การพัฒนาต้นแบบภาชนะบรรจุข้าวโพดฝักอ่อนเพื่อการขนส่งและการลดอุณหภูมิ = the development of prototype package for transportation and precooling of baby corn / Anchalee Kamolratanakul...[et al.]

โดย: Kamolratanakul, Anchalee
ผู้แต่งร่วม: Sansupa, Sakkhee | Sribubpa, Chavee | Thephasdin, Anant | อนันต์ เทพหัสดิน ณ อยุธยา | สักขี แสนสุภา | อัญชลี กมลรัตนกุล | ฉวี สีบุบผา | Thailand Institute of Scientific and Technological Research Thai Packaging Centre
Language: Thai ชื่อชุด: Res. Proj. no. 32-08 ; Rep. no. 3ข้อมูลการพิมพ์: Bangkok : Thailand Institute of Scientific and Technological Research, 1990 รายละเอียดตัวเล่ม: 34 p.ชื่อเรื่องอื่นๆ: การพัฒนาต้นแบบภาชนะบรรจุข้าวโพดฝักอ่อนเพื่อการขนส่งและการลดอุณหภูมิหัวเรื่อง: Baby corn | Containers | Packaging | Precoolingสารสนเทศออนไลน์: Click here to access full-text สาระสังเขป: Although the result was considered satisfactory at a moderate level, further development of prototype should be undertaken in order to increase the precooling efficiency. Field tests should also be carried out to evaluate the practical use. Authorsสาระสังเขป: This study presents the development of prototype package for transportation and precooling of baby corn. Three types of package made of corrugated board were developed. All prototypes were RSC style and had the same outside dimension of 400 x 300 x 270 mm. Each of 100 g baby corn was pre-packaged in foam trays covered with stretch film, and then packed in the prototype boxes, each box could contain 48 trays. The prototype had side ventilation of 3, 4 and 5 percent respectively. Evaluation of strength and precooling properties of prototype and shelf life of baby corn were carried out. The result indicated that among three developed prototypes, the suitable one was the 4 percent vent area which possessed a compression strength of 513 kgf. Shelf life of pre-packaged baby corn after precooled and stored at 10-15 degree celsius was 15 days.สาระสังเขป: ถึงแม้ว่าผลการทดลองจะเป็นที่พอใจในระดับหนึ่ง แต่ควรได้มีการพัฒนาต้นแบบภาชนะบรรจุเพิ่มเติม เพื่อเพิ่มประสิทธิภาพในการลดอุณหภูมิ พร้อมทั้งดำเนินการทดสอบในภาคสนามเพื่อประเมินผลการใช้งานในความเป็นจริง. -ผู้แต่ง.สาระสังเขป: รายงานนี้เสนอผลการพัฒนาต้นแบบภาชนะบรรจุในระดับห้องปฏิบัติการสำหรับการบรรจุข้าวโพดฝักอ่อนเพื่อการขนส่งและมีความเหมาะสมต่อการลดอุณหภูมิ. ต้นแบบภาชนะบรรจุที่ได้พัฒนาขึ้นเป็นกล่องกระดาษลูกฟูก 3 แบบ รูปแบบเป็น RSC มีมิติภายนอกเท่ากัน คือ 400x300x270 มม. บรรจุข้าวโพดฝักอ่อนที่แบ่งเป็นหน่วยย่อยบรรจุในถาดโฟมหุ้มด้วยฟิล์มยืด ถาดละ 100 กรัม ได้ 48 ถาด. กล่องทั้ง 3 แบบ มีการเจาะช่องระบายอากาศด้านข้างเป็นพื้นที่ 3, 4 และ 5% ตามลำดับ. ผลการทดสอบคุณสมบัติการใช้งานอันประกอบไปด้วยการทดสอบความ แข็งแรง, การทดสอบคุณสมบัติในการช่วยลดอุณหภูมิ, รวมไปถึงการช่วยเก็บรักษาคุณภาพของข้าวโพดฝักอ่อน พบว่ากล่องที่มีคุณสมบัติอยู่ในเกณฑ์เหมาะสมคือ กล่องที่มีการเจาะช่องระบายอากาศเป็นพื้นที่ 4%, มีค่าการต้านแรงกด 513 กก.แรง. เมื่อนำมาลดอุณหภูมิแล้วเก็บที่อุณหภูมิ 10-15o ซ. จะเก็บข้าวโพดฝักอ่อนได้นาน 15 วัน.
    Average rating: 0.0 (0 votes)
ชนิดของทรัพยากร Location Call number สถานะ Last seen Copy No. บาร์โค้ด
General Book
วว. เทคโนธานี
Available 2018-08-31 1 RP1990/865
General Book
วว. เทคโนธานี
Available 2018-08-31 2 RP1990/865-2

There are no comments on this title.

to post a comment.
    Thailand Institute of Scientific and Technological Research
    35 Mu 3 Technopolis, Tambon Khlong Ha, Amphoe Khlong Luang, Pathum Thani 12120
    ☎ 0 2577 9000, 0 2577 9300