ศึกษาวิจัยแนวทางการพัฒนาสารสกัดปรับมาตรฐาน (standardized extract) จากเครื่องเทศ (ขิง) = research and development of standardized herbal extract production (ginger) / Tanwarat Kajsongkram...[et al.]

ผู้แต่งร่วม: Giwanon, Rattanasiri | Jarikasem, Siripen | Kajsongkram, Tanwarat | Limsiriwong, Pongsatorn | Nakakaew, Sawai | Naklampa, Manit | Rerk-am, Ubon | Suntorntanasat, Taweesak | Tangstirapakdi, Sinn | Thisayakorn, Charus | Yenjai, Adul | Thailand Institute of Scientific and Technological Research
Language: Thai ชื่อชุด: Res. Proj. no. 45-05/ Sub. Proj. no. 3 ; Rep. no. 1 (CONFIDENTIAL)ข้อมูลการพิมพ์: Bangkok : Thailand Institute of Scientific and Technological Research , 2007 รายละเอียดตัวเล่ม: ง, 49 p. : col. ill., tables ; 30 cm.ชื่อเรื่องอื่นๆ: ศึกษาวิจัยแนวทางการพัฒนาสารสกัดปรับมาตรฐาน (standardized extract) จากเครื่องเทศ (ขิง)หัวเรื่อง: 6-Gingerol | 6-Shogaol | Ginger | Medicinal plants | Zingiber officinaleสารสนเทศออนไลน์: Click here to access cover สาระสังเขป: 6-Gingerol and 6-shogaol were isolated from the chloroforn extract, prepared from the rhizomes of ginger (Zingiber officinale Roscoe collected from Suphan Buri Chumphon and Phetchabun provinces.) The standard markers were isoland and purified by repetitive chromatography technique using silica get as stationary phase. The structural elucidation and the chemical purity of these compounds were achieved by the application of 1H-NMR, ESI-MS and detected by HPLC measurement. The percentage yields of 6-gingerol and 6-shogaol were 0.024% w/w and the chemical purity were 97.99% and 93.99%, respectively.สาระสังเขป: The standardized ginger extract was experimented on the ginger, purchased from Danchang district, Suphan Buri province. The solvent used for extraction was 95% ethanol and the standardized ginger extract contained 10.43% w/w of the certain markers (6-gingerol and 6-shogaol). The production yield was 10.59% w/w.สาระสังเขป: The validations of the analytical method by HPLC on linearlity, precision, accuracy and system suitability were also performed with well-accepted results.สาระสังเขป: ในการพัฒนาการผลิตสารสกัดปรับมาตรฐานจากขิงโดยใช้วัตถุดิบที่มีคุณภาพจากอำเภอด่านช้าง จังหวัดสุพรรณบุรี และในการสกัดพบว่า 95% เอทานอลเป็นตัวทำละลายที่ดี สารสกัดปรับมาตรฐานจากขิงที่ได้มีสารสำคัญรวมสูงถึงร้อยละ 10.43 น้ำหนักต่อน้ำหนัก (6-จิงเจอรอล และ 6-โชกาออล) และให้ผลผลิตร้อยละ 10.59 น้ำหนักต่อน้ำหนัก.สาระสังเขป: ในการพัฒนาวิธีวิเคราะห์สารสำคัญ โดย HPLC เมื่อทำการตรวจสอบความถูกต้องวิธีวิเคราะห์ (Method Validation) พบว่าอยู่ในเกณฑ์ที่ยอมรับได้.สาระสังเขป: ได้ทำการแยกสารสำคัญในขิงที่เก็บตัวอย่างจากจังหวัดสุพรรณบุรี, ชุมพร และเพชรบูรณ์ คือ 6-จิงเจอรอล และ 6-โชกาออลจากส่วนสกัดคลอโรฟอร์ม เพื่อนำไปเป็นสารมาตรฐาน โดยใช้เทคนิคทางโครมาโทกราฟี และใช้ซิลิกาเจลเป็นวัฏภาคนิ่ง พิสูจน์โครงสร้างทางเคมีและตรวจสอบความบริสุทธิ์โดย 1H-NMR, ESI-MS และ HPLC ได้สาร 6-จิงเจอรอล และ 6-โชกาออล ผลผลิตคิดเป็นร้อยละ 0.079 และ 0.024 น้ำหนักต่อน้ำหนักและมีความบริสุทธิ์สูงถึง ร้อยละ 97.99 และ 93.99 ตามลำดับ.
    Average rating: 0.0 (0 votes)
ไม่มีรายการทางกายภาพสำหรับระเบียนนี้

There are no comments on this title.

to post a comment.
    Thailand Institute of Scientific and Technological Research
    35 Mu 3 Technopolis, Tambon Khlong Ha, Amphoe Khlong Luang, Pathum Thani 12120
    ☎ 0 2577 9000, 0 2577 9300