การถ่ายทอดเทคโนโลยีการแปรรูปอาหาร : การถ่ายทอดเทคโนโลยีการผลิตน้ำส้มสายชูหมักจากตาลโตนดที่ถูกสุขอนามัย = transfer technology on food processing : technology transfer on production of hygienic palm-sugar vinegar / Suwanna Srisawas, Poonnapha Bunyaphak, Paipan Budhaka

โดย: Srisawas, Suwanna
ผู้แต่งร่วม: Budhaka, Paipan | Bunyaphak, Poonnapha | ปุณณภา บุญยะศักดิ์ | ไพพรรณ บุตกะ | สุวรรณา ศรีสวัสดิ์ | Thailand Institute of Scientific and Technological Research
Language: Thai ชื่อชุด: Tech. Tran. Proj. no. 43-01/3 ; Report no. 1(PA)ข้อมูลการพิมพ์: Bangkok : Thailand Institute of Scientific and Technological Research, 2000 รายละเอียดตัวเล่ม: p.120-134ชื่อเรื่องอื่นๆ: การถ่ายทอดเทคโนโลยีการแปรรูปอาหาร : การถ่ายทอดเทคโนโลยีการผลิตน้ำส้มสายชูหมักจากตาลโตนดที่ถูกสุขอนามัย | การถ่ายทอดเทคโนโลยีการผลิตน้ำส้มสายชูหมักจากตาลโตนดที่ถูกสุขอนามัยหัวเรื่อง: Fermented product | Palm-sugar | Technology transfer | Vinegarสารสนเทศออนไลน์: Click here to access full-text สาระสังเขป: Thailand Institute of Scientific and Technological Research (TISTR) transferred the technical know-how on the production of hygienic palm-sugar vinegar to Agriculture Extension Officers and agricultures who had worked in the Technology Transfer Center. Plam-sugar vinegar produced by TISTR technique were divided in to two grades. First grade vinegar has transparent color which was the same as that of imported vinegar, while the second grade had the same appearance as the locally produced vinegar. However, its sourness did not decrease during storage and it could be kept in closed bottle without explosion. TISTR also provided training on the proper process of fermented vinegar to agricultures in Ban Rumdang, Amphoe Singhanakhon, Songkhla Province. -Authors.Review: สถาบันวิจัยวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งประเทศไทย (วท.) ได้ฝึกอบรมเจ้าหน้าที่เคหกิจเกษตรและเกษตรกรประจำศูนย์ถ่ายทอดเทคโนโลยีการเกษตร ประจำตำบลรำแดง ในการทำน้ำส้มสายชูหมักจากตาลโตนดที่ถูกสุขอนามัย 2 ชนิด. ชนิดที่มีลักษณะขุ่นเป็นที่คุ้นเคยของชาวบ้าน, แต่ วท. มีการพัฒนาที่ดีกว่าสามารถเก็บใส่ขวดปิดสนิทได้ โดยขวดไม่ระเบิดและความเปรี้ยวของน้ำส้มก็ไม่ลดน้อยลงในระหว่างการเก็บรักษา, น้ำส้มสีใสไม่มีกากตะกอน ลักษณะเหมือนน้ำส้มสายชูหมักจากต่างประเทศ. นอกจากนี้ยังได้ฝึกอบรมชาวบ้านที่บ้านรำแดง อ.สิงหนคร จ.สงขลา ให้เข้าใจหลักการทำน้ำส้มสายชูหมักที่ถูกต้อง. -ผู้แต่ง.
    Average rating: 0.0 (0 votes)
ชนิดของทรัพยากร Location Call number สถานะ Last seen Copy No. บาร์โค้ด
General Book
วว. เทคโนธานี
Available 2018-08-31 1 RP2000/1125

There are no comments on this title.

to post a comment.
    Thailand Institute of Scientific and Technological Research
    35 Mu 3 Technopolis, Tambon Khlong Ha, Amphoe Khlong Luang, Pathum Thani 12120
    ☎ 0 2577 9000, 0 2577 9300