การพัฒนาน้ำมันผสมสีทาจากน้ำมันพืช : การเตรียมวาร์นิชโพลิยูรีเทนจากน้ำมันเปลือกเมล็ดมะม่วงหิมพานต์ในห้องปฏิบัติการ = development of drying oil from vegetable oils: preparation of polyurethane varnish from cashew nut shell liquid on a laboratory scale / Kannika Sthapitanonda, Geravat Sinthuvanichsaid

โดย: Sthapitanonda, Kannika
ผู้แต่งร่วม: Sinthuvanichsaid, Geravat | กรรณิการ์ สถาปิตานนท์ | จีรวัฒน์ สินธุวณิชเศรษฐ์ | Thailand Institute of Scientific and Technological Research Chemical Industry Department Chemical Formulation and Processing Lab
Language: Thai ชื่อชุด: Res. Proj. no. 23-17 ; Rep. no. 4ข้อมูลการพิมพ์: Bangkok : Thailand Institute of Scientific and Technological Research, 1988 รายละเอียดตัวเล่ม: 41 p.ชื่อเรื่องอื่นๆ: Preparation of polyurethane varnish from cashew nut shell liquid on a laboratory scale | การเตรียมวาร์นิชโพลิยูรีเทนจากน้ำมันเปลือกเมล็ดมะม่วงหิมพานต์ในระดับห้องปฏิบัติการ | การพัฒนาน้ำมันผสมสีทาจากน้ำมันพืชหัวเรื่อง: Cashew nut | Cashew nut shell liquid | Drying oils | Polyurethanes | Urethane | Varnishesสารสนเทศออนไลน์: Click here to access full-text สาระสังเขป: On the laboratory scale trials, polyurethane varnishes from CNSL (cashew nut shell liquid) were prepared by using TDI (toluene diisocyanate) as anisocyanate monomer. According to the reaction temperature, the experiments were done by two different methods. The first method-without heating the mixture of CNSL, glycerine and TDI at different ratios was reacted at room temperature for 1 hour. The product was mixed with driers which composed of Co, Mn and Pb, then the drying time was determined after the viscosity was adjusted. The second method-with heating-the mixture of CNSL and glycerine at different ratios was heated at different temperatures for 1 hour then cooled down and TDI was added, the mixture was heated up again for 1 hour. The product was mixed with driers, adjusted viscosity and determined drying time as it was done in the first method.สาระสังเขป: This report shows the possibility of producing polyurethane varnish from CNSL including some details which will be useful for furthur experiments on urethane coating. Authorsสาระสังเขป: การทดลองในระดับห้องปฏิบัติการเพื่อเตรียมวาร์นิชโพลิยูรีเทนจากน้ำมันเปลือกเมล็ดมะม่วงหิมพานต์ (cashew nut shell lequid, CNSL) ได้ใช้ TDI (toluene diisocyanate) เป็น isocyanate monomer และดำเนินการทดลองเป็น 2 วิธี โดยขึ้นกับอุณหภูมิของปฏิกิริยา ดังนี้: วิธีที่ 1 ไม่ให้ความร้อนแก่ส่วนผสม. นำส่วนผสมของ CNSL, กลีเซอรีนและ TDI ในอัตราส่วนแตกต่างกันมาทำปฏิกิริยาที่อุณหภูมิห้อง เป็นเวลา 1 ชั่วโมง. หลังจากนั้นเติมสารเร่งแห้งซึ่งประกอบด้วย Co, Mn, และ Pb ปรับความหนืดด้วย toluene แล้วหาระยะเวลาการแห้ง. วิธีที่ 2 ให้ความร้อนแก่ส่วนผสม. นำส่วนผสมของ CNSL และกลีเซอรีน ในอัตราส่วนแตกต่างกันมาทำให้ร้อนที่อุณหภูมิต่าง ๆ เป็นเวลา 1 ชั่วโมง แล้วปล่อยให้เย็นลง. เติม TDI ลงไปให้ความร้อนอีกครั้งหนึ่งเป็นเวลา 1 ชั่วโมง. หลักจากนั้นนำผลิตภัณฑ์มาเติมสารเร่งแห้ง, ปรับความหนืด และหาระยะเวลาการแห้ง เช่นเดียวกับวิธีที่ 1.สาระสังเขป: รายงานนี้แสดงให้เห็นถึงความเป็นไปได้ในการเตรียมวาร์นิชโพลิยูรีเทน จาก CNSL พร้อมกับข้อมูล ซึ่งจะเป็นประโยชน์ในการทดลองเรื่องยูรีเทนสำหรับเคลือบผิววัสดุต่อไป. - ผู้แต่ง.
    Average rating: 0.0 (0 votes)
ชนิดของทรัพยากร Location Call number สถานะ Last seen Copy No. บาร์โค้ด
General Book
วว. เทคโนธานี
Available 2018-08-31 1 RP1988/793
General Book
วว. เทคโนธานี
Available 2018-08-31 2 RP1988/793-2

There are no comments on this title.

to post a comment.
    Thailand Institute of Scientific and Technological Research
    35 Mu 3 Technopolis, Tambon Khlong Ha, Amphoe Khlong Luang, Pathum Thani 12120
    ☎ 0 2577 9000, 0 2577 9300