การศึกษาผลผลิตผักโขมพันธุ์เมล็ดในประเทศไทย: การศึกษาการปลูกและใช้ประโยชน์ผักโขมพันธุ์เมล็ดในประเทศไทย = study on grain amaranth production in Thailand: Varietal development, cultural practices, food processing and feeding trials of grain amaranths / Soonthorn Duriyaprapan...[et al.]

ผู้แต่งร่วม: Buranasilpin, Panas | Chitnawasarn, Samard | Duriyaprapan, Soonthorn | Tanpanich, Sayan | Watanakul, Jiraporn | สามารถ จิตนาวสาร | สุนทร ดุริยะประพันธ์ | สายันต์ ตันพานิช | พนัส บูรณศิลปิน | วัฒนกุล, จิราภรณ์ | Thailand Institute of Scientific and Technological Research Agro-Technology Department Agricultural Technology Lab
Language: English ชื่อชุด: Res. Proj no. 31-07 Rep. no. 1ข้อมูลการพิมพ์: Bangkok : Thailand Institute of Scientific and Technological Research, 1988 รายละเอียดตัวเล่ม: 39 p.ชื่อเรื่องอื่นๆ: Varietal development, cultural practices, food processing and feeding trials of grain amaranths | การศึกษาการปลูกและใช้ประโยชน์ผักโขมพันธุ์เมล็ดในประเทศไทย | การศึกษาผลผลิตผักโขมพันธุ์เมล็ดในประเทศไทยหัวเรื่อง: Amaranthus | Feeds | Food processingสารสนเทศออนไลน์: Click here to access full-text สาระสังเขป: Study on grain amaranth production in Thailand during 1983-1987 period has been emphasized in developing of suitable accessions for local environmental conditions, food products using amaranth grains as well as utilization of amaranth stover for animal feed. Five accessions of grain amaranth Mexican grain type were selected from overall of 68 accessions introduced from various institutions at the beginning of the research project. Additional 30 accessions were introduced from Nepal in late 1986. Ten F hybrids were also introduced from Rodale Research Center in 1985 for yield improvement work. Number of trials have been undertaken in order to formulate guideline in cultural practies for future commercial cultivation of grain amaranth in Thailand. Food processing study indicated that composite flour with 25 per cent amaranth grain flour can be made into number of acceptable food products. Amaranth stover contained high level of mineral contents and can be partly used as roughage for beef and dairy cattle. The use of ground amaranth stover in pig feeding trial showed potential in reducing animal production cost, however, further evaluation is needed before the implementation of these results. Authorsสาระสังเขป: การศึกษาการปลูกและใช้ประโยชน์ผักโขมพันธุ์เมล็ดในประเทศไทยมีเป้าหมายหลัก 3 ประการคือ พัฒนาและคัดเลือกพันธุ์ที่เหมาะสมสำหรับการปลูกในประเทศ, ศึกษาแนวทางในการนำเมล็ดไปใช้ประโยชน์ด้านอาหาร, และศึกษาประโยชน์ของเศษต้นผักโขมหลังการเก็บเกี่ยวด้านอาหารสัตว์. จำนวน 68 สายพันธุ์ที่นำเข้าจากต่างประเทศ ได้ทำการคัดเลือกเหลือเพียง 5 สายพันธุ์ เป็นประเภทเม็กซิกัน ซึ่งจะเก็บไว้เป็นสายพันธุ์มาตรฐานในการศึกษาต่อไป. นอกจากนี้งานด้านการปรับปรุงพันธุ์ที่กำลังดำเนินอยู่ ได้แก่การศึกษาผักขมพันธุ์เมล็ดลูกผสม F2 จำนวน 10 คู่ ผสมจาก Rodale Research Center และการศึกษาคัดเลือกผักโขมพันธุ์เมล็ด จำนวน 30 สายพันธุ์ ซึ่งนำเข้ามาจากประเทศเนปาล ในปี 2528, รวมทั้งศึกษาและรวบรวมข้อมูลด้านเขตกรรมไว้สำหรับใช้ประโยชน์ในอนาคต. ผลการศึกษาประโยชน์ของเมล็ดผักโขมพบว่าเมื่อนำไปบดแห้ง สามารถนำไปผสมกับแป้งข้าวสาลีเพื่อลดปริมาณการใช้แป้งข้าวสาลีในการทำผลิตภัณฑ์อาหารต่าง ๆ ลงได้ประมาณ 25%. เศษต้นผักโขมหลังจากเก็บเกี่ยวเมล็ดสามารถนำไปเลี้ยงโคเนื้อ, โคนม และสุกรได้. อย่างไรก็ตามจำเป็นต้องทำการวิจัยเพิ่มเติมในรายละเอียดที่จะนำผลการทดลองนี้ไปใช้ประโยชน์. - ผู้แต่ง.
    Average rating: 0.0 (0 votes)
ชนิดของทรัพยากร Location Call number สถานะ Last seen Copy No. บาร์โค้ด
General Book
วว. เทคโนธานี
Available 2018-08-31 1 RP1988/782
General Book
วว. เทคโนธานี
Available 2018-08-31 2 RP1988/782-2

There are no comments on this title.

to post a comment.
    Thailand Institute of Scientific and Technological Research
    35 Mu 3 Technopolis, Tambon Khlong Ha, Amphoe Khlong Luang, Pathum Thani 12120
    ☎ 0 2577 9000, 0 2577 9300