การถ่ายทอดเทคโนโลยีการผลิตมะละกอแช่อิ่มอบแห้ง = transfer of technology of dehydrated papaya production / Suwanna Srisawas...[et al.]

ผู้แต่งร่วม: Boonyapak, Poonnapa | Chatket, Inthrawut | Srinorakutara, Pornpattra | Srisawas, Suwanna | Tubnacok, Boonluck | Tubnacok, Yupaporn | อินทราวุธ ฉัตรเกษ | บุญลักษณ์ ทับนาโคก | ยุพาภรณ์ ทับนาโคก | ปุณณภา บุญยะภักดิ์ | พรภัทรา ศรีนรคุตร | สุวรรณา ศรีสวัสดิ์ | Thailand Institute of Scientific and Technological Research
Language: Thai ชื่อชุด: Tech. Trans. no. 44-41 ; Rep. no. 2ข้อมูลการพิมพ์: Bangkok: Thailand Institute of Scientific and Technological Research, 2003 รายละเอียดตัวเล่ม: จ, 101 p.ชื่อเรื่องอื่นๆ: การถ่ายทอดเทคโนโลยีการผลิตมะละกอแช่อิ่มอบแห้งหัวเรื่อง: Dehydrated fruits | Dehydrated papaya | Fruit preservation | Papaya | Papaya candy | Papaya jelly | Papaya toffee | Technology transferสารสนเทศออนไลน์: Click here to access cover | Click here to access full-text สาระสังเขป: Thailand Institute of Scientific and Technological Research (TISTR) has had technology of dehydrated papaya production and its by-products, such as papaya jelly and papaya toffee being prepared from left over soaking syrup, which are suitable for agricultural housewife groups, since such production process requires no scientific equipment. Therefore, TISTR has transferred the mentioned technology to agricultural housewife groups and local officials through training. Total number of participants in the training were 468, but only 412 participants obtained certificates from TISTR. In addition, TISTR has given 974 books on the production of dehydrated papaya plus 69 video tapes and 12 CD's to the agricultural housewife groups and local officiates. -Authors.Review: สถาบันวิจัยวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งประเทศไทย (วว.) ได้นำเทคโนโลยีการผลิตมะละกอแช่อิ่มอบแห้ง ซึ่งสามารถผลิตได้ทั้งระดับอุตสาหกรรมและระดับครัวเรือน ซึ่งสามารถทำได้โดยไม่ต้องใช้เครื่องมือที่ต้องใช้ความรู้ทางวิทยาศาสตร์. นอกจากนี้จะได้รับผลิตผลพลอยได้ คือ วุ้นมะละกอและทอฟฟี่มะละกอ ซึ่งเตรียมจากน้ำเชื่อมที่แช่มะละกอ โดยทำการฝึกอบรมการผลิตมะละกอแช่อิ่มอบแห้งให้กับสมาชิกกลุ่มแม่บ้านเกษตรกร และเจ้าหน้าที่รวม 468 ราย, มีผู้ที่ได้รับประกาศนียบัตร 412 ราย. นอกจากนี้ วว. ได้มอบหนังสือการผลิตมะละกอแช่อิ่มอบแห้งให้กับกลุ่มแม่บ้านเกษตรกร และเจ้าหน้าที่ในพื้นที่เพื่อทำการเผยแพร่ต่อไปจำนวน 947 เล่ม และวิดีทัศน์การผลิตมะละกอแช่อิ่มอบแห้งจำนวน 69 ม้วน ซีดี 12 แผ่น. -ผู้แต่ง.
    Average rating: 0.0 (0 votes)
ชนิดของทรัพยากร Location Call number สถานะ Last seen Copy No. บาร์โค้ด
General Book
วว. เทคโนธานี
Available 2018-08-31 1 RP2003/1250
General Book
วว. เทคโนธานี
Available 2018-08-31 2 RP2003/1250-2

There are no comments on this title.

to post a comment.
    Thailand Institute of Scientific and Technological Research
    35 Mu 3 Technopolis, Tambon Khlong Ha, Amphoe Khlong Luang, Pathum Thani 12120
    ☎ 0 2577 9000, 0 2577 9300