การวิจัยและพัฒนาเครื่องดื่มเพื่อลดภาวะเสี่ยงโรคมะเร็งในผู้สูงอายุจากพืชผัก ผลไม้ = Research and development of beverage from fruits and vegetables with cancer risk reduction for elderly / Chuleratana Banchonglikitkul...[et al.] (CONFIDENTIAL)

ผู้แต่งร่วม: Banchonglikitkul, Chuleratana | Chatket, Inthrawut | Giwanon, Rattanasiri | Kajsongkram, Tanwarat | Nakakaewม Sawai | Pathomypthin, Wiwat | Phoonsiri, Chantara | Sithisam-ang, Damrongchai | ธัญวรัตน์ กาจสงคราม | รัตนศิริ จิวานนท์ | อินทราวุธ ฉัตรเกษ | ไสว นาคาแก้ว | ชุลีรัตน์ บรรจงลิขิตกุล | วิวัธน์ ปฐมโยธิน | ฉันทรา พูนศิริ | ดำรงชัย สิทธิสำอางค์ | Thailand Institute of Scientific and Technological Research
Language: Thai ชื่อชุด: Res. Proj. no. 49-01, Sub Proj. no. 2ข้อมูลการพิมพ์: Bangkok : Thailand Institute of Scientific and Technological Research, 2010 ชื่อเรื่องอื่นๆ: การวิจัยและพัฒนาเครื่องดื่มเพื่อลดภาวะเสี่ยงโรคมะเร็งในผู้สูงอายุจากพืชผัก ผลไม้หัวเรื่อง: Antioxidant activity | Beverages | Fruit | Fruit beverages | Vegetablesสารสนเทศออนไลน์: Click here to access cover สาระสังเขป: New food and drink products that can help consumer reach their individual health goals are innovation in functional food and drinks for alternative therapies to multitude of health-related issues especially cancer and cardiovascular disease nowadays. Thus, the beverage from fruits and vegetables which are high in lycopene and β-carotene tomatoes and carrots was developed for the elderly with a purpose of cancer risk reduction in this study. Lycopene and β-carotene content in tomato, watermelon, dragon fruit, carrot, pumkin and all drink products were analysed using HPLC and Validation of Compendial methods following USP XXIV NEXIX. Five formulas (F1-F5) were created using a Mixture Design technique and sensory evaluation, using Hedonic 9 point and just-about-righ scales in laboratory panel as well as consumer acceptance study of selected products after the canning process. Shelf life and quality control of selected products were carried out every two months, within 10 months with lycopene and β-carotene levels controlled. The product antioxidant activity was tested by DPPH radical scavenging activity. The results showed that an analytical technique of lycopene and β-carotene in both raw materials and drink products was more appropriate when compared with the Validation of Compendial methods. LycoM (F3) containing 2.7 mg/100 g of lycopene and 0.8 mg/100 g of β-carotene was selected as a product prototype which was suitable for health and gained the highest acceptance among consumers. This product also exhibited higher antioxidant activity (100 TE/100g) after keeping at 37 degree celsius for 10 months than the one kept at room temperature at day 0. These results indicated that the contents of lycopene, β-carotene and other natural carotenoids in tomato juice-based LycoM juice were stable and heat tolerant. It also had shelf life prediction for 25 month long at 29 degree celsius - Authors.