การสำรวจและศึกษาความต้องการงานวิจัยอุตสาหกรรมหมัก = survey and study on the need of research in fermentation industry / Jiraporn Sukhumavasi, Sakda Numchaisewatana, Ampon Eur-aree

โดย: Sukhumavasi, Jiraporn
ผู้แต่งร่วม: Euraree, Ampon | Numchaisewatana, Sakdida | อำพล เอื้ออารี | ศักดิ์ดา นำชัยสี่วัฒนา | จิราภรณ์ สุขุมาวาสี | Thailand Institute of Scientific and Technological Research Biotechnology Department
Language: Thai ชื่อชุด: Res. Proj. no. 25-08 ; Rep. no. 6ข้อมูลการพิมพ์: Bangkok : Thailand Institute of Scientific and Technological Research, 1985 รายละเอียดตัวเล่ม: 64 p.ชื่อเรื่องอื่นๆ: การสำรวจและศึกษาความต้องการงานวิจัยอุตสาหกรรมหมักหัวเรื่อง: Fermentation | Fermentation products industryสารสนเทศออนไลน์: Click here to access full-text สาระสังเขป: Foreign Trade Statistics of Thailand showed the economic impact of fermented commodity in 1980 and 1981 during which Thailand had gained more benefit by improting less and exporting more fermented products as compared to those of the previous years, thus illustrated clearly the growth of the fermentation industry.สาระสังเขป: From the survey of fermentation industry in Thailand there were 180 factories of large, medium and small sizes. The questionnaires sent by TISTR to those factories were responded only 16 per cent and the study team visited 10 factories that produce either glucose, alcohol/alcoholic beverage, vinegar or soysauce. The survey covered details of types of products, factories and production capacities, product prices, market shares, export and import, marketing and internal consumption, as well as production technology such as raw material, production process, investment cos, principle machinery and equipment, labour employment packaging and transportation From the survey of fermentation industry in Thailand there were 180 factories of large, medium and small sizes. The questionnaires sent by TISTR to those factories were responded only 16 per cent and the study team visited 10 factories that produce either glucose, alcohol/alcoholic beverage, vinegar or soysauce. The survey covered details of types of products, factories and production capacities, product prices, market shares, export and import, marketing and internal consumption, as well as production technology such as raw material, production process, investment cos, principle machinery and equipment, labour employment packaging and transportation.สาระสังเขป: The last section of the report sums up the general problems and recommendations to include those that TISTR is albe to contribute or play a part in solving certain problems such as personnel, raw materials and production factors, waste disposal technology and marketing. Authors.สาระสังเขป: The purpose of this study is to solve the problems and obstacles which the fermentation industries have been encountered with for its improvement and development.สาระสังเขป: จากสถิติการสั่งเข้าและส่งออกของกรมศุลกากร ปี 2523 และ 2524 พอจะสรุปผลกระทบทางเศรษฐกิจของสินค้าผลิตภัณฑ์หมัก ได้ว่า ไทยได้เงินจากต่างประเทศเพิ่มขึ้น. เนื่องจากการสั่งเข้าสิ้นค้าหมักลดลงและการส่งออกมากขึ้น ซึ่งแสดงถึงการขยายตัวเติบโตของอุตสาหกรรมหมักอย่างชัดเจน, ฉะนั้น การศึกษานี้ จึงมีจุดประสงค์ในการค้นหาอุปสรรคและปัญหาที่มีในอุตสาหกรรมหมัก เพื่อจะวางแผนการวิจัยแก้อุปสรรคและปัญหาที่มีนั้นให้สอดคล้องตรงความต้องการ เพื่อจะได้มีการปรับปรุงและพัฒนาอุตสาหกรรมหมักให้ก้าวหน้ายิ่งขึ้น.สาระสังเขป: บทสุดท้าย เป็นการรวมปัญหาและข้อเสนอแนะโดยทั่วไป ซึ่งรวมทั้งปัญหาที่ วท. สามารถมีบทบาทร่วมแก้ไขได้, อันได้แก่ ปัญหาเกี่ยวกับบุคลากร, วัตถุดิบและปัจจัยการผลิต, เทคโนโลยีการผลิต, การกำจัดของเสีย และการตลาด. - ผู้แต่ง.สาระสังเขป: ผลการสำรวจอุตสาหกรรมหมัก ไทยมีโรงงานหมักขนาดใหญ่, กลาง และเล็ก รวม 180 โรงงาน. การส่งแบบสอบถามไปยังโรงงานเหล่านี้ ได้รับการสนองตอบ คิดเป็นร้อยละ 16. คณะทำงานได้เยี่ยมชมโรงงาน 10 โรงงาน ซึ่งอยู่ในขอบข่ายการศึกษา ได้แก่ โรงงานผลิตภัณฑ์กลูโคส, แอลกอฮอล์ และเครื่องดื่มที่มีแอลกอฮอล์, น้ำส้มสายชู และผลิตภัณฑ์ซีอิ้ว. การศึกษาครอบคลุมรายละเอียดเกี่ยวกับชนิดของผลิตภัณฑ์, โรงงานและกำลังผลิต, ราคาจำหน่ายของผลิตภัณฑ์, ช่องทางการจำหน่าย, การนำเข้าและการส่งออก, ตลาดและความต้องการใช้ภายในประเทศ รวมทั้งรายละเอียดทางเทคโนโลยีการผลิต เช่น วัตถุดิบ, กระบวนการผลิต, ตุ้นทุนการผลิต, เครื่องมือเครื่องจักรและอุปกรณ์หลัก, การจ้างแรงงาน, การบรรจุและการขนส่ง.
    Average rating: 0.0 (0 votes)
ชนิดของทรัพยากร Location Call number สถานะ Last seen Copy No. บาร์โค้ด
General Book
วว. เทคโนธานี
Available 2018-08-31 1 RP1985/702
General Book
วว. เทคโนธานี
Available 2018-08-31 2 RP1985/702-2
General Book
วว. เทคโนธานี
Available 2018-08-31 3 RP1985/702-3

There are no comments on this title.

to post a comment.
    Thailand Institute of Scientific and Technological Research
    35 Mu 3 Technopolis, Tambon Khlong Ha, Amphoe Khlong Luang, Pathum Thani 12120
    ☎ 0 2577 9000, 0 2577 9300