การใช้ประโยชน์ของกากเมล็ดกระเบา = utilization of krabao-seed meal / Sumalai Srikumlaithong, Supatra Munsakul

โดย: Srikumlaithong, Sumalai
ผู้แต่งร่วม: Munsakul, Supatra | สุภัทรา มั่นสกุล | สุมาลัย ศรีกำไลทอง | Thailand Institute of Scientific and Technological Research <Industrial Research Division=Chemical Industry Department> Oils & Fats Lab
Language: Thai ชื่อชุด: Res. Proj. no. 21-16 Rep. no. 2ข้อมูลการพิมพ์: Bangkok : Thailand Institute of Scientific and Technological Research, 1982 รายละเอียดตัวเล่ม: 17 p.ชื่อเรื่องอื่นๆ: การใช้ประโยชน์ของกากเมล็ดกระเบาหัวเรื่อง: Feeds | Hydnocarpus anthelmintica | Krabaoสารสนเทศออนไลน์: Click here to access full-text สาระสังเขป: Investigation on the effect of acute and subchronic toxicity of krabao-seed meal on mice and albino rats were carried out. In case of intraperitoneal injection on mice, toxicity symptom showed. No toxicity symptom was found in mice per oral and in the rats feeded with 20 and 40 per cent of the meal in animal feed for 98 days. Authors.สาระสังเขป: Krabao-seed kernel contains 57 per cent oil and 43 per cent meal. The meal is mainly composed of 38 per cent protein and 31 per cent carbohydrate. Krabao-seed protein was extracted by solubilizing with 0.1 N NaOH, and then the solution was adjusted to a series of pH with 5 N NaOH. The maximum solubility of protein was obtained when the pH of the solution was 9.8. Solubilized protein was precipitated by adding 0.1 n HCl. The maximum precipitation occurred at the pH of 5.1, to give yield of 14.6 per cent of dry superconcentrated protein, containing 91.5 per cent protein. The remaining meal after extraction constituting 76 per cent contained 28.8 per cent of the total crude protein.สาระสังเขป: The quality of krabao protein was estimated from its amino acid composition as compared with the reference pattern of amino acids (egg). It was shown that amino acid score of phenylalanine of krabao-seed meal and superconcentrated krabao-seed protein was 145.5 and 150.1 per cent respectively. Krabao-seed meal contained isoleusine and lysine as limiting amino acid, as against isoleusine, lysine and valine for superceoncentrated krabao-seed protein.สาระสังเขป: เนื้อในเมล็ดกระเบาประกอบด้วยน้ำมัน 57% และกาก 43%. กากเมล็ดกระเบามีโปรตีน 38% และคาร์โบไฮเดรท 31%. การผลิตโปรตีนความเข้มข้นสูงกระทำได้โดยวิธีละลายโปรตีนด้วย 0.1 N NaOH และปรับสภาพความเป็นกรดค่างด้วย 5 N NaOH. โปรตีนละลายได้มากที่สุดเมื่อสารละลายมีความเป็นกรดด่าง 9.8 แล้วตกตะกอนด้วย 0.1 N HCI ซึ่งตกมากที่สุดที่ความเป็นกรดด่าง 5.1 มีปริมาณ 14.6% ประกอบด้วยโปรตีน 91.5%. ส่วนกากเมล็ดกระเบาที่สกัดโปรตีนออกแล้วมีปริมาณ 76%, โปรตีน 28.8%.สาระสังเขป: การตรวจหาอาการเป็นพิษเฉียบพลัน (Acute toxicity test) กับหนูถีบจักร พบว่าจะเกิดอาการเป็นพิษเฉพาะกรณีให้สารฉีดเข้าช่องท้องเท่านั้น. สำหรับวิธีการกรอกไม่พบว่าทำให้เกิดอาการเป็นพิษแต่อย่างใด. กากเมล็ดกระเบาผ่านการตรวจอาการเป็นพิษรองเรื้องรัง (Subohronic toxicity test) โดยไม่พบอาการเป็นพิษในหนูขาวที่เลี้ยงด้วยอาหารผสมกากเมล็ดกระเบาในปริมาณ 20 และ 40% เป็นเวลา 98 วัน. - ผู้แต่ง.สาระสังเขป: การวัดคุณค่าอาหารของโปรตีนของกากเมล็ดกระเบาและโปรตีนความเข้มข้นสูง โดยการเปรียบเทียบกรดอะมิโนแต่ละตัวกับอาหารมาตรฐาน (ไข่) พบว่า Amino acid acore ของ phenylalanine และโปรตีนความเข้มข้นสูงนั้น สูงถึง 145.5 และ 150.1% ตามลำดับ, แต่มี isoleusine และ lysine เป็น Limiting amino acid ในกากเมล็ดกระเบา และ isoleusine, lysine, valine ในโปรตีนความเข้มข้นสูง.
    Average rating: 0.0 (0 votes)
ชนิดของทรัพยากร Location Call number สถานะ Last seen Copy No. บาร์โค้ด
General Book
วว. เทคโนธานี
Available 2018-08-31 1 RP1982/677
General Book
วว. เทคโนธานี
Available 2018-08-31 2 RP1982/677-2

There are no comments on this title.

to post a comment.
    Thailand Institute of Scientific and Technological Research
    35 Mu 3 Technopolis, Tambon Khlong Ha, Amphoe Khlong Luang, Pathum Thani 12120
    ☎ 0 2577 9000, 0 2577 9300