การวิจัยและพัฒนาวัตถุกันเสียจากธรรมชาติ = research and development of natural food preservative / Nuntiya Wongmongkol ...[etal.]

ผู้แต่งร่วม: Jansuda Ruangtem | Nuntiya Wongmongkol | Rewadee Meesat | Sorada Wanlapa | Wimonsri Phantanaprates | เรวดี มีสัตย์ | โศรดา วัลภา | จันสุดา เรืองเต็ม | นันทิญา วงษ์มงคล | วิมลศรี พรรธนประเทศ | Thailand Institute of Scientific and Technological Research
Language: Thai ชื่อชุด: Res. Proj. no. 51-01, Sub proj. no. 3 ; Rep. no.1 (Final Report)ข้อมูลการพิมพ์: Pathumthani : Thailand Institute of Scientific and Technological Research, 2017 รายละเอียดตัวเล่ม: 66 p.ชื่อเรื่องอื่นๆ: การวิจัยและพัฒนาวัตถุกันเสียจากธรรมชาติหัวเรื่อง: Natural food preservative | วัตถุกันเสีย | วัตถุกันเสียจากธรรมชาติสารสนเทศออนไลน์: Click here to access cover | Click here to access full-text สาระสังเขป: The present study was aimed to investigate the optimum conditions for extraction of antimicrobial agents from rambutan peels. The extracts were tested for antimicrobial activity in a disc diffusion assay on two human pathogenic bacteria : Staphylococcus aureus and Bacillus cereus. Effects of four factors including type of solvent, concentration of solvent in aqucous solution, ratio of solvent to raw material and extraction time on the extraction recovery and antimicrobial activity were determined. The optimal extraction conditions were at ethanol concentration of 70%, ratio of solvent to raw material of 1:60 (g/ml) and extraction time of 3 hours. At these optimal extraction parameters, the maximum extraction yield was found to be 48.27±1.21% and the crude extracts showed inhibitory effect against the tested microorganisms. The antimicrobial activity was dependant on the concentration of crude extract. The high concentration of extraction gave the higher antimicrobial activity (p ≤ 0.05). The Minimum Inhibitory Concentration (MICs) of the extracts of rambutan peel against both Staphylococcus aureus and Bacillus cereus was determined using Agar dilution method which resulted in MIC of 5 mg/ml. The analysis results of Pearson correlations coefficient showed that total phenolic compounds and tannins were not correlated with inhibitory effect against the tested microorganisms. Therefore, the extracts were used to extend shelf-life of fresh rice noodle and stored at room temperature (27 ± 2oC). The results showed that the concentrations of 3, 4 and 5 mg/ml had shelf-life over 3 days while control sample had shelf-life over 2 days.สาระสังเขป: การวิจัยนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาสภาวะที่เหมาะสมในการสกัดสารที่มีฤทธิ์ในการยับยั้งการเจริญของเชื้อจุลินทรีย์ 2 ชนิด ได้แก่ Staphylococcus aureus และ Bacillus cereus จากเปลือกเงาะ ด้วยวิธีการแพร่ผ่านแผ่นกระดาษกลม. โดยศึกษาชนิดของตัวทำละลาย, ความเข้มข้นของตัวทำละลาย, อัตราส่วนของเปลือกเงาะต่อตัวทำละลาย และเวลาในการสกัดที่เหมาะสม. ผลการศึกษาพบว่า สภาวะที่เหมาะสมในการสกัด คือ การสกัดด้วยเอทิลแอลกอฮอล์เข้มข้นร้อยละ 70, โดยมีอัตราส่วนของเปลือกเงาะต่อตัวทำละลาย 1:60 กรัม/มิลลิลิตร, เป็นเวลา 3 ชั่วโมง. โดยสภาวะดังกล่าวจะให้ค่าร้อยละของสารสกัดจากเปลือกเงาะเฉลี่ย 48.27 ± 1.21. ประสิทธิภาพในการยับยั้งจุลินทรีย์ขึ้นอยู่กับความเข้มข้นของสารสกัดที่ใช้. โดยพบว่า ประสิทธิภาพในการยับยั้งจะเพิ่มขึ้นตามความเข้มข้นที่เพิ่มขึ้น (p ≤ 0.05) และความเข้มข้นต่ำสุดที่มีผลในการยับยั้งเชื้อทั้งสองที่ทดสอบโดยวิธี agar dilution method คือ 5 มิลลิกรัม/มิลลิลิตร. สำหรับการวิเคราะห์ความสัมพันธ์โดยใช้ค่าสัมประสิทธิ์สหสัมพันธ์ของเพียร์สัน พบว่า ปริมาณฟีนอลิกทั้งหมดและปริมาณแทนนินไม่มีความสัมพันธ์กับการออกฤทธิ์ยับยั้งการเจริญของเชื้อทั้งสองที่ทำการทดสอบ. เมื่อนำสารสกัดไปใช้เป็นส่วนผสมในเส้นก๋วยเตี๋ยวสดและเก็บรักษาอุณหภูมิห้อง (27±2 องศาเซลเซียส) พบว่า เส้นก๋วยเตี๋ยวที่ผสมสารสกัดจากเปลือกเงาะ 3, 4 และ 5 มิลลิกรัม/มิลลิลิตร จะเสื่อมเสียหลังจาก 3 วัน, ส่วนเส้นก๋วยเตี๋ยวสดที่ไม่ผสมสารสกัดเปลือกเงาะจะเสื่อมเสียหลังจาก 2 วัน.
    Average rating: 0.0 (0 votes)
ชนิดของทรัพยากร Location Call number สถานะ Last seen Copy No. บาร์โค้ด
General Book
Available 2019-07-02 1 RP2016/1713
General Book
Available 2019-06-21 2 RP2016/1713-1

There are no comments on this title.

to post a comment.
    Thailand Institute of Scientific and Technological Research
    35 Mu 3 Technopolis, Tambon Khlong Ha, Amphoe Khlong Luang, Pathum Thani 12120
    ☎ 0 2577 9000, 0 2577 9300