 องศา-เซลเซียส จะเก็บได้นาน 3 เดือน โดยผลลองกองมีสีเข้มขึ้นเล็กน้อย เนื้อสัมผัสโดยรวมยังมีความแข็งเล็กน้อย. ผลความพึงพอใจโดยรวมของผลิตภัณฑ์ลองกองลอยแก้วอยู่ในระดับที่พอใจมาก มีค่าเฉลี่ยเท่ากับ 3.72 และผู้บริโภคสนใจที่จะซื้อผลิตภัณฑ์ ถ้ามีจำหน่ายในท้องตลาด ร้อยละ 66.20 สำหรับผลทางการตลาด.
    Average rating: 0.0 (0 votes)
ชนิดของทรัพยากร Location Call number สถานะ Last seen บาร์โค้ด
General Book
Available 2019-02-12 RP2016/1632
General Book
Available 2019-02-12 RP2016/1632-2

There are no comments on this title.

to post a comment.
    Thailand Institute of Scientific and Technological Research
    35 Mu 3 Technopolis, Tambon Khlong Ha, Amphoe Khlong Luang, Pathum Thani 12120
    ☎ 0 2577 9000, 0 2577 9300