อาหารปรุงจากธัญญพืช = breakfast cereal products / Rommanee Lopitakwong

โดย: Lopitakwong, Rommanee
ผู้แต่งร่วม: ลอพิทักษ์วงศ์, รมณีย์ | Thailand Institute of Scientific and Technological Research
Language: Thai ชื่อชุด: Appr. Rep. no. 30ข้อมูลการพิมพ์: Bangkok : Thailand Institute of Scientific and Technological Research, 1976 รายละเอียดตัวเล่ม: 24 p.ชื่อเรื่องอื่นๆ: อาหารปรุงจากธัญญพืชหัวเรื่อง: Breakfast cereal | Grainสารสนเทศออนไลน์: Click here to access full-text สาระสังเขป: In addition, some producers mixed dry fruits in food to substantiate nutritive value to the consumers, which receives much attention by the buyers.สาระสังเขป: In the past, this kind of food mostly did not contain sufficient nutritive value. The producers experimentally mixed these kinds of food with raw materials with a high nutritive value and cheap price such as various species of legumes, e.g. soybean or Glycine max. (L) Mer., ground nut or Arachis hypogaea, L. cotton seeds, etc. Soybean used for mixture is of various forms such as whole seed, broken seed, soybean flour, leguminous wastes which contain high protein, but low cholesterol and soybean protein etc. This is order to substantiate the nutritive value of food prepared from such cereals and hence reduce the production cost. The producers however have to eradicate trypsin inhibitors found in the soybeans and Aflatoxin in ground-nuts etc. before they are mixed with food made from these cereals.สาระสังเขป: Since the physical appearance, taste, odour and nutritive value of this type of food product gained wide popularily among consumers producers are prepared to produce such food articles in various forms in order that consumers are free to use them differently in accordance with their preferences namely consume as snack or light meal, mix with milk, hot or cold soft drink and use as mixture for preparing children's meals, etc. Authorสาระสังเขป: The need to earn one's living limits the time for food preparation by the housewife for members of the family. Thus, food, easy to be prepared and required littly time to cook, has received much attention. However, the housewife has to consider the price and nutritive value of food. Food of such type as ready-to-eat, cooked-in-the bowl and instant breakfast cereals therefore gains very much popularity especially in the foreign country. Major producers, having realized its importance, started producing food which contains high nutritive value, good physical appearance and colour which attracts consumers, particularly children and housewives. It is also most convenient to users i.e., it requires minimum time and the simplest process in preparing. The technique in preparing this type of food is different, depending on the type and nature of the product. Generally speaking, this type of food is prepared from various cereals such as rice or Oryza sativa, L., wheat or Triticum aestivum, L., oat or Avena sativa, L., sorghum or Sorghum bicolor (L) Moench or Sorghum vulgare Pers etc., mixed with odour agents and food additives fortified with salt, sugar, good colour, vitamin, minerals, anti-putrefactive substances and flavouring agents, then mixed with water, pulverized until it becomes dough, after which it was cooked or called pregelatinization step. In nest step the dough is dehydrated to reduce moisture, then make into flakes or pellets, bake and fry until it becomes crispy or make it into different shapes required. These foods well known to foreign countries are oat flakes, corn flakes and rice krispies etc.