การศึกษาคุณภาพแป้งจากถั่วชนิดต่าง ๆ ที่มีในประเทศเพื่อใช้ในอุตสาหกรรมวุ้นเส้น :การเปรียบเทียบคุณสมบัติของแป้งถั่วชนิดต่าง ๆ กับแป้งถั่วเขียว = Process improvement for small-scale food industry : transparent noodles comparing properties of various bean starch to those of mung bean starch / Suwanna Srisawad, Inthrawut Chatket

โดย: Srisawas, Suwanna
ผู้แต่งร่วม: Chatket, Inthrawut | อินทราวุธ ฉัตรเกษ | สุวรรณา ศรีสวัสดิ์ | Thailand Institute of Scientific and Technological Research Food Industry Department Food Technology Lab
Language: Thai ชื่อชุด: Res. Proj. 25-07 Rep. no. 1ข้อมูลการพิมพ์: Bangkok : Thailand Institute of Scientific and Technological Research, 1987 รายละเอียดตัวเล่ม: 46 p.ชื่อเรื่องอื่นๆ: Comparing properties of various bean starch to those of mung bean starch | การเปรียบเทียบคุณสมบัติของแป้งถั่วชนิดต่าง ๆ กับแป้งถั่วเขียว | การศึกษาคุณภาพแป้งจากถั่วชนิดต่าง ๆ ที่มีในประเทศเพื่อใช้ในอุตสาหกรรมวุ้นเส้นหัวเรื่อง: Beans | Black gram bean | Black-seeded race bean | Broad beans | Cajanus indicus | Kidney beans | Mung bean starch | Mung beans | Phaseolus aureus | Phaseolus calcaratus | Phaseolus mungo | Phaseolus vulgaris | Pigeon pea | Red bean | Rice bean | Rose perun bean | Vicia feba | Vigna sinensis | Vigna unguiculata | Yard-long beanสารสนเทศออนไลน์: Click here to access full-text สาระสังเขป: This report presents the physical and chemical properties of various kinds of beans which are locally grown in Thailand. They are mung bean (Phaseolus aureus), black gram bean (Phaseolus mungo), black-seeded race bean (Vigna sinensis Saviex), rice bean (Phaseolus calcaratus Roxb.), red bean (Phaseolus aureus), rose perun bean (Vigna unguiculata Walp.), white bean or yard long bean (Vigna sinensis L. Savies), kidney bean (Phaseolus vulgaris L.), pigeon pea (Cajanus indicus Spreng) and broad bean (Vicia faba L.). Yields of starch extraction including the physical and chemical properties of starch extracted from those beans were studied. The beans which have price, yield of starch extraction and physical and chemical of bean starch similar to those of mung bean are white bean, black-seeded race bean, and red bean. The utilization of these three kinds of bean starch in making transparent noodles will be presented in report No. 2 Authors.สาระสังเขป: รายงานฉบับนี้กล่าวถึงคุณสมบัติทางกายภาพและเคมีของเมล็ดถั่วต่าง ๆ ที่ปลูกในประเทศไทย. เมล็ดถั่วต่าง ๆ ดังกล่าวได้แก่ ถั่วเขียว (Phascolus aureus), ถั่วเขียวผิวดำ (Phascolus mungo), ถั่วดำ (Vigna sinensis Saviex), ถั่วนิ้วนางแดง (Phascolus calcaratus, Roxb.), ถั่วมันแดง (Phascolus aureus), ถั่วเงาะ (Vigna ungiculata Walp.), ถั่วขาว (Vigna sinensis L. Saviex), ถั่วแดงหลวง (Phascolus vulgaris L.), ถั่วมะแฮะ (Cajanus indicus Spreng) และถั่วปากอ้า (Vicia faba L.). นอกจากนี้ ได้มีการศึกษาปริมาณแป้งที่สกัดได้จากถั่วต่าง ๆ ตลอดจนคุณสมบัติทางกายภาพและเคมีของแป้งที่สกัดได้. ถั่วซึ่งมีราคา, ผลผลิตแป้งที่สกัดได้และคุณสมบัติทางกายภาพและเคมีของแป้งถั่วใกล้เคียงกับถั่วเขียว คือ ถั่วดำ, ถั่วขาว และถั่วมันแดง. การใช้ประโยชน์จากแป้งถั่วทั้งสามชนิดดังกล่าวในการผลิตวุ้นเส้นจะได้กล่าวถึงในรายงานฉบับที่ 2 ต่อไป. - ผู้แต่ง.
    Average rating: 0.0 (0 votes)
ชนิดของทรัพยากร Location Call number สถานะ Last seen Copy No. บาร์โค้ด
General Book
วว. เทคโนธานี
Available 2018-08-31 1 RP1987/773
General Book
วว. เทคโนธานี
Available 2018-08-31 2 RP1987/773-2

There are no comments on this title.

to post a comment.
    Thailand Institute of Scientific and Technological Research
    35 Mu 3 Technopolis, Tambon Khlong Ha, Amphoe Khlong Luang, Pathum Thani 12120
    ☎ 0 2577 9000, 0 2577 9300