น้ำมันปลาโอเมก้า-3 จากน้ำนึ่งปลาของอุตสาหกรรมปลาทูน่ากระป๋อง = fish oil containing omega-3 pufa from fish boiling water of tuna canning industry / Sumalai Srikumlaithong...[et al.]

ผู้แต่งร่วม: Asa, Narongdej | Eiamwat, Jirawat | Kwansri, Orapin | Laixuthai, Parichart | Nakdee, Rewadee | Numchaisewatana, Sakdida | Srikumlaithong, Sumalai | Vicharnrathakan, Pharos | Thailand Institute of Scientific and Technological Research
Language: Thai ชื่อชุด: Res. Proj. no. 37-10 (CONFIDENTIAL)ข้อมูลการพิมพ์: Bangkok : Thailand Institute of Scientific and Technological Research, 1997 รายละเอียดตัวเล่ม: ง, 23 p.: ill., tables ; 30 cm.ชื่อเรื่องอื่นๆ: น้ำมันปลาโอเมก้า-3 จากน้ำนึ่งปลาของอุตสาหกรรมปลาทูน่ากระป๋องหัวเรื่อง: Fish oils | Omega-3 | Tuna canning industryสารสนเทศออนไลน์: Click here to access cover สาระสังเขป: Financial analysis including technology for the establishment of crude fish oil plant with a capacity of 375 tons oil per year and the factory of refined bleached deodorized (RBD) oil in capsules with a capacity of 337.5 tons oil per year were undertaken and found to be highly feasible for the investment of RBD oil in capsule.สาระสังเขป: There are 21 tuna canning factories in Thailand with a total annual capacity of 647,000 tons, producing 130,000 tons of fish boiling water as waste. The wastewater containing 0.1% of fish oil has to be treated prior to disposal. After being separated on laboratory scale, acid value of the oil was 0.65-4.25 mgKOH/g oil. Omega-3 polyunsaturated fatty acids amounted to 29.5-36.5% with eicosapentaenoic acid (EPA) and docosahexaenoic acid (DHA) of 4.4-6.7% and 22.5-26.9% respectively. The separation of crude fish oil from fish boiling water of tuna canning industries with a decanter and a centrifugal separator at the capacity of 500 1/h, speed of 6,400 rpm, ring opening of 104 mm, temperature of 90-95 degree celsius and oil content of 6.7% yielded 83.9% of oil. The separated oil with moisture content of 0.06% was achieved. Edible fish oil was producted by degumming with water and phosphoric acid, neutralizing with NaOH, bleaching with 3% activated clay under reduced pressure of 10 mmHg at 100 degree celsius for 15 min and deodorizing under reduced pressure of 1.5-3 mmHg at 170 degree celsius for 2 hr. The chemical and physical properties of the oil complied with the standard for edible fats and oils. Its DHA content was 25.2-25.7% and its color was pale. The oil is unstable with regard to oxidative stability. Excessive oxidation of the oil stored under normal condition took place even though 6% of tocopherols was used as an antioxidant. However, the product encapsulated was long lasting.สาระสังเขป: ได้ทำการศึกษาเทคโนโลยีการผลิต, เครื่องจักร, อุปกรณ์ และการวิเคราะห์ด้านการเงินของการลงทุนจัดตั้งโรงงานผลิตน้ำมันปลาดิบในขนาดกำลังผลิต 375 ตันน้ำมันดิบต่อปีและโรงงานผลิตน้ำมันปลาบริสุทธิ์บรรจุแคปซูล กำลังผลิต 337.5 ตันผลผลิตต่อปี. พบว่ามีความเป็นไปได้สูงในการผลิตน้ำมันปลาบริสุทธิ์บรรจุแคปซูล.สาระสังเขป: การพัฒนากระบวนการผลิตน้ำมันปลาดิบจากน้ำนึ่งปลาของอุตสาหกรรมปลาทูน่ากระป๋อง ด้วยเครื่องแยกแนวนอนและเครื่องเหวี่ยงแยก ขนาดกำลังผลิต 500 ลิตรต่อชั่วโมง, มีความเร็ว 6,400 รอบต่อนาที, แหวนขนาดเส้นผ่าศูนย์กลาง 104 มิลลิเมตร, อุณหภูมิ 90-95 องศาเซลเซียส และปริมาณน้ำมันในของผสม 6.73% ได้น้ำมันปริมาณสูงถึง 83.9% ซึ่งมีความชื้น 0.06%. การทำน้ำมันปลาให้บริสุทธิ์โดยวิธีแยกยางเหนียวด้วยน้ำและกรดฟอสฟอริก. ทำให้เป็นกลางด้วยด่างโซเดียมไฮดรอกไซด์, ฟอกสีด้วยดินฟอกสีปริมาณร้อยละ 3 ภายใต้ความดันที่ 10 มิลลิเมตรปรอทอุณหภูมิ 100 องศาเซลเซียส เวลา 15 นาที. ดูดกลิ่นที่ความดัน 1.5-3 มิลลิเมตรปรอท อุณหภูมิ 170 องศาเซลเซียส เวลา 2 ชั่วโมง จะได้น้ำมันปลาที่มีคุณสมบัติทางเคมีและกายภาพเป็นไปตามมาตรฐานผลิตภัณฑ์อุตสาหกรรมน้ำมันและไขมันบริโภค โดยมีส่วนประกอบของ DHA 25.2-25.7%, สีอ่อน, น้ำมันไม่คงตัว เกิดการเปลี่ยนแปลงทางออกซิเดชันได้ง่ายเมื่อเก็บในสภาวะปกติ แม้ว่าจะใส่สารกันหืนไวตามินอี สูงถึง 6% แต่สามารถเก็บได้นานโดยบรรจุในแคปซูล.สาระสังเขป: อุตสาหกรรมปลาทูน่ากระป๋องประกอบด้วยโรงงานรวม 21 โรงงาน กำลังผลิต 647,000 ตันต่อปี มีน้ำนึ่งปลาที่เป็นของเหลือใช้ 130,000 ตัน, ส่วนใหญ่ต้องผ่านการบำบัดน้ำเสียก่อนปล่อยทิ้งไป. ในน้ำนึ่งปลามีน้ำมันปลาผสมอยู่เป็นปริมาณ 0.1%. น้ำมันปลาที่เหวี่ยงแยกได้มีค่าของกรด 0.65-4.25 มิลลิกรัมโพแทสเซียมไฮดรอกไซด์ต่อน้ำมันหนึ่งกรัม. ส่วนประกอบของกรดไขมันไม่อิ่มตัวประเภทโอเมก้า-3 ปริมาณ 29.5-36.5% ซึ่งมีชนิด eicosapentaenoic acid (EPA) และ docosahexaenoic acid (DHA) 4.4-6.7% และ 22.5-26.9% ตามลำดับ.
    Average rating: 0.0 (0 votes)
ชนิดของทรัพยากร Location Call number สถานะ Last seen บาร์โค้ด
General Book
วว. เทคโนธานี
Available 2018-08-31 RP1997/1015C

There are no comments on this title.

to post a comment.
    Thailand Institute of Scientific and Technological Research
    35 Mu 3 Technopolis, Tambon Khlong Ha, Amphoe Khlong Luang, Pathum Thani 12120
    ☎ 0 2577 9000, 0 2577 9300