การผลิตสารแซนโทฟิลจากดอกดาวเรืองเพื่ออุตสาหกรรมอาหารสัตว์ = the production of xanthophyll from marigolds for feed industry / Pongtep Antarikanonda...[et al.]

ผู้แต่งร่วม: Antarikanonda, Pongtep | Bhanthumnavin, Nataporn | Kosurat, Jaruwan | Nakapreecha, Duangchai | Puttanasupongse, Anchana | Saenpholmuang, Sumalee | Sassanarakkit, Suriya | Sinsawat, Sayam | Thailand Institute of Scientific and Technological Research
Language: Thai ชื่อชุด: Res. Proj. no. 37-09 (CONFIDENTIAL)ข้อมูลการพิมพ์: Bangkok : Thailand Institute of Scientific and Technological Research, รายละเอียดตัวเล่ม: ง, 26 p.: ill. (some col.), tables ; 30 cm.หัวเรื่อง: Feeds | Marigolds | Xanthophyllสารสนเทศออนไลน์: Click here to access cover สาระสังเขป: It was proved that steam treatment of the petals for three minutes prior to oven-drying at 80 degree celsius, helped prevent the loss of xanthophyll during drying period. The preservation of crude extract was also tested and it was shown that stability of the crude extract could be maintained for six months at room temperature, under nitrogen atmosphere in the dark, without the addition of antioxidant. Most of all, when 1-2 mg of crude extract was mixed with 1 kg of chicken feed with low amount of xanthophyll, the color of egg yolk was brighter.สาระสังเขป: The method for xanthophyll extraction from marigold petals was studied. The crude extract obtained was used as chicken feed supplement to increase the color of egg yolk. From the five experiments conducted, it was found that the orange-color marigold accumulated highest amount of xanthophyll in the petals when compared to the yellow-color marigold or the sunflower. The most suitable solvent for the extraction of xanthophyll from dried marigold petals was hexane in comparison to acetone, methanol and petroleum ether. The quantitative analysis of total xanthophyll was achieved by using the AOAC standard method.สาระสังเขป: ได้ทำการศึกษาวิธีการสกัดสารแซนโทฟิลจากกลีบดอกดาวเรือง และนำสารสีที่สกัดได้ไปเสริมในอาหารของไก่ไข่ เพื่อเพิ่มสีไข่แดง. การศึกษาแบ่งออกเป็น 5 การทดลอง, ผลการทดลองพบว่า ดอกดาวเรืองพันธุ์สีส้มมีปริมาณแซนโทฟิลสะสมในกลีบดอกมากที่สุดเมื่อเทียบกับดอกดาวเรืองพันธุ์สีเหลือง และดอกทานตะวัน, และเฮกเซนเป็นตัวทำละลายที่เหมาะสมที่สุดสำหรับการสกัดเอาสารแซนโทฟิลออกจากกลีบดอกดาวเรืองแห้งเมื่อเทียบกับอะซิโตน. เมทานอลและปิโตเลียมอีเทอร์. การวิเคราะห์หาปริมาณแซนโทฟิลรวมสามารถทำได้ตามวิธีมาตรฐานการวิเคราะห์ AOAC (1990).สาระสังเขป: สำหรับการรักษาเสถียรภาพของแซนโทฟิลในกลีบดอกดาวเรืองนั้นพบว่าการอบกลีบดอกสดด้วยไอน้ำเป็นเวลา 3 นาที ก่อนนำไปอบในตู้อบที่อุณหภูมิ 80 องศาเซลเซียล จะช่วยป้องกันการสูญเสียปริมาณแซนโทฟิลระหว่างการอบแห้งได้. ส่วนสารสกัดรวมจากกลีบดอกดาวเรือง (crude extract) ที่เก็บภายใต้บรรยากาศของก๊าซไนโตรเจนและอยู่ในสภาวะมือจะมีเสถียรภาพได้ตลอดระยะเวลา 6 เดือน ที่อุณหภูมิห้อง โดยไม่ต้องเติม antioxidant, และเมื่อนำสารสกัดแซนโทฟิลปริมาณ 1-2 มิลลิกรัมต่อกิโลกรัม เสริมเข้าไปในอาหารของไก่ไข่สูตรที่มีเปอร์เซ็นต์แซนโทฟิลต่ำ พบว่าทำให้ไข่แดงมีสีเข้มขึ้นได้.
    Average rating: 0.0 (0 votes)
ชนิดของทรัพยากร Location Call number สถานะ Last seen Copy No. บาร์โค้ด
General Book
วว. เทคโนธานี
Available 2018-08-31 1 RP1997/1015B

There are no comments on this title.

to post a comment.
    Thailand Institute of Scientific and Technological Research
    35 Mu 3 Technopolis, Tambon Khlong Ha, Amphoe Khlong Luang, Pathum Thani 12120
    ☎ 0 2577 9000, 0 2577 9300