การพัฒนาอาหารเสริมกึ่งสำเร็จรูป = development of high protein precooked food / Ruchie Wanichayakarn, Pivan Varangoon, Inthrawut Chatket

โดย: Wanichayakarn, Ruchie
ผู้แต่งร่วม: Chatket, Inthrawut | Varangoon, Pivan | Thailand Institute of Scientific and Technological Research <Agricultural Products Development Division=Food Industry Department> Food Technology Lab
Language: Thai ชื่อชุด: Class. Invest. no. 21-32 Rep. no. 1 (CONFIDENTIAL)ข้อมูลการพิมพ์: Bangkok : Thailand Institute of Scientific and Technological Research, 1981 รายละเอียดตัวเล่ม: 22 p.ชื่อเรื่องอื่นๆ: การพัฒนาอาหารเสริมกึ่งสำเร็จรูปหัวเรื่อง: Food technology | Rice | Soybeanสาระสังเขป: A description of the processing method, formula, chemical and biological analysis, shelf-life of product and consumers acceptance has been dealt with in this report.สาระสังเขป: Food derived from the formula which involves the employment of whole soybean contains approximately 29% protein, 4% fat and 59% carbohydrate. The product using defatted soybean consists of about 35% protein, 1% fat and 53% carbohydrate. For every 100 grammes of flakes the products provide approximately 361-388 calories.สาระสังเขป: The product was precooked by drum drier to provide convenience in preparing food flakes. Only by adding to the product a desired amount of boiled water, milk or soup, it is ready for serving.สาระสังเขป: Two formulae for supplemented precooked food from locally available raw materials have been developed from rice and soybean. For the first formula dehulled soybean has been used as main ingredient, whereas for the second the defatted bean flavoured with malt flavour and fortified with a suitable amount of vitamins and minerals. This helps solve the nutritional problem for children and convalescence.สาระสังเขป: ผลิตภัณฑ์อาหารเสริมกึ่งสำเร็จรูปนี้ ถ้าทำจากถั่วเหลืองจะมีโปรตีนร้อยละ 29. ไขมันร้อยละ 4 และคาร์โบไฮเดรทร้อยละ 59. ทำจากถั่วเหลืองที่สกัดน้ำมันออกแล้วจะมีโปรตีนสูงกว่าคือร้อยละ 35 ไขมันร้อยละ 1 และคาร์โบไฮเดรตร้อยละ 53. อาหารเสิรมกึ่งสำเร็จรูปนี้จะให้พลังงานประมาณ 361-388 แคลอรี่ต่อผลิตภัณฑ์สาระสังเขป: รายงานนี้ได้บรรยายกรรมวิธีการผลิต, วัสดุและอุปกรณ์, ผลวิเคราะห์ทางเคมีจุลชีวะ, อายุการเก็บ ตลอดจนผลทดลองการยอมรับของอาหารกึ่งสำเร็จรูปทั้งสองสูตร.สาระสังเขป: สถาบันวิจัยวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งประเทศไทย (วท.) ได้ศึกษาและพัฒนาสูตรและกรรมวิธีอาหารเสริมกึ่งสำเร็จรูปจากวัตถุดิบในประเทศ 2 สูตร สูตรที่ 1 ใช้ข้าวเจ้าและถั่วเหลืองที่สกัดน้ำมันออกแล้ว, สูตรที่ 2 ใช้ข้าวเจ้าและถั่วเหลืองทั้งเมล็ดเป็นวัตถุดิบหลัก.สาระสังเขป: อาหารเสริมกึ่งสำเร็จรูปนี้ ได้เสริมไวตามินและเกลือแร่ในปริมาณที่เหมาะสมและแต่งด้วยกลิ่นมอลท์ (malt) มีลักษณะเป็นเกล็ดเล็ก ๆ เพียงแต่ผสมน้ำร้อนและนมหรือน้ำซุบก็รับประทานได้. อาหารเสริมนี้จะช่วยขจัดปัญหาภาวะทุพโภชนาการสำหรับเด็กและผู้ช่วยพักฟื้นลงได้บ้าง
    Average rating: 0.0 (0 votes)
ไม่มีรายการทางกายภาพสำหรับระเบียนนี้

There are no comments on this title.

to post a comment.
    Thailand Institute of Scientific and Technological Research
    35 Mu 3 Technopolis, Tambon Khlong Ha, Amphoe Khlong Luang, Pathum Thani 12120
    ☎ 0 2577 9000, 0 2577 9300