การผลิตสีผสมอาหารจากพืชในห้องปฏิบัติการ = the study of production of food color from plants / Mayuree Paklamjeak, Supatra Munsakul

โดย: Paklamjeak, Mayuree
ผู้แต่งร่วม: Munsakul, Supatra | มยุรี ภาคลำเจียก | สุภัทรา มั่นสกุล | Thailand Institute of Scientific and Technological Research
Language: Thai ชื่อชุด: Res. Proj. no. 21-14 Rep. no. 1ข้อมูลการพิมพ์: Bangkok : Thailand Institute of Scientific and Technological Research, 1979 รายละเอียดตัวเล่ม: 28 p.ชื่อเรื่องอื่นๆ: การผลิตสีผสมอาหารจากพืชในห้องปฏิบัติการหัวเรื่อง: Annatto seed | Bixa orellana | Coloring matter in foodสารสนเทศออนไลน์: Click here to access full-text สาระสังเขป: At present the employment of colors in food processing both for the purpose of edibility and quality control of the product represents an important factor for producers in general. The quantity of colors imported, both synthetic and natural, is increasing every year. It has been found that using the wrong type or excessive amount of artificial colors in coloring food is harmful to the consumer. It is therefore appropriate to promote research in increasing the production of natural food colors. The purpose of this project covers the study on the extraction of food colors from domestic plants especially annatto seed (Bixa orellana), the basis of which will be used for consideration in finding avenues to develop such activity to industrial application.สาระสังเขป: The accumulation of annatto seeds in large quantity without mould for use in the extraction of food colors was done by splitting the capsules of fresh fruits into two parts and dried at 70 degree celsius until the seeds were completely dried and easily peeled off. The moisture content was approximately 10 per cent. The extraction by using aqueous alkaline (NaOH) will produce bright orange solution. It was revealed that the higher pH were used the higher concentration of color solid would be obtained. This bright orange solution was relatively unstable due to the sedimentation of annatto pigment which has undergone chemical changes. The seeds after extraction were slimy and hard to be segregated. The seeds cannot be used for other purposes. This aqueous extract can be used only in the coloring of foods which are essentially aqueous in character. Another method with alkaline propylene glycol resulted in more effective extraction of the desired annatto pigment, because no sedimentation occurred. The seeds after extraction were still seed-shape and contained comparatively high protein (dry basis) of 12.82 per cent which may be used as animal feed.สาระสังเขป: This color solution possesses the standard properties or being used as food color. Furthermore it can effectively be used for furnishing the color of every kind of food products. It can be concluded therefore that the extraction of food color from annatto seeds has the potential for development to industry. The total investment in the production of food color from annatto seeds by alkaline propylene glycol in Thailand is estimated approximately at 1,071,070 baht. Authorsสาระสังเขป: ในปัจจุบันนี้การใช้สีผสมอาหารเพื่อแต่งสีให้น่ารับประทาน และเพื่อควบคุมคุณภาพของผลิตภัณฑ์เป็นปัจจัยสำคัญอย่างหนึ่งของผู้ผลิตอาหารทั่วไป. ปริมาณสีสั่งเข้าได้เพิ่มขึ้นทุกปี ซึ่งทฃมีทั้งสีสังเคราะห์และสีธรรมชาติ. การใช้สีสังเคราะห์ในการแต่งสีอาหารนั้นมักพบว่าไม่ปลอดภัยต่อผู้บริโภค เนื่องจากการใช้สีที่ผิดประเภทหรือใช้ในปริมาณที่มากเกินไป, ดังนั้นจึงสมควรจะมีการส่งเสริมการค้นคว้าวิจัยผลิตสีธรรมชาติให้มากขึ้น. โครงการวิจัยนี้มีวัตถุประสงค์ศึกษาการสกัดสีธรรมชาติจากพืชภายในประเทศ โดยเฉพาะอย่างยิ่ง เมล็ดคำแสด (Bixa orellana) เพื่อพิจารณาหาลู่ทางประยุกต์สู่อุตสาหกรรม.สาระสังเขป: การรวบรวมเมล็ดคำแสดให้มีจำนวนมากโดยที่ราไม่ขึ้น เพื่อใช้ในการสกัดสีทำโดยการแยกกระเปาะของผลออกเป็น 2 ซีก แล้วอบที่ 70 องศาเซลเซียส จนได้เมล็ดที่แห้งสามารถรูดออกได้ง่าย. เมล็ดแห้งนี้มีความชื้นประมาณ 10%. การสกัดด้วย aqueous alkaline (NaOH) จะได้สารละลายสีส้มสด; ถ้า pH ที่ใช้สูงจะให้สารละลายสีที่มีเนื้อสีเข้มข้นกว่า. แต่สารละลายสีนี้ไม่คงทน เพราะเกิดการตกตะกอนของสารสีที่เปลี่ยนสภาพทางเคมีไปแล้ว, เมล็ดที่สกัดสีออกไปแล้วมีลักษณะเป็นเมือกแยกออกได้ยาก และไม่สามารถนำมาใช้ประโยชน์ได้อีก. สารละลายสีใช้แต่งสีอาหารได้เฉพาะอาหารที่มีไขมันน้อยเท่านั้น. ส่วนการสกัดด้วย alkaline propylene glyool จะให้ผลดีกว่าคือ ไม่เกิดการตกตะกอนของสี ในสารละลายสีเหลืองเข้าที่ได้. เมล็ดที่สกัดสีโดยอาศัย alkaline propylene glycol แล้วยังมีลักษณะเป็นเม็ดแยกออกได้ง่ายและมีโปรตีนประกอบอยู่ค่อนข้างสูง, 12.82% (dry basis) ซึ่งอาจนำไปผสมเป็นอาหารสัตว์. สารละลายสีมีคุณสมบัติตามมาตรฐานสีผสมอาหารและยังใช้แต่งสีอาหารได้ทุกชนิด. สรุปได้ว่าการสกัดสีจากเมล็ดคำแสดด้วย alkaline propylene glycol นี้มีลู่ทางพัฒนาสู่อุตสาหกรรมได้. ค่าใช้จ่ายในการลงทุนในการผลิตภายในประเทศคาดว่าประมาณ 1,071,070 บาท. - ผู้แต่ง
    Average rating: 0.0 (0 votes)
ชนิดของทรัพยากร Location Call number สถานะ Last seen Copy No. บาร์โค้ด
General Book
วว. เทคโนธานี
Available 2018-08-31 1 RP1979/435
General Book
วว. เทคโนธานี
Available 2018-08-31 2 RP1979/435-2

There are no comments on this title.

to post a comment.
    Thailand Institute of Scientific and Technological Research
    35 Mu 3 Technopolis, Tambon Khlong Ha, Amphoe Khlong Luang, Pathum Thani 12120
    ☎ 0 2577 9000, 0 2577 9300