สาระสังเขป: เนื่องจากความจำเป็นในการประกอบอาชีพ เวลาในการเตรียมอาหารให้สมาชิกในครอบครัวของแม่บ้านจึงมีจำกัด, ดังนั้นอาหารที่เตรียมง่ายและใช้เวลาน้อย จึงได้รับความสนใจมาก. อย่างไรก็ดี แม่บ้านก็ต้องคำนึงถึงราคาและคุณค่าทางอาหารด้วย. อาหารประเภท Ready-to-eat, Cooked-in-the-bowl, และ Instant breakfast cereals จึงได้รับความนิยมอย่างแพร่หลาย โดยเฉพาะในต่างประเทศ. ผู้ผลิตส่วนใหญ่ได้คำนึงถึงการผลิตอาหารประเภทนี้ให้มีคุณค่าทางอาหารสูง, มีรูปร่างลักษณะตลอดจนสีสรรเป็นที่นิยมแก่ผู้ซื้อ, โดยเฉพาะเด็กและแม่บ้าน, ให้ความสะดวกแก่ผู้ใช้มากที่สุด, กล่าวคือ ให้ผู้ซื้อใช้เวลาน้อยที่สุดและกรรมวิธีง่ายที่สุดในการเตรียมอาหารประเภทนี้. เทคนิคในการผลิตอาหารประเภทนี้แตกต่างกันไป แล้วแต่ชนิดและลักษณะของผลิตภัณฑ์. แต่โดยหลักทั่วไปแล้ว อาหารประเภทนี้จะเตรียมจากธัญญพืชต่าง ๆ เช่น ข้าว, ข้าวสาลี, ข้าวโอ๊ต, ข้าวฟ่าง ฯลฯ โดยผสมด้วยสารแต่งกลิ่นรส และสารเสริมคุณค่าทางอาหารต่าง ๆ เช่น เกลือ, น้ำตาล, สีอาหาร, วิตามิน, เกลือแร่, ยากันบูด และ flavoring agents, แล้วจึงผสมกับน้ำ บดเป็นเนื้อเดียวกันจนเป็น dough, แล้วจึงทำ dough ให้สุก หรือเรียกว่า Pregelatinization step. ชั้นต่อไปก็คือน้ dough มาตากเพื่อให้ความชื้นลดลง, ทำเป็น flakes หรือ pellets แล้วจึงอบหรือทอด หรือ extrude ให้พองกรอบ, หรือให้มีลักษณะรูปร่างต่าง ๆ ตามต้องการ. อาหารเหล่านี้ที่รู้จักกันแพร่หลายในต่างประเทศได้แก่ Cat flakes, Corn flakes, และ Rice krispies เป็นต้น.สาระสังเขป: ในอดีต อาหารประเภทนี้ส่วนมากมีคุณค่าทางอาหารไม่เพียงพอ, ผู้ผลิตจึงได้ทดลองผสมอาหารเหล่านี้ด้วยวัตถุดิบอื่นที่มีคุณค่าทางอาหารสูงและมีราคาถูก ได้แก่ ถั่วต่าง ๆ เช่น ถั่วเหลือง, ถั่วลิสง, และ เมล็ดฝ้าย เป็นต้น. ถั่วเหลืองที่ใช้ผสมจะใช้ในลักษณะต่าง ๆ กันเช่น ทั้งเมล็ด, เมล็ดหัก, แป้งจากถั่วเหลือง, กากถั่วที่มีโปรตีนสูงแต่มีไขมันต่ำ, และโปรตีนจากถั่วเหลือง เป็นต้น, เพื่อเสริมคุณค่าทางอาหารของอาหารปรุงจากธัญญพืชดังกล่าว และยังเป็นการลดต้นทุนของการผลิตด้วย. ทั้งนี้ผู้ผลิตต้องกำจัดสารเป็นพิษที่อยู่ในถั่วต่าง ๆ ออก (Trypsin inhibitor ในถั่วเหลือง และ Aflatoxin ในถั่วลิสงเป็นต้น) ก่อนที่จะใช้ผสมกับอาหารปรุงจากธัญญพืช.สาระสังเขป: นอกจากนี้ ผู้ผลิตบางรายได้ผสมผลไม้ตากแห้งต่าง ๆ ลงในอาหารประเภทนี้ เพื่อเสริมคุณค่าทางอาหารให้แก่ผู้รับประทาน ซึ่งได้รับความสนใจจากผู้ซื้อมาก. เนื่องจากลักษณะภายนอก, รส, กลิ่น และคุณค่าทางอาหารของอาหารประเภทนี้ เป็นที่นิยมของผู้รับประทาน, ผู้ผลิตจึงได้ผลิตอาหารประเภทนี้ออกมาในลักษณะต่าง ๆ เพื่อให้ผู้ซื้อได้ใช้รับประทานในลักษณะต่างกันไป เช่น รับประทานเป็นขนมขบเคี้ยว หรืออาหารว่าง, ผสมกับนมหรือเครื่องดื่มร้อนหรือเย็น, และผสมเป็นอาหารเด็ก เป็นต้น. - ผู้แต่ง.
    Average rating: 0.0 (0 votes)
ชนิดของทรัพยากร Location Call number สถานะ Last seen Copy No. บาร์โค้ด
General Book
วว. เทคโนธานี
Available 2018-08-31 1 RP1976/430
General Book
วว. เทคโนธานี
Available 2018-08-31 2 RP1976/430-2

There are no comments on this title.

to post a comment.
    Thailand Institute of Scientific and Technological Research
    35 Mu 3 Technopolis, Tambon Khlong Ha, Amphoe Khlong Luang, Pathum Thani 12120
    ☎ 0 2577 9000, 0 2577 9300