การผลิตอิโนซิทอลจากกากรำข้าว: การพัฒนาคุณภาพของอิโนซิทอล และทดสอบความเป็นพิษเฉียบพลันของกากรำข้าว = quality development of inositol and acute toxicity test of dephitned meal / Sumalai Srikumlaithong...[et al.]

โดย: Srikumlaithong, Sumalai
ผู้แต่งร่วม: Asa, Somnuk | Jenvanitpanjakul, Peesamai | Klungsupya, Prapaipat | Limpanussorn, Jakkrapong | Panyasiri, Taisak | Soontornsaratune, Pattama | Thailand Institute of Scientific and Technological Research Chemical Industry Department
Language: Thai ชื่อชุด: Class. Invest. no. 33-25 Rep. no. 2 (CONFIDENTIAL)ข้อมูลการพิมพ์: Bangkok Thailand Institute of Scientific and Technological Research 1992 ชื่อเรื่องอื่นๆ: การพัฒนาคุณภาพของอิโนซิทอล และทดสอบความเป็นพิษเฉียบพลันของกากรำข้าวหัวเรื่อง: Dephitned meal | Inositol | Toxicity testingสาระสังเขป: Dephytined meal contained higher protein, amino acids and fibre than that of the meal. 17.7% of fibre was above the standard level allowed for animal feed. After the acute toxicity test with limit test in rats was accomplished, no toxic signs and mortality occurred during 14 days of observation period.สาระสังเขป: Research on production of inositol has been carried out with the use of rice bran meal containing 2.4% of phosphorus. Phytin was extracted with 0.1 N HCL at room temperature for 2 hr, then precipitated by adjusting pH to 7. The solution was stirred at 60 degree celsius for 1 hr. The efficiency of extraction was 66%. After hydrolysing at 235-240 degree celsius for 8 hr and precipitating phosphate salt with CaCO3 and Ca(OH)2, bleaching with activated carbon, recrystalizing 2 times, the product yielded 0.3% of meal with 96.9% inositol.สาระสังเขป: ได้ทำการวิจัยผลิตอินโนซิทอล (inositol) จากการรำข้าวซึ่งมีปริมาณฟอสฟอรัส 2.4% โดยสกัดไฟตินด้วย 0.1 HCL ที่อุณหภูมิห้องเป็นเวลา 2 ชม. ตกตะกอนด้วยการปรับสภาพความเป็นกรดด่างของสารละลายด้วย 3N NaOH ให้เป็น 7, กวนที่ 60 องศาเซลเซียส. 1 ชม. ได้ประสิทธิภาพการสกัด 66% เมื่อไฮโดรไลซ์ที่อุณหภูมิ 235-240 องศาเซลเซียส. เป็นเวลา 8 ชม. และตกตะกอนเกลือฟอสเฟตด้วย CaCO3 และ Ca(OH)2, ฟอกสีสารละลายด้วยถ่านกัมมันต์, ตกผลึกอินโนซิทิล 2 ครั้ง ละลายผลึกจากการตกครั้งที่ 2 และตกผลึกซ้ำอีกครั้ง ได้สารปริมาณ 0.3% ของกากรำข้าวซึ่งมีความบริสุทธิ์ 69.9%.สาระสังเขป: กากรำข้าวที่สกัดไฟตินออกแล้ว มีปริมาณโปรตีน, กรดอะมิโนและเส้นใยสูงกว่าก่อนสกัด, โดยปริมาณเส้นใยมีสูงถึง 17.7% ซึ่งเกินเกณฑ์มาตรฐานกำหนดของการเป็นอาหารสัตว์. เมื่อทดสอบความเป็นพิษเฉียบพลันในหนูแรืด้วยแบบ limit test ไม่พบอาการเป็นพิษและหนูตายในระหว่างการทดลอง 14 วัน.
    Average rating: 0.0 (0 votes)
ไม่มีรายการทางกายภาพสำหรับระเบียนนี้

There are no comments on this title.

to post a comment.
    Thailand Institute of Scientific and Technological Research
    35 Mu 3 Technopolis, Tambon Khlong Ha, Amphoe Khlong Luang, Pathum Thani 12120
    ☎ 0 2577 9000, 0 2577 9300