การใช้วิทยาศาสตร์และเทคโนโลยียืดอายุสินค้า = using science and technology to extend products' shelf life / Suwanna Srisawas...[et al.]

ผู้แต่งร่วม: Boonyapak, Poonnapa | Bunjongsinsiri, Panida | Chatket, Inthrawut | Srinorakutara, Pornpattra | Srisawas, Suwanna | Thengtam, Weerapat | วีรภัทร เที่ยงธรรม | อินทราวุธ ฉัตรเกษ | ปนิดา บรรจงสินศิริ | ปุณณภา บุญยะภักดิ์ | พรภัทรา ศรีนรคุตร | สุวรรณา ศรีสวัสดิ์ | Thailand Institute of Scientific and Technological Research
Language: Thai ชื่อชุด: Tech. Tran. Proj. no. 47-27/ sub. no. 1 ; Rep. no. 1 (Final Report)ข้อมูลการพิมพ์: Bangkok : Thailand Institute of Scientific and Technological Research, 2005 รายละเอียดตัวเล่ม: ง, 132 p. ; 30 cm.ชื่อเรื่องอื่นๆ: การใช้วิทยาศาสตร์และเทคโนโลยียืดอายุสินค้าหัวเรื่อง: Food -- Shelf-life datingสารสนเทศออนไลน์: Click here to access cover | Click here to access full-text | Click here to access full-text | Click here to access full-text สาระสังเขป: Technology Clinic, Ministry of Science and Technology (MOST) has assigned Thailand Institute of Scientific and Technological Research (TISTR) to employ Suan Samina Co. Ltd., one of technology clinic cluster of MOST, to arrange trainings for the agricultural housewife groups. The participants were selected by evergy technology clinic cluster of MOST. The training course is "Adding Science Knowledge for Value Added of Food Products of OTOP/SMEs" and were arranged 4 times with total 360 participants. Food technology Department, TISTR joined this training by giving the lecture on "Using Science and Technology to Extend Products' Shelf life" and giving the consultation to the participants on their food products' problems. Total participants that TISTR gave the consultation were 252 participants. Total products that TISTR gave consultation were 271 products, while 244 consultation items out of totally 290 concerned extending product shelf life. Besides, TISTR also helped in food product analysis in order to getting food registration number from Thai Food and Drug Administration (TFDA) for 14 products and measured water activity and pH for together 26 items all together. In addition, TISTR gave consultation to one participants until getting food registration number from TFDA. Besides, there are two participants that TISTR gave consulation and on-the-job training until they can extend their product shelf life. - Authros.สาระสังเขป: คลินิกเทคโนโลยี กระทรวงวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี (วท.) มอบให้สถาบันวิจัยวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งประเทศไทย (วว.) เป็นผู้จ้างบริษัท สวนสัมมนา จำกัด ซึ่งเป็นหนึ่งในเครือข่ายคลินิกเทคโนโลยีของ วท. ให้ดำเนินการอบรมกลุ่มผู้ผลิตระดับกลุ่มแม่บ้านและกลุ่มผู้ผลิตขนาดย่อมที่ได้รับการคัดเลือกจากคลินิกเทคโนโลยีเครือข่ายของ วท. ทั่วประเทศ จำนวน 4 รุ่น รวมผู้เข้าฝึกอบรมรวมทั้งสิ้น 360 คน ในโครงการเติมความรู้ทางวิทยาศาสตร์ เพื่อเพิ่มมูลค่าสินค้าการผลิตและการแปรรูปอาหาร (OTOP/SMEs) โดยฝ่ายเทคโนโลยีอาหาร สถาบันวิจัยวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งประเทศไทย (วว.) ได้มีส่วนร่วมในโครงการโดยบรรยายเรื่องการใช้วิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีเพื่อยืดอายุสินค้าและให้คำแนะนำปรึกษาเป็นเฉพาะรายกับผู้เข้ารับการฝึกอบรมจำนวน 252 ราย, ผลิตภัณฑ์ทั้งหมดที่ วว. ได้ให้คำปรึกษา คือ 271 ผลิตภัณฑ์ ขณะที่ให้คำปรึกษาที่เกี่ยวกับการยืดอายุ จำนวน 244 รายการ จากคำปรึกษาที่ให้ทั้งหมด 290 รายการ. นอกจากนี้ วว. ได้ให้ความช่วยเหลือในการวิเคราะห์ผลิตภัณฑ์อาหารของผู้เข้าฝึกอบรมเพื่อขอขึ้นทะเบียนตำหรับอาหารจากสำนักงานคณะกรรมการอาหารและยา (อย.) จำนวน 14 ราย, และวิเคราะห์ปริมาณน้ำอิสระและความเป็นกรด-เบสของผลิตภัณฑ์อาหารจำนวน 26 รายการวิเคราะห์, อีกทั้ง วว. ได้ช่วยให้คำแนะนำกลุ่มแม่บ้านเกษตรกรให้ได้รับการขึ้นทะเบียนตำรับอาหารของ อย. 1 กลุ่ม, นอกจากนี้ วว. ได้ให้คำแนะนำและฝึกอบรม ณ สถานที่ผลิตจนผู้ผลิตทั้ง 2 ราย สามารถยืดอายุการเก็บผลิตภัณฑ์ได้. - ผู้แต่ง.
    Average rating: 0.0 (0 votes)
ชนิดของทรัพยากร Location Call number สถานะ Last seen Copy No. บาร์โค้ด
General Book
วว. เทคโนธานี
Available 2018-08-31 1 RP2005/1306
General Book
วว. เทคโนธานี
Available 2018-08-31 2 RP2005/1306-2

There are no comments on this title.

to post a comment.
    Thailand Institute of Scientific and Technological Research
    35 Mu 3 Technopolis, Tambon Khlong Ha, Amphoe Khlong Luang, Pathum Thani 12120
    ☎ 0 2577 9000, 0 2577 9300