การปรับปรุงวิธีการผลิตน้ำมันมะพร้าวสำหรับบริโภคชนิดธรรมชาติ = development of the production process of non-refined, edible-grade coconut oil / Sunanta Ramanvongse, Supatra Munsakul

โดย: Ramanvongse, Sunanta
ผู้แต่งร่วม: Munsakul, Supatra | สุภัทรา มั่นสกุล | สุนันทา รามัญวงศ์ | Thailand Institute of Scientific and Technological Research <Industrial Research Division=Chemical Industry Department> Oils & Fats Lab
Language: Thai ชื่อชุด: Res. Proj. no. 23-15 ; Rep. no. 1ข้อมูลการพิมพ์: Bangkok : Thailand Institute of Scientific and Technological Research, 1981 รายละเอียดตัวเล่ม: 24 p.ชื่อเรื่องอื่นๆ: การปรับปรุงวิธีการผลิตน้ำมันมะพร้าวสำหรับบริโภคชนิดธรรมชาติหัวเรื่อง: Coconut oil | Coconuts | Oils and fatsสารสนเทศออนไลน์: Click here to access full-text สาระสังเขป: Hydraulic press and expeller can both be used for producing oil which yielded approximately the same oil content, averaging 49.8 and 50.5 per cent respectively. The defatted cake obtained still contained an oil content of 8-26, 12 and 40-43 per cent for oil, protein and carbohydrate respectively. Authors.สาระสังเขป: Non-refined edible-grade coconut oil could be produced from fresh coconut meats containing and initial moisture content of 48 per cent. The fresh should be slidden off into fibres and dried in the sun (temperature 37-40 degree celsius) or be electric oven (temperature 60 degree celsius) to obtain 2-3 per cent moisture content before processing.สาระสังเขป: The oil obtained from unstored dried and shredded coconut was colourless and yielded a specific coconut odour. It possessed however properties which conforms to the standard specifications. It can be kept in colsed-bottles at room temperature of more than 3 months without changing colour, smell and properties; and hence there is no need to apply antioxidant. From the coconut stored for one month can be produced standard edible grade oil and can be kept for 3 months further. The coconut kept longer than two months had a very strong rancid smell and hence yielded rancid oil which is not up to the standard. Producing oil on a semi-pilot scale using 180 kg of raw material and a 15 hp expeller, the coconut should be kept no longer than 15 days in order to obtain high grade oil. It follows that lower grade oil will be obtained from the coconut stored for one month. If the storage time is longer than one month, the derived oil will have to undergo refining and deodorizing processes.สาระสังเขป: เครื่องมือที่ใช้บีบน้ำมันใช้ได้ทั้งเครื่อง Hydraulic press และ Expeller. น้ำมันที่ได้มีเปอร์เซนต์ใกล้เคียงกัน คือเฉลี่ย 49.8 และ 50.5% ตามลำดับ. กากที่บีบน้ำมันออกด้วยเครื่องมือดังกล่าวยังคงมีน้ำมันเหลืออยู่ระหว่าง 8 ถึง 26% มีโปรตีนประมาณ 12% และคาร์โบไฮเดรตสูงถึง 4.-43%.สาระสังเขป: น้ำมันมะพร้าวชนิดธรรมชาติ ชนิดเข้าเกณฑ์มาตรฐานที่กำหนด สามารถผลิตได้จากเนื้อมะพร้าวสด ซึ่งมีความชื้นเริ่มต้นประมาณ 48% โดยนำมาขูดให้เป็นชิ้นเล็ก ๆ และควบคุมความชื้นให้เหลือประมาณ 2-3% โดยการทำให้แห้งด้วยแสงแดด (อุณหภูมิ 37-40 องศาเซลเซียส) หรือใช้ตู้อบ (อุณหภูมิ 60 องศาเซลเซียส). เนื้อมะพร้าวที่เตรียมได้เมื่อนำไปบีบน้ำมันมะพร้าวออกทันที จะได้น้ำมันชนิดธรรมชาติชนิดไม่มีสี, มีกลิ่นเฉพาะตัว และมีคุณสมบัติเข้าเกณฑ์มาตรฐาน สามารถเก็บไว้ในขวดแก้วปิดจุกที่อุณหภูมิห้องได้นานกว่า 3 เดือน โดยไม่มีการเปลี่ยนแปลง และไม่จำเป็นต้องใส่สารกันหืน. แต่เนื้อมะพร้าวแห้งเมื่อเก็บไว้ 1 เดือนก่อนนำมาบีบน้ำมัน จะได้น้ำมันมีคุณสมบัติเข้าเกณฑ์มาตรฐาน และเก็บไว้ต่อไปได้อีกนานกว่า 3 เดือน. เนื้อมะพร้าวแห้งที่เก็บไว้นานเกินกว่า 2 เดือน จะมีกลิ่นหืนมาก และน้ำมันที่บีบได้ก็มีกลิ่นหืนเช่นกัน และคุณสมบัติไม่เข้าเกณฑ์มาจรฐาน. การผลิตขั้นกึ่งโรงงานนำทางสำหรับวัตถุดิบประมาณ 180 กก. โดยใช้เครื่อง Expeller ขนาด 15 hp เป็นเครื่องบีบ ควรเก็บเนื้อมะพร้าวแห้งไว้ไม่เกิน 15 วัน เพื่อให้ได้น้ำมันเกรดดี. ถ้าเก็บเนื้อมะพร้าวไว้ 1 เดือน จะได้น้ำมันคุณภาพต่ำกว่า, แต่ถ้าเก็บเนื้อมะพร้าวไว้เกินกว่า 1 เดือน น้ำมันที่ได้ต้องผ่านกรรมวิธีการรีไฟน์และดูดกลิ่น.
    Average rating: 0.0 (0 votes)
ชนิดของทรัพยากร Location Call number สถานะ Last seen Copy No. บาร์โค้ด
General Book
วว. เทคโนธานี
Available 2018-08-31 1 RP1981/668
General Book
วว. เทคโนธานี
Available 2018-08-31 2 RP1981/668-2

There are no comments on this title.

to post a comment.
    Thailand Institute of Scientific and Technological Research
    35 Mu 3 Technopolis, Tambon Khlong Ha, Amphoe Khlong Luang, Pathum Thani 12120
    ☎ 0 2577 9000, 0 2577 9300