วิจัยและพัฒนาผลิตภัณฑ์เภสัชโภชนาภัณฑ์จากจมูกข้าวงอก = research and development on nutraceuticals from oryza germ / Ittirit Ungvichian, Somnuk Chaidaroon (CONFIDENTIAL)

โดย: Ungvichian, Ittirit
ผู้แต่งร่วม: Chaidaroon, Somnuk | Thailand Institute of Scientific and Technological Research
Language: Thai ชื่อชุด: Res. Proj. no. 52-10, Sub Proj. no. 2ข้อมูลการพิมพ์: Bangkok : Thailand Institute of Scientific and Technological Research, 2013 รายละเอียดตัวเล่ม: 28 p. : tables, ill. ; 30 cm.ชื่อเรื่องอื่นๆ: วิจัยและพัฒนาผลิตภัณฑ์เภสัชโภชนาภัณฑ์จากจมูกข้าวงอกหัวเรื่อง: GABA | Gamma amino-butyric acid | Rice bran | จมูกข้าวงอกสารสนเทศออนไลน์: Click here to access cover สาระสังเขป: The objective of this study was to evaluate GABA (Gamma Amino-Butyric Acid) content in rice bran by using optimum factors in incubation process. Two varieties of rice bran from Hom Mali fragrant rice and Rai rice from whitening process were used as raw materials for incubation process. The primary results showed that the incubation time and the amount of water clearly affected GABA content in incubated rice bran. The incubation of rice bran with proper conditions and factors could stimulate the GABA creation as high as 1,983.98 mg/100 g (dry weight) or 80 times higher than that in germinated brown rice. Therefore, the development of rice bran utilization as raw material in GABA synthesis using incubation process could also create innovation for the production of GABA enriched source for functional food or as nutraceutical products.สาระสังเขป: การศึกษาครั้งนี้จึงมุ่งหวังที่จะพัฒนาค้นหาวัตถุดิบอื่นๆ นอกเหนือจากข้าวกล้องมาเป็นวัตถุดิบเริ่มต้นในการผลิตสาร GABA. จากการศึกษาการใช้รำข้าวหอมมะลิและข้าวไร่ที่ได้จากการขัดสีด้วยลูกหินแต่ละลูกมาเป็นวัตถุดิบในการบ่ม ในเบื้องต้นพบว่า ระยะเวลาที่ใช้การบ่มและปริมาณน้ำที่ใช้จะมีผลต่อปริมาณสาร GABA อย่างชัดเจน. จากการทดลองพบว่า การบ่มรำข้าวในสภาวะและปัจจัยที่เหมาะสม จะสามารถ กระตุ้นให้มีการสร้างสาร GABA ได้มากถึง 1983.98 มก./100 ก. (น้ำหนักแห้ง) หรือมีมากกว่าในข้าวกล้องงอกถึง 80 เท่า. ดังนั้น การพัฒนาการใช้ประโยชน์จากรำข้าวเพื่อเป็นวัตถุดิบในการสังเคราะห์ สาร GABA น่าจะเป็นจุดเริ่มต้นของการสร้างนวัตกรรมใหม่สำหรับการผลิตอาหารเสริมเพื่อสุขภาพหรือผลิตเป็นเภสัชโภชนาภัณฑ์ในอนาคตต่อไป.
    Average rating: 0.0 (0 votes)
ไม่มีรายการทางกายภาพสำหรับระเบียนนี้

There are no comments on this title.

to post a comment.
    Thailand Institute of Scientific and Technological Research
    35 Mu 3 Technopolis, Tambon Khlong Ha, Amphoe Khlong Luang, Pathum Thani 12120
    ☎ 0 2577 9000, 0 2577 9300