การผลิตน้ำมันทานตะวันในระดับโรงงานขนาดเล็กและการวิเคราะห์กากเพื่อเป็นอาหารสัตว์ = production of sunflower oil on small factory scale and analyses of cake for animal feed / Sumalai Srikumlaithong...[et al.]

ผู้แต่งร่วม: Asa, Somnuk | Jenvanitpanjakul, Peesamai | Leelakajohnjit, Boonchu | Munsakul, Supatra | On-Puckdee, Prachun | Runghirunruk, Kanita | Srikumlaithong, Sumalai | พิศมัย เจนวนิชปัญจกุล | สุภัทรา มั่นสกุล | คณิตา รุ่งหิรัญรักษ์ | บุญชู ลีลาขจรจิต | สุมาลัย ศรีกำไลทอง | ประชัน อ่อนภักดี | สมนึก อาษา | Thailand Institute of Scientific and Technological Research Chemical Industry Department Fat and Oils Lab
Language: Thai ชื่อชุด: Res. Proj. no. 32-01 ; Rep. no. 1ข้อมูลการพิมพ์: Bangkok : Thailand Institute of Scientific and Technological Research, 1989 รายละเอียดตัวเล่ม: 21 p.ชื่อเรื่องอื่นๆ: การผลิตน้ำมันทานตะวันในระดับโรงงานขนาดเล็กและการวิเคราะห์กากเพื่อเป็นอาหารสัตว์หัวเรื่อง: Feeds | Oil industries | Oils and fats | Sunflower oil | Sunflowersสารสนเทศออนไลน์: Click here to access full-text สาระสังเขป: The production of crude sunflower oil on small factory scale was accomplished by cooking the seeds at 90-103 degree celsius and pressing with expellers twice. The oil yield from Hysun 33 grown in Chiang Mai province under the Oilseed Crops Development Programme was 29.30 per cent while those from the hulled and dehulled of locally-planted Hysun 33 were 39.80 and 46.90 per cent respectively. The effect of dehulling on the quality of oil and cake was studied and found that after fibre content of the seeds was reduced from 22.96 to 19.05 per cent, the better production capacity was obtained due to the removal of hull. Although wax content of the oil from dehulled seeds was 20 per cent less its price was the same as that of hulled seeds containing 0.5 per cent wax content in the oil.สาระสังเขป: The refining of oil on laboratory scale was carried out and the results showed that chemical and physical properties of the refined oil complied with the standard for edible oils and fats. Better quality of dehulled seed cake was obtained due to higher protein and less fibre content. Maximum inclusion levels in livestock feed were increased from 3-5 to 8-10 per cent of the total feed. Authorsสาระสังเขป: การผลิตน้ำมันทานตะวันในระดับโรงงานขนาดเล็ก สามารถกระทำได้โดยการคั่วที่อุณหภูมิ 90-103 องศาเซลเซียส และอัดด้วยเครื่องบีบอัด 2 ครั้ง. ผลผลิตน้ำมันจากเมล็ดทานตะวันที่ปลูกจากเมล็ดพันธุ์ Hysun 33 ในจังหวัดเชียงใหม่ ภายใต้โครงการพัฒนาพืชน้ำมันและที่ปลูกทั่วไป ทั้งประเภทมีเปลือกและที่แยกเปลือกออกบางส่วน ได้ปริมาณร้อยละ 29.30, 39.80 และ 46.90 ตามลำดับ. ได้ศึกษาผลของการแยกเปลือกออกจากเมล็ดที่มีต่อคุณภาพน้ำมันและกาก พบว่าเมื่อลดปริมาณเปลือกลงจากร้อยละ 22.96 เป็น 19.05 กำลังผลิตเพิ่มขึ้น, ไขในน้ำมันลดลงร้อยละ 20. แต่ราคาซื้อขายจะไม่แตกต่างจากน้ำมันดิบที่บีบจากเมล็ดทั้งหมด ซึ่งประกอบด้วยไขร้อยละ 0.5 น้ำมันรีไฟน์ที่ได้จากการทำให้บริสุทธิ์ในระดับห้องปฏิบัติการมีคุณสมบัติทางเคมีและฟิสิกส์ เป็นไปตามมาตรฐานผลิตภัณฑ์อุตสาหกรรมน้ำมันและไขมันบริโภค. ส่วนกากที่ได้จากการกะเทาะเปลือกออกมีคุณภาพดีกว่า เนื่องจากมีส่วนประกอบของโปรตีนสูงกว่าและเส้นใยน้อยกว่า. เมื่อผสมเป็นอาหารสัตว์สามารถเพิ่มปริมาณส่วนผสมจากร้อยละ 3-5 เป็นร้อยละ 8-10. -ผู้แต่ง.
    Average rating: 0.0 (0 votes)
ชนิดของทรัพยากร Location Call number สถานะ Last seen Copy No. บาร์โค้ด
General Book
วว. เทคโนธานี
Available 2018-08-31 1 RP1989/819
General Book
วว. เทคโนธานี
Available 2018-08-31 2 RP1989/819-2

There are no comments on this title.

to post a comment.
    Thailand Institute of Scientific and Technological Research
    35 Mu 3 Technopolis, Tambon Khlong Ha, Amphoe Khlong Luang, Pathum Thani 12120
    ☎ 0 2577 9000, 0 2577 9300