การปรับปรุงกระบวนการผลิตในโรงงานผลไม้ดอง = process improvement for pickled fruit industry / Pensiri Anantruksakul

โดย: Anantruksakul, Pensiri
ผู้แต่งร่วม: เพ็ญศิริ อนันต์รักสกุล | Thailand Institute of Scientific and Technological Research Food Industry Department Food Technology Lab
Language: Thai ชื่อชุด: Res. Proj. no. 28-15 ; Rep. no. 1ข้อมูลการพิมพ์: Bangkok : Thailand Institute of Scientific and Technological Research, 1991 รายละเอียดตัวเล่ม: 31 p.ชื่อเรื่องอื่นๆ: การปรับปรุงกระบวนการผลิตในโรงงานผลไม้ดองหัวเรื่อง: Food spoilage | Food -- Preservation | Mango | Pickled fruits | Pickling (Food)สารสนเทศออนไลน์: Click here to access full-text สาระสังเขป: Spoilage of mangoes during pickling process was studied. Apparently, high ambient temperature contributed to the spoilage was the major effect. Two experimental methods were carried out to solve this problem by setting the simulated temperature history. The pickled mangoes in earthen jars were exposed to the simulated artificial heat source which was programmed and controlled by the timer. The first method was spraying of water mist above the earthen jars to reduce temperature of mangoes inside the jars. It was found that this could extend the storage life of mangoes from 1 week to 4 weeks as compared with the control one. The second method was the use of insulated sheet by covering the earthen jars with moistened jutes to shield heat from radiation. It was found that after 3 months, the mangoes still had the same quality as initial stage. From the two experiments, the second method is more effective than the first one. Therefore the use of insulated sheet method is selected to be transferred to pickled fruit industry. Authorสาระสังเขป: การเน่าเสียของมะม่วงระหว่างการดองในไหดินที่วางซ้อนกันจนสูงในโรงงานแผลไม้ดอง เป็นปัญหาอันเนื่องมาจากผลของความร้อนที่เกิดความเสียหายมาก. ได้ทำการทดลองโดยสร้างสภาวะจำลองการเก็บไหมะม่วงดองในบรรยากาศ ซึ่งสามารถควบคุมอุณหภูมิได้ แล้วทำการฉีดพ่นละอองน้ำเหนือไหมะม่วงเพื่อลดอุณหภูมิลงมา. พบว่าวิธีนี้สามารถยืดอายุการเก็บของมะม่วงดองจาก 1 สัปดาห์เป็น 4 สัปดาห์ เมื่อเทียบกับมะม่วงที่เก็บที่อุณหภูมิสูงตลอดเวลา, ทำการทดลองอีกครั้งโดยใช้กระสอบเปียกชุ่มคลุมไหมะม่วงดอง เพื่อเป็นฉนวนป้องกันความร้อน, ปรากฏว่าหลังจากเก็บไว้นานถึง 3 เดือน มะม่วงดองก็ยังมีคุณภาพดีอยู่, ดังนั้นจึงเลือกวิธีการใช้ฉนวนป้องกันความร้อนเป็นวิธีแก้ไขปัญหาการเน่าเสียของมะม่วงดอง เนื่องจากความร้อนสำหรับถ่ายทอดสู่อุตสาหกรรมผลไม้ดองต่อไป. -ผู้แต่ง
    Average rating: 0.0 (0 votes)
ชนิดของทรัพยากร Location Call number สถานะ Last seen Copy No. บาร์โค้ด
General Book
วว. เทคโนธานี
Available 2018-08-31 1 RP1991/883
General Book
วว. เทคโนธานี
Available 2018-08-31 2 RP1991/883-2

There are no comments on this title.

to post a comment.
    Thailand Institute of Scientific and Technological Research
    35 Mu 3 Technopolis, Tambon Khlong Ha, Amphoe Khlong Luang, Pathum Thani 12120
    ☎ 0 2577 9000, 0 2577 9300