การวิจัยและพัฒนาผลิตภัณฑ์อาหารเสริมสำหรับกุ้งวัยอ่อนจากของเหลือใช้อุตสาหกรรมปลากระป๋อง = research and development of shrimp feed supplement from fish canning waste / Suriya Sassanarakkit...[et al.]

ผู้แต่งร่วม: Chansong, Ratana | Chavan, Rutchira | Saman, Premsuda | Sassanarakkit, Suriya | Srikumlaithong, Sumalai | Suwang-wab, Thornthan | Trangwacharakul, Srisak | Voradhitree, Sririporn | รัตนา จันทร์ส่ง | ศรีศักดิ์ ตรังวัชรกุล | วรดีถี, ศิริพร | วาจ่าง, รุจิรา | สุมาลัย ศรีกำไลทอง | เปรมสุดา สมาน | สว่างวรรณ์, ธรณ์ธันย์ | สุริยา สาสนรักกิจ | Thailand Institute of Scientific and Technological Research
Language: Thai ชื่อชุด: Class. Invest. no. 44-09 Rep. no. 5 (CONFIDENTIAL)ข้อมูลการพิมพ์: Bangkok : Thailand Institute of Scientific and Technological Research, 2004 รายละเอียดตัวเล่ม: 46 p. : 30 cm.ชื่อเรื่องอื่นๆ: การวิจัยและพัฒนาผลิตภัณฑ์อาหารเสริมสำหรับกุ้งวัยอ่อนจากของเหลือใช้อุตสาหกรรมปลากระป๋องหัวเรื่อง: Feeds | Fish canning industry | Fish hydrolysate | Shrimps | Waste utilizationสาระสังเขป: This experiment was conducted to hydrolysis fish canning waste by acid, enzyme and microorganisms and testing the efficiency of fish hydrolysate to promote growth and yield of shrimp larvae. The experiments were divided into 4 trials. The 1st - 3rd trial study were carried out to find the suitable hydrolysis material (acid, enzyme and microorganisms) and optimized conditions for hydrolysis fish waste in the case of each material. The results of the experiments showed that the suitable hydrolysis material for fish wastes were bromelain enzyme and microorganisms. The optimized concentration of enzyme was 0.5%, hydrolysis at 55oC and hydrolysis timing was 4 hours. The yield of product was 0.99 gram amino acid per milliliter and the suitable microorganism were lactic acid bacteria (Lactobacillus brevis). The optimized condition of the fermentation of fish waste was : 10% microorganism inoculums, 10% molasses and 2 months fermented time. The product contained 0.49 g/ml amino acid. The fourth trial was the testing of the efficiency of shrimp feed supplement by comparison between commercial shrimp feed alone and the commercial shrimp feed with supplement fish hydrolysate at the rate 12.5% and 25%, respectively. The result showed that fish hydrolysate at the rate of 12.5% concentration promoted the growth of shrimp larvae (specific growth rate 0.0409 g/day) more than 72.5% of the control. The combination of fish hydrolysate with 0.5% CaCl2 and 0.5% MgSO4 promoted growth of shrimp better than fish hydrolysate and commercial shrimp feed alone. -Authors.Review: การนำของเหลือใช้จากอุตสาหกรรมปลากระป๋องมาพัฒนาเป็นผลิตภัณฑ์อาหารเสริม-สำหรับกุ้ง โดยทำการย่อยสลายของเหลือด้วยเอนไซม์ชนิดต่างๆ ผลการทดลองพบว่าเอนไซม์โบ-มีเลนที่ความเข้มข้น 0.5 - 1.0 % อุณหภูมิ 55 ฐซ.ระยะเวลาการย่อย 4 ชั่วโมง ได้ปริมาณกรดอะมิโนสูงสุด คือ 0.99 กรัม/100 มิลลิลิตร. ส่วนการย่อยสลายโดยการใช้จุลินทรีย์พบว่า จุลินทรีย์ Lactobacillus brevis เป็นเชื้อจุลินทรีย์ที่สามารถเจริญได้ดีในส่วนของพุงและไตปลาที่มีส่วนผสมของกากน้ำตาล 10 เปอร์เซ็นต์ และมีปริมาณกรดอะมิโนสูงถึง 0.49 กรัม/100 มิลลิลิตร จึงได้นำกรดอะมิโนที่ได้จากการย่อยสลายด้วยเอนไซม์โบรมิเลนที่ความเข้มข้น 0.5 และกรดอะมิโนที่ได้จากการย่อยสลายด้วยจุลินทรีย์มาเป็นส่วนผสมร่วมกับอาหารสำเร็จรูปในอัตรา 12.5 และ 25.0% เพื่อทดสอบประสิทธิภาพของอาหารต่อการเจริญเติบโตของลูกกุ้งกุลาดำและคุณภาพน้ำ ผลการทดลองพบว่าการผสมกรดอะมิโนที่ย่อยสลายด้วยเอนไซม์โบรมีเลนที่อัตรา 12.5% ส่งเสริมการเจริญเติบโตของลูกกุ้ง มีค่าการเจริญเติบโตจำเพาะสูงสุด คือ มีค่าเท่ากับ 0.0409 กรัม/วัน และมีน้ำหนักสูงกว่าชุดควบคุม 72.5% และจากการผสมกรดอะมิโนด้วยแคลเซียมและแมกนีเซียมในอัตรา 0.5% ผสมกับอาหารสำเร็จรูปในอัตรา 12.5% พบว่าอาหารสำเร็จรูปที่ผสมกรดอะมิโนและแร่ธาตุช่วยส่งเสริมการเจริญเติบโตของลูกกุ้งดีกว่าการใช้กรดอะมิโนเพียงอย่างเดียวและดีกว่าอาหารสำเร็จรูปเพียงอย่างเดียว.-ผู้แต่ง.
    Average rating: 0.0 (0 votes)
ไม่มีรายการทางกายภาพสำหรับระเบียนนี้

There are no comments on this title.

to post a comment.
    Thailand Institute of Scientific and Technological Research
    35 Mu 3 Technopolis, Tambon Khlong Ha, Amphoe Khlong Luang, Pathum Thani 12120
    ☎ 0 2577 9000, 0 2577 9300