การคาดคะเนอายุการเก็บของผลิตภัณฑ์อาหารโดยการใช้รูปแบบทางคณิตศาสตร์ = prediction of shelf-life of packaged food product by mathematical models / Mayuree Paklamjeak

โดย: Paklamjeak, Mayuree
ผู้แต่งร่วม: มยุรี ภาคลำเจียก | Thailand Institute of Scientific and Technological Research <Agricultural Products Development Division=Food Industry Department> Packaging Technology Lab
Language: Thai ชื่อชุด: Res. Proj. no. 21-22 Rep. no. 14ข้อมูลการพิมพ์: Bangkok : Thailand Institute of Scientific and Technological Research, 1982 รายละเอียดตัวเล่ม: 14 p.ชื่อเรื่องอื่นๆ: การคาดคะเนอายุการเก็บของผลิตภัณฑ์อาหารโดยการใช้รูปแบบทางคณิตศาสตร์หัวเรื่อง: Food products | Food -- Storage | Keeping quality | Packaging | Storage | Storage lifeสารสนเทศออนไลน์: Click here to access full-text สาระสังเขป: Comparing the estimated results to the real shelf-life of the packaged products which were 60 days for the big pouch and 75 days for the small one, the percentage difference was in the range of 2-5, and this might probably be due to some assumptions in the development of models. However the two models are considered as applicable to some moisture sensitive food products for prediction of approximate shelf-life within a shorter time and entails lower cost when compared with the "Accelerated test" method. The application of such models ot package designing is expedient in selecting the most suitable materials which will bring about the fullest economic benefit, and at the same time ensure the required shelf-life of the product. Author.สาระสังเขป: Prediction of the shelf-life of food product packed in two different size and film-thickness of polypropylene pouches at a temperature of 27 degree celsius and 80 per cent relative humidity was made on the basis of two selected mathematical models. The calculations showed that the shelf-life of the big pouch made of 54.1 u film, with a packing surface area of 1080 cm and 250 g content, was 62-63 days; while that of the small pouch of 77.2 u film, with a packing surface area of 450 cm and 75 g content, was 77-79 days.สาระสังเขป: The moisture sensitive food product used as an experimental sample in this sutdy was high protein snack food for children with initial moisture content of 4.0 per cent. The curve of moisture sorption behaviour of the product under different relative humidities was sigmoid. It was found that the critical moisture content was 6.5 per cent which corresponded to relative humidity of 55.0 per cent as judged from physico-chemical properties.สาระสังเขป: เมื่อเปรียบเทียบผลที่คาดคะเนได้กับอายุการเก็บจริง ๆ ซึ่งคือ ถุงใหญ่ 60 วัน และถุงเล็ก 75 วัน ปรากฏว่าคลาดเคลื่อนไป 2 - 5%, ทั้งนี้อาจเนื่องมาจากรูปแบบทางคณิตศาสตร์ที่นำมาใช้ได้พัฒนาขึ้นโดยอาศัยสมมุติฐานบางประการ. อย่างไรก็ดี วิธีนี้ให้ความสะดวกรวดเร็ว และเสียค่าใช้จ่ายน้อยกว่าเมื่อเปรียบเทียบกับวิธีการใช้ Accelerated test จึงเหมาะสมกับการนำมาคาดคะเนอายุการเก็บอย่างประมาณของผลิตภัณฑ์อาหารประเภทไวต่อความชื้นเพื่อการเลือกใช้วัสดุที่ทำภาชนะบรรจุที่ถูกต้องในการคุ้มครองผลิตภัณฑ์นั้นให้เก็บได้นานตามความต้องการโดยให้ผลคุ้มค่าทางเศรษฐกิจที่สุด. - ผู้แต่ง.สาระสังเขป: ในการคาดคะเนอายุการเก็บของผลิตภัณฑ์อาหารที่บรรจุในถุงโพลีโพรฟิลีน 2 ขนาด ที่มีความหนาของฟิลม์ต่างกันที่อุณหภูมิ 27 องศาเซลเซียส. ความชื้นสัมพัทธ์ 80% โดยวิธีการใช้รูปแบบทางคณิตศาสตร์ (Mathematical model) 2 รูปแบบ ได้ผลใกล้เคียงกัน คือ ถุงใหญ่ที่ทำด้วยฟิล์มหนา 54.1 u พื้นที่ผิวบรรจุ 1080 ตารางเซนติเมตร และบรรจะผลิตภัณฑ์ 250 ก. เก็บได้นาน 62 - 63 วัน. สวนถุงเล็กซึ่งทำด้วยฟิล์มหนา 77.2 u พื้นที่ผิวบรรจุ 450 ตารางเซนติเมตร และบรรจุผลิตภัณฑ์ 75 ก. สามารถเก็บได้นานถึง 77 - 79 วัน.สาระสังเขป: ผลิตภัณฑ์อาหารประเภทไวต่อความชื้นที่นำมาใช้ในการทดลองนี้ ได้แก่ขนมขบเคี้ยวโปรตีนสูงสำหรับเด็ก ซึ่งมีความชื้น 4.0%. จากการศึกษาคุณสมบัติในการดูดความชื้นของผลิตภัณฑ์อาหารในสภาวะความชื้นสัมพัทธ์ต่าง ๆ ปรากฏว่า ผลิตภัณฑ์มีความชื้นวิกฤต 6.5% ซึ่งตรงกับความชื้นสัมพัทธ์ 55.0% ทั้งนี้โดยการสังเกตการเปลี่ยนแปลงเกี่ยวกับการเสื่อมคุณภาพ.
    Average rating: 0.0 (0 votes)
ชนิดของทรัพยากร Location Call number สถานะ Last seen Copy No. บาร์โค้ด
General Book
วว. เทคโนธานี
Available 2018-08-31 1 RP1982/630
General Book
วว. เทคโนธานี
Available 2018-08-31 2 RP1982/630-2

There are no comments on this title.

to post a comment.
    Thailand Institute of Scientific and Technological Research
    35 Mu 3 Technopolis, Tambon Khlong Ha, Amphoe Khlong Luang, Pathum Thani 12120
    ☎ 0 2577 9000, 0 2577 9300