การผลิตและคุณสมบัติของน้ำมันเมล็ดกระเจี๊ยบแดง = production of roselle seed oil and its physical and chemical properties / Sunanta Ramanvongse

โดย: Ramanvongse, Sunanta
ผู้แต่งร่วม: สุนันทา รามัญวงศ์ | Thailand Institute of Scientific and Technological Research
Language: Thai ชื่อชุด: Res. Prmme. no. 68, Res. Proj. no. 68/2 ; Rep. no. 1ข้อมูลการพิมพ์: Bangkok : Thailand Institute of Scientific and Technological Research , 1976 รายละเอียดตัวเล่ม: 15 p.ชื่อเรื่องอื่นๆ: การผลิตและคุณสมบัติของน้ำมันเมล็ดกระเจี๊ยบแดงหัวเรื่อง: Oils and fats | Roselle | Roselle seed oilสารสนเทศออนไลน์: Click here to access full-text สาระสังเขป: Roselle seeds yield 18 per cent of oil. The major fatty acid components of the oil are linoleic acid and oleic acid while palmitic acid and stearic acid are minor components. The crude oil, after refining by the removal of free fatty acid with alkali solution, decolourization and deodorization, is pale yellow, clear solution and odourless, and called refined oil. Studies on acute toxicity and subchronic toxicity of the refined oil were made on albino rats. The results indicated that no toxicity symptom was found in the rat fed with 10 per cent of oil in animal feed for 180 days. The rate of growth and weight of the rats fed with roselle seed oil are lower than those fed with the commercial edible oil. However, the food value of the oil is similar to that of lard, coconut oil and salad oil. It contains 99.9 grammes of fat, which gives approximately 929 calories. Besides, the seed meal left after the oil extrction contains 28.9 per cent of protein and 35.6 per cent of carbohydrate, which can be used as animal feed. Authorสาระสังเขป: เมล็ดกระเจี๊ยบแดงมีน้ำหนักประมาณ 18% มีกรดไขมัน Linoleic acid และ Linoleic acid และ Oleic acid เป็นองค์ประกอบส่วนใหญ่, นอกนั้นเป็น Palmitic acid, Stearic acid และมี Cyclopropenoid fatty acids อยู่เป็นปริมาณน้อยมาก. น้ำหนักดิบหลังจากผ่านกรรมวิธีรีไฟน์ เพื่อผลิตเป็นน้ำมันบรืโภค, คือผ่านการกำจัดกรดไขมันอิสระด้วยด่าง, การฟอกสี และดูดกลิ่นแล้ว, มีสีเหลืองอ่อนมาก ใส และไม่มีกลิ่น. น้ำมันทีรีไฟน์แล้วผ่านการทดสอบความเป็นพิษ, โดยไม่พบทั้งอาการเป็นพิษเฉียบพลัน และอาการเป็นพิษเรื้อรัง, ในหนูขาวที่เลี้ยงด้วยอาหารผสมน้ำมันเมล็ดกระเจี๊ยบแดงในปริมาณ 10% เป็นเวลา 180 วัน. แต่น้ำหนักตัวที่เพิ่มและอัตราการเจริญเติบโตของหนูที่เลี้ยงด้วยอาหารผสมน้ำมันเมล็ดกระเจี๊ยบมีแนวโน้มต่ำกว่าน้ำมันที่ขายในตลาด, อย่างไรก็ตาม จากการหาคุณค่าทางอาหารของน้ำมันนี้ พบว่ามีไขมันประมาณ 99.9 กรัม, ซึ่งจะให้พลังงานประมาณ 929 แคลอรี่ ซึ่งใกล้เคียงกับน้ำมันบริโภคชนิดอื่น เช่นน้ำมันมะพร้าว, น้ำมันหมู, และน้ำมันสลัดเป็นต้น. กากเมล็ดกระเจี๊ยบแดงที่เหลือจากการสกัดน้ำมันแล้ว อาจนำไปใช้ในอุตสาหกรรมอาหารสัตว์, เนื่องจากมีปริมาณโปรตีน 29.8% และมีคาร์โบไฮเดรต 35.6%. - ผู้แต่ง.
    Average rating: 0.0 (0 votes)
ชนิดของทรัพยากร Location Call number สถานะ Last seen Copy No. บาร์โค้ด
General Book
วว. เทคโนธานี
Available 2018-08-31 1 RP1976/452
General Book
วว. เทคโนธานี
Available 2018-08-31 2 RP1976/452-2

There are no comments on this title.

to post a comment.
    Thailand Institute of Scientific and Technological Research
    35 Mu 3 Technopolis, Tambon Khlong Ha, Amphoe Khlong Luang, Pathum Thani 12120
    ☎ 0 2577 9000, 0 2577 9300