สาระสังเขป: ปัจจุบันผู้บริโภคมีความต้องการผลิตภัณฑ์เกี่ยวกับอาหารและเครื่องดื่มที่เป็นนวัตกรรมใหม่และสามารถรักษาสุขภาพของผู้บริโภคให้เป็นไปตามเป้าหมาย รวมทั้งเป็นทางเลือกในการรักษาโรคได้อย่างหลากหลาย โดยเฉพาะโรคมะเร็ง, โรคหัวใจและหลอดเลือด. ดังนั้น จึงมีความจำเป็นต้องมีการพัฒนาเครื่องดื่มจากพืชผักผลไม้รวมที่มีสารไลโคปีนและบีตา-แคโรทีนสูงสำหรับลดภาวะเสี่ยงของโรคมะเร็งในผู้สูงวัย. ในการทดลองนี้ได้พัฒนาวิธีวิเคราะห์ สารไลโคปีนและบีตา-แคโรทีน ในพืชผักผลไม้ เช่น มะเขือเทศ, แตงโม, แก้วมังกร, แครอต และ ฟักทอง และในผลิตภัณฑ์เครื่องดื่มด้วย HPLC (High performance liquid chromatogrphy) และวิธี Validation of compendial ตาม USP XXIV NFXIX. จากการพัฒนาสูตรเครื่องดื่มพืชผักผลไม้รวมตามวิธี Mixture design ได้จำนวน 5 สูตร (Fi-F5) และดำเนินการทดสอบด้านประสาทสัมผัสระดับห้องปฏิบัติการด้วยวิธี Hedonic 9 point และ just about right scales. จากนั้น สูตรน้ำผลไม้รวมที่ได้รับการคัดเลือกจะถูกบรรจุกระเป๋าและผ่านกระบวนการฆ่าเชื้อก่อนดำเนินการทดสอบการยอมรับของผู้บริโภค สำหรับคุณภาพและอายุในการเก็บของผลิตภัณฑ์ทดสอบทุกสองเดือนภายในระยะเวลา 10 เดือน. ส่วนฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระของผลิตภัณฑ์ทดสอบ โดยใช้วิธี DPPH radical scavenging activity. ผลจากการวิเคราะห์ปริมาณไลโคปีนและบีตา-แคโรทีนจากวัตถุดิบและผลิตภัณฑ์เครื่องดื่มด้วย HPLC พบว่า มีความเหมาะสมและเที่ยงตรงจากการประเมินตามวิธี Validation of compendial. ผลิตภัณฑ์เครื่องดื่มน้ำผลไม้รวมไลโคเอ็ม (LycoM) หรือสูตรที่ 3 (F3) เป็นผลิตภัณฑ์ต้นแบบที่ได้รับการคัดเลือกในระดับห้องปฏิบัติการ และจากผู้บริโภคทั่วไป. ผลการวิเคราะห์ปริมาณไลโคปีนและบีตา-แคโรทีนในไลโคเอ็มคือ 2.7 มก./100 ก. และ 0.8 มก./100 ก. ตามลำดับ ซึ่งเป็นปริมาณที่เหมาะสมกับสุขภาพ. นอกจากนี้ยังพบว่า ผลการออกฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระของน้ำผลไม้รวมไลโคเอ็มเก็บที่อุณหภูมิ 37 องศาเซลเซียส นาน 10 เดือนมีค่าสูงกว่าผลิตภัณฑ์ที่เก็บ ณ อุณหภูมิห้องในวันเริ่มต้น. สรุปผลจากการศึกษาแสดงว่า ปริมาณสารไลโคปีน บีตา-แคโรทีนและสาร carotenoids ธรรมชาติอื่น ๆ ในผลิตภัณฑ์น้ำผลไม้รวมไลโคเอ็มที่มีน้ำมะเขือเทศผสมมีความคงตัวและทนต่อความร้อน อีกทั้งจากการทำนายอายุการเก็บของผลิตภัณฑ์จากปริมาณสารไลโคปีน พบว่า มีอายุการเก็บที่อุณหภูมิ 29 องศาเซลเซียส ได้นานถึง 25 เดือน - ผู้แต่ง
    Average rating: 0.0 (0 votes)
ไม่มีรายการทางกายภาพสำหรับระเบียนนี้

There are no comments on this title.

to post a comment.
    Thailand Institute of Scientific and Technological Research
    35 Mu 3 Technopolis, Tambon Khlong Ha, Amphoe Khlong Luang, Pathum Thani 12120
    ☎ 0 2577 9000, 0 2577 